Scandalul mitei la Bac se lasa cu urmari (Opinii)

Vineri, 12 Iulie 2013, ora 13:55
2718 citiri
Scandalul mitei la Bac se lasa cu urmari (Opinii)
Foto: Romania Tv

Rezultatele discutabile ale Bacalaureatului, analizele aparute in presa precum si abordarile Tv din ultimele zile incep sa prefigureze cateva consecinte imediate sau de perspectiva.

Fiindca descinderile SRI, ale Procuraturii si ale Politiei in cateva licee banuite de fraudarea Bac-ului, cel mai blamat si lovit fiind colegiul bucurestean Dimitrie Bolintineanu, au trezit si autoritatilor, si publicului serioase ingrijorari.

De pe o zi pe alta

Din pacate aceste masuri nu vizeaza reforme profunde, radicale ale educatiei care sa faca imposibile asemenea practici, ci paliative care sa rezolve necazul pe moment precum revenirea la vetustele examene de admitere organizate la universitati si colegii.

Pare deocamdata cea mai rapida, mai simpla solutie, aplicabila insa doar catorva unitati de invatamant fiindca, in rest, numarul inscrisilor e mai mic decat al locurilor. Desi Romania este cea mai saraca tara din UE, oferta educationala depaseste cu mult cererea. Cauzele adevarate nefiind asadar cele vehiculate pe toate canalele.

Si in alte tari, in Anglia, de exemplu, exista discutii daca admiterea in universitati si colegii, inclusiv in celebrele Oxford si Cambridge, sa se faca doar pe baza meritelor ca pana acum, sau sa se ia in considerare si alte principii, evaluari, masuratori. Si asta deoarece nu este o conditie obligatorie ca pozitia de admitere sa coincida cu aceea de la absolvire. Din contra, cazurile cand candidati intrati pe ultimele locuri isi depasesc competitorii pana in finalul studiilor nu mai constituie exceptii.

De ce in Apus se poate si la noi nu

In plus, democratia si libertatile celui de-al III-lea mileniu trebuie sa ofere tuturor sanse egale, de aceea a-i bara drumul unui tanar care vrea sa invete si sa-si demonstreze capacitatile nu este de acceptat si nici fairplay. Or acestui principiu incepe sa i se dea din ce in ce mai multa importanta si pondere in lumea civilizata si in invatamantul modern.

Cum rezolva tarile avansate situatiile legate de evaluarea corecta? In majoritate, asa cum au fost concepute in reforma profesorului Marga: externalizarea evaluarii finale catre agentii, firme, eventual particulare, la nivel de district, judet, sau la nivel national. S-ar evita astfel conflictele de interese intre institutia scolara si foruri superioare, contactul direct al parintilor cu educatorii si evaluatorii, iar rezultatele nu mai pot fi banuite de subiectivitate si malversatiuni.

Ori politica, ori scoala

Din ce argumente nu s-a acceptat varianta Marga in conditiile in care cheltuielile puteau fi aproximativ aceleasi nu ni s-a spus, in schimb, nu e an fara incidente si suspiciuni de frauda, fara abuzuri, nemultumiri si implicatii politice. Se vede treaba ca asta se si doreste.

Rezolvarea pentru totdeauna a conflictelor de putere intre scoala si politic, intre elevi, evaluatori si autoritati nu va fi posibila fara depolitizarea functiei didactice, fara scoaterea ei din calculul politicienilor, iar interventiile abuzive ale organelor de ordine si coercitie tin de respectarea legilor in vigoare.

Cat despre promovabilitatea pe baza de merit, aici este vorba de o lege adevarata a educatiei, nu una pe vorbe si politicianism. De aceea va trebui sa aplicam si noi reforme pe care alte tari le aplica mereu: modernizarea continuturilor si renuntarea la materii inutile astazi, dintre care unele nu pot fi insusite decat prin memorare cu eforturi epuizante, maladive din partea micutilor, introducerea acelorasi discipline ca pretutindeni in scolile avansate, upgradarea continua a mijloacelor si a tehnicilor didactice, eficientizarea acestora.

Daca finantare nu e, nimic nu e

Ar fi bine sa reactualizam invataturile lui Spiru Haret: nicio reforma nu poate reusi decat prin intermediul dascalilor si al catedrelor, primii care trebuie s-o inteleaga, s-o accepte, iar apoi sa fie cointeresati s-o aplice. In educatie nu exista reforme la ordin, nici rezultate obtinute cu amenintari si frica.

Asa cum nu exista performante extraordinare fara investitii in capitalul uman si logistica. In conditiile in care subfinantarea in educatie s-a cronicizat, statul roman si cetatenii cheltuind in invatamant cele mai mici fonduri din Europa, Scoala Romaneasca este aproape scoasa din circuitul valorilor UE. Rezultatele de exceptie la concursuri si olimpiade, sclipirile geniale ale invataceilor apar gratie eforturilor unor dascali constiinciosi si inimosi care vor sa demonstreze ca se poate, ca nu suntem mai prejos fata de altii. Cu acestia trebuie sa inceapa orice reforma.

Ziare.com v-a tinut la curent cu rezultatele examenului de Bacalaureat 2015, din toate judetele, orasele si liceele din tara.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#bacalaureat 2013, #rezultate bacalaureat 2013, #admitere facultate examen, #reforma educatie , #reforma