Starea de alerta si statul neputincios

Autor: Ioan Stanomir - Profesor universitar
Joi, 08 Octombrie 2020, ora 00:01
5522 citiri

In Romania anului 2020, starea exceptionala, in variate forme, pare sa fie privita de stat ca unica maniera de a administra societatea. Romania parcurge, astazi, cel mai lung interval de restrangere al libertatilor publice de dupa 1944: iata realitatea pe care media autohtona o ignora, deliberat.

Statul roman, macinat de deceniile in care solidaritatea clientelara a fost singurul criteriu de selectie publica, este incapabil sa gandeasca o alta strategie de raspuns la provocarea pandemica in afara restrictiilor si amenintarilor. Statul roman este pregatit sa ofere propriilor sai cetateni nu speranta intemeiata pe efort colectiv si solidaritate, ci doar bilantul macabru al mortilor si infectarilor, etalat zilnic, ca parte din exercitiul de inspaimantare profilactic.

O data intervalul alegerilor locale trecut, intoarcerea la reflexele autoritare era de asteptat. Aceiasi cetateni care puteau vota, in siguranta, sunt, acum,amenintati si actioneaza iresponsabil. Absenta planificarii administrative are acoperirea juridica ideala: starea de alerta.

Lipsa de comunicare este, in fapt, insasi calea de comunicare pe care statul o alege in raport cu cetatenii sai. Pentru domnul Arafat si colegii sai, cetatenii sunt o masa ce poate reactiona doar la stimulul fricii: frica de moarte este cel cel mai sigur dintre acestea. Restrictiile evocate elimina din conversatia publica datoriile pe care statul nu le onoreaza, niciodata. De la starea sistemului medical pana la mizeria abjecta din mijloacele de transport in comun.

Ceea ce statul ofera este, in schimb, varianta statului militenesc: solutia trimiterii de agenti sub acoperire care sa ii ancheteze pe compatriotii lor. Scenariul este in egala masura grotesc si nelinistitor. Grotesc, pentru ca aminteste de un film comunist de serie B. Nelinistitor, pentru ca este un pas in directie erodarii libertatilor individuale.

Doar un stat neputincios este pregatit sa accepte ca panaceu restrictiile permanente, spre a ascunde incapacitatea sa funciara de a organiza un raspuns adecvat. Idealul statului nostru ar fi o eterna stare de alerta, daca nu chiar o continua stare de urgenta. Referirile la coruptie sau la buna guvernare ar deveni irelevante. Ordinea fricii ar domni, oferind statului si retelelor sale impunitate.

Nereformat, statul roman nu poate depasi aceasta logica in care este instalat. Criza pe care o traversam este oglinda in care vedem imaginea sa, intreaga. Acesta este statul ce tine prizonier viitorul nostru, ca natiune. Lectia incercarilor de acum este clara: fara reintemeierea sa, nu poate exista o cale de iesire din acest impas colectiv.

Articol publicat si pe Marginaliaetc.ro.

Ioan Stanomir este profesor la Facultatea de Stiinte Politice a Universitatii din Bucuresti. Printre volumele publicate se numara Constiinta conservatoare: Preliminarii la un profil intelectual (2004), O lume disparuta: Patru istorii personale urmate de un dialog cu H.-R. Patapievici (coautor, alaturi de Paul Cernat, Angelo Mitchievici si Ion Manolescu, 2004), Explorari in comunismul romanesc (coautor, alaturi de Paul Cernat, Angelo Mitchievici si Ion Manolescu, vol. I, II, III, 2004, 2005, 2008), Spiritul conservator: De la Barbu Catargiu la Nicolae Iorga (2008), Despre sunete si memorie: Fragmente de istoria ideilor (2009), Apararea libertatii (1938-1947) (2010), Teodoreanu reloaded (alaturi de Angelo Mitchievici, 2011), Umbre pe panza vremii: Secvente de istorie intelectuala (Humanitas, 2011), Junimismul si pasiunea moderatiei (Humanitas, 2013), Sfinxul rus: Idei, identitati si obsesii (2015), Comunism inc. (alaturi de Angelo Mitchievici, Humanitas, 2016), Rusia, 1917: Soarele insangerat. Autocratie, revolutie si autoritarism (Humanitas, 2017), La Centenar: Recitind secolul Romaniei Mari (Humanitas, 2018), Asteptand revolutia: Pasoptismul si vocilesale (Humanitas, 2019). In 2018, a publicat la Editura Humanitas eseul Umbra Rusiei, in volumul colectiv Vin rusii! 5 perspective asupra unei vecinatati primejdioase.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.Citeste si:
Patrick Mouratoglou, antrenorul Simonei Halep, vine în România după Roland-Garros. La ce eveniment a fost invitat
Patrick Mouratoglou, antrenorul Simonei Halep, vine în România după Roland-Garros. La ce eveniment a fost invitat
Patrick Mouratoglou, antrenorul Simonei Halep, vine la Sports Festival să vorbească despre The Art of Coaching! Unul dintre cei mai buni antrenori din lume va susţine un Masterclass la Sports...
„Referendum" la TVR 1: „Vreţi ca România să mai participe la Eurovision?”
„Referendum" la TVR 1: „Vreţi ca România să mai participe la Eurovision?”
Jurnalistul Mihai Rădulescu şi invitaţii săi la „Referendum", luni, 23 mai, de la ora 21.00, vor discuta în direct la TVR 1 dacă România ar trebui să mai participe la Eurovision....