Zidul greu de spart antijustitie (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 11 Aprilie 2015, ora 06:20
7206 citiri
Zidul greu de spart antijustitie (Opinii)
Foto: bzi.ro

Mi-ar placea, la fel ca majoritatii romanilor probabil, ca imunitatea parlamentarilor sa fie restransa strict la declaratiile politice si acestia sa poata fi retinuti, arestati si perchezitionati ca orice muritor de rand, asa cum cere procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi. Din pacate, insa, nu cred ca este si posibil.

Pe de-o parte, avem deja o decizie a CCR, care, analizand exact o asemenea initiativa inclusa in proiectul de revizuire a Constitutiei promovat de presedintele Romaniei in anul 2011, a stabilit ca imunitatea face parte din zona nerevizuibila a Constitutiei.

De ce anume este asa a explicat pentru Ziare.com profesorul de drept constitutional Gheorghe Iancu:

"Parlamentul a luptat sute de ani pentru autonomie si pentru asta a taiat multe capete de regi. Ea presupune ca Parlamentul sa fie consultat cand se ia vreo masura impotriva unui membru al sau, asa cum se intampla si in cazul puterii executive si in cel al puterii judecatoresti. (...)

Egalitate nu inseamna egalitarism. Oamenii se afla in situatii diferite si atunci si regulile sunt diferite. Autonomia Parlamentului ii permite acestuia sa fie de acord sau nu cu solicitarea procurorilor. Parlamentarul este desigur om ca si noi, dar are un statut diferit de al nostru, e in alta situatie juridica pentru care se aplica alte reguli."

Si, daca ne uitam in jur, vom vedea ca tipul acesta de imunitate exista peste tot in Europa, inclusiv in Parlamentul European, exact din motivele explicate de profesorul Iancu. Asta nu inseamna ca nu se poate face nimic pentru ca Parlamentul sa nu se mai substituie instantei de judecata in momentul votarii unei cereri a DNA si sa nu mai devina un obstacol in calea Justitiei.

In primul rand, textul constitutional poate fi imbunatatit cu precizarea expresa ca nu poate fi verificata decat existenta unui abuz, fara evaluarea probelor.

Apoi, votul poate fi descretizat. Asa ca fiecare parlamentar sa voteze la vedere, cu mana ridicata sau cu cartela si sa isi asume optiunea. Sa stie electoratul lui cum a votat in cazul fiecarei solicitari a Justitiei si sa dea socoteala in fata electoratului pentru felul in care a votat.

E clar ca transparenta nu le e deloc draga parlamentarilor. Ii vad si acum refuzand sistematic sa spuna cum au votat si invocand in sprijinul acestei atitudini prevederile legii, care i-ar obliga sa pastreze secretul. Nu-i obliga deloc, ci le da dreptul. Sunt lucruri diferite. Scopul reglementarii este sa-i protejeze de efectele unei optiuni cand e vorba de persoane. Daca ei vor sa renunte la aceasta protectie, nimic nu-i impiedica. Nimic altceva decat propria teama de adevar.

Dar cat timp ei folosesc acest privilegiu al secretului pentru a se erija in judecatori, nu vad niciun motiv pentru care ar fi mentinut. Vor sa o faca pe judecatorii, sa isi asume asta la vedere.

Apoi este zona poate cea mai deranjanta, a imunitatii ministrilor si fostilor ministri parlamentari care nu pot fi urmariti penal fara votul colegilor. Daca in cazul parlamentarilor, chiar si fara arestare, ancheta poate merge mai departe, mai greu, cu riscuri de stergere a probelor si influentare a martorilor, dar poate, in cazul ministrilor parlamentari ea este blocata, ca in cazul Chitoiu, ca in cazul Borbely sau Vosganian.

Aceasta imunitate nici macar nu exista in toate legislatiile europene. De exemplu, in Germania, nu este prevazuta. De ce ar exista la noi? Mai ales la noi, unde Parlamentul nici macar nu actioneaza strict ca un cenzor de abuz politic, ci mai degraba ca zid impotriva Justitiei.

Dar cred ca discutia este, din pacate, pur teoretica. Practic, nu vad acest Parlament, si nu ma refer doar la zona actualei puteri, adoptand vreo reglementare impotriva imunitatii, ci, mai degraba, amputand legislatia penala. Ca doar i-am vazut pe Georgica Severin de la PSD si Cristian Bodea de la PNL cot la cot in sudioul Antenei 3 invitandu-se reciproc sa initieze modificarea Codului Penal spre a fi votata in mare fratie.

Pana cand DNA nu va reusi sa razbata cumva prin zidul politic antijustitie si sa curete masiv clasa politica, ramanem la stadiul de dorinta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Piedone vorbește despre un complot în favoarea lui Nicuşor Dan: ”Nu mă întoarce nimeni înapoi”
Cristian Popescu Piedone (PUSL), candidat la funcţia de primar al Capitalei, a infirmat, din nou, marţi, 23 aprilie, zvonurile referitoare la o posibilă retragerea a sa din cursa electorală şi...
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
#imunitate parlamentari, #arestare retinere parlamentari , #reforma