Bucuria nebunilor

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 07:54
2718 citiri
Bucuria nebunilor
foto: Romania Libera

"Schimbarea domnilor, bucuria nebunilor". Desi este discutabil cati domni exista acum in Guvern, tocmai asta s-ar putea intampla la remanierea ce urmeaza zilele astea. S-ar putea sa fie doar bucuria nebunilor.

Pentru ca schimbarea domnilor, nu inseamna neaparat schimbare. Schimbarea de care are nevoie Guvernul, de care are nevoie tara si de care are nevoie cam toata lumea. Pentru asta, e nevoie de mult, mult mai mult. Guvernul trebuie sa-si schimbe total modul de a conduce, administra si reforma. Mai usor de spus.

De doua ori altceva

Uraa! Vom avea remaniere guvernamentala. S-a anuntat, deci se face. Pentru fanii Guvernului sau cei care pur si simplu isi pun mari sperante in activitatea lui, remanierea e asteptata ca ziua de salariu. E schimbarea de care aveam nevoie. Sau nu?

Un lucru pare clar la ora asta, Boc nu va pleca, din simplul motiv ca acum presedintele Basescu nu-si permite un alt premier. Poate mai clar de atat e ca nici Elena Udrea nu va pleca. De fapt, as putea paria ca doamna Cocos va rezista chiar mai mult decat domnul Boc.

Vor fi oameni care vor pleca, insa aici vin cele doua mari intrebari. Prima ar fi: cine pleaca si cine vine? Vor fi sacrificati oare doar cativa dintre pestii mici si fara sustinere din Guvern? Va pleca vreunul dintre rechini? Dar mai ales, vor fi adusi in loc cativa profesionisti adevarati? Mai ales in domeniul economic, e seceta. Iar asta e cea dintai dintre problemele guvernului.

Prea multi oameni cu greutate politica, dar fara performante guvernamentale, precum Adriean Videanu. Prea multi oameni ezitanti. Prea multe solutii nefericite. Numai daca ne amintim ce ordonanta stupida referitoare la veniturile din activitati independente a putut sa nasca veselul cuplu Vladescu-Seitan si deja avem cateva raspunsuri. Nu vorbim aici numai de ministri. Probleme sunt si la esaloanele inferioare ale administratiei, unde lumea se plange de modul de a se purta al oamenilor numiti de PD-L.

A doua mare intrebare e: indiferent de cine pleaca si cine vine, cum se va schimba activitatea Guvernului? Va pastra oare aceeasi filosofie de guvernare? In varianta in care consideram filosofie de guvernare ce a facut cabinetul Boc pana acum. Oare va face reformele ce trebuiau facute demult? Va depolitiza deconcentratele? Va elimina birocratia? Va face reforma in Justitie pe care cazul Voicu ne-a aratat-o necesara? Sau cel putin, va administra tara cu mai mult profesionalism si mai multa pricepere? Oare ce ar trebui schimbat ca sa se intample asta?

Prima, nu ultima

Nu stim cati ministri vor fi schimbati, nu stim de ce, nu le stim numele si nu le stim nici inlocuitorii. Dar stim altceva. Stim ca remanierea asta nu va fi de ajuns. Va aduce oameni noi, probabil va intari pozitia UNPR in coalitie si va da ceva sperante. Mai mici sau mai mari, dar nu va face minuni. Nu va fi asa spectaculoasa incat sa redreseze masiv PD-L in sondaje. Asa ca vor mai urma altele. Pentru ca daca guvernul si PD-L vor avea nevoie de ceva pe viitor, acelea vor fi schimbari. Adevarate.

Citește și:
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
Scandalul Bîstroe. Rezultatele surprinzătoare ale analizelor din 2005 versus retorica PSD
În ultimele două săptămâni, opinia publică din România a fost inflamată de o informație lansată public de ministrul Sorin Grindeanu, potrivit căreia autoritățile din Ucraina ar face...
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
Cum au ajuns principalele reforme ale coaliției să fie tărăgănate la nesfârșit. Legile Educației și pensiile speciale, între controverse și interese politice
În ciuda promisiunilor și „urgențelor” prezentate de coaliția de guvernare PSD-PNL la finalul anului trecut, mai multe subiecte de interes public au fost amânate în repetate rânduri ori...
#remaniere guvern Boc, #remaniere Guvern remaniere guvernamentala, #ministri Guvernul Boc , #remaniere