Ce ministru crezi ca ar trebui remaniat imediat? - Dezbatere Ziare.com

Duminica, 25 Septembrie 2011, ora 09:01
5713 citiri
Ce ministru crezi ca ar trebui remaniat imediat? - Dezbatere Ziare.com
Foto: gov.ro

PDL a vorbit inca de la inceputul anului despre o remaniere a guvernului in aceasta toamna. Presedintele a avertizat si el, de mai multe ori, ca sunt membri ai Executivului care nu isi fac treaba, fie ca e vorba de absorbtia de fonduri, de restructurarea ministerelor pe care le conduc, sau pur si simplu de eficienta.

Zilele acestea, la Palatul Victoria bate vant rece de remaniere. Ce ministru credeti ca ar trebui sa plece urgent?

Intrebat, joi seara, la B1TV, despre o posibila remaniere, Traian Basescu a raspuns: "Sunt convins ca la momentul potrivit se va face. Cu certitudine trebuie facuta o remaniere(...) Nu spun (care sunt domeniile unde ar trebui remaniati ministri - n.r.), dar nu spun sa nu demoralizez".

Si proaspatul ministru al Muncii, Sulfina Barbu, a vorbit tot joi despre remanierea guvernului, dar ceva mai voalat. "Atunci cand esti in Cabinet, ti-ai asumat un program si daca nu ai indeplinit obiectivele ca ministru, te poti astepta in orice moment sa pleci. Poate sa fie remaniere in orice moment", a declarat Sulfina Barbu in contextul in care tocmai se aflase ca aderarea Romaniei la spatiul Schengen a fost amanata pentru o data neprecizata.

In ciuda zvonurilor lansate saptamana aceasta in presa, premierul Emil Boc a refuzat sa comenteze, spunand, ca de fiecare data, ca "remanierea se face nu se discuta la televizor".

Jurnalistii de la Evenimentul Zilei sustin ca surse din cadrul majoritatii guvernamentale le-au declarat ca Teodor Baconschi (Externe), Gheorghe Ialomitianu (Finante), Traian Igas (Interne), Valeriu Tabara (Agricultura) si Valerian Vreme (Comunicatii) ar putea pleca in viitorul apropiat din Guvern. In plus, PDL ar putea sa faca si o rocada, Gabriel Oprea urmand sa preia Ministerul de Interne, iar Cristian Diaconescu Ministerul de Externe.

O fi adevarat?

Cin' sa fie, cin' sa fie?

Sa ne gandim. Mai intai trebuie sa ii scoatem din calcule pe vicepremierul Marko Bela si pe Ministrul Culturii, Kelemen Hunor, adica pe fostul si actualul lider al UDMR, formatiune ce reprezinta unul dintre cei doi piloni de baza ai actualei coalitii de guvernare. O inlaturare a unuia dintre ei ar duce sigur la prabusirea intregului esafodaj, asa ca, deocamdata, nici nu se pune problema schimbarii lor.

Ii lasam de o parte si pe Sulfina Barbu (Munca) si, mai ales, pe Leonard Orban (Afaceri Europene), pe al caror juramant inca nu s-a uscat bine semnatura.

Mai mult ca sigur nici pe Gabriel Oprea (Aparare) nu il vom vedea parasind Palatul Victoria, din doua motive: este presedintele executiv al UNPR, formatiune ce pune serios umarul la sustinerea Cabinetului Boc, si in al doilea rand pentru ca scutul antiracheta si parteneriatul strategic cu SUA atarna greu in balanta.

Anca Boagiu (Transporturi) si-a asigurat pentru un timp linistea prin succesul renegocierii contractului cu Bechtel, chiar daca rata absorbtiei fondurilor europene e catastrofala, CFR continua sa inghita cu nemiluita halci mari din buget, iar numaratoarea kilometrilor de autostrada da tot cu virgula.

Sigur nu trebuie sa isi faca griji nici ministrul Educatiei, Daniel Funeriu. Dupa necrutatorul diagnostic pus invatamantului romanesc prin organizarea examenului de bacalaureat, dar si prin incapatanarea cu care a reusit sa ii convinga pe unii dintre dascali sa i se alature, Funeriu si-a atras laudele publice ale lui Traian Basescu, asa ca, cel mai probabil, nu va fi tras pe linie moarta, mai ales ca nici nu a rostit pana cum vreo vorba grea la adresa PDL, ca Sebastian Lazaroiu, ba dimpotriva.

Despre Elena Udrea (Dezvoltare Regionala si Turism) s-a tot vorbit, se vorbeste continuu, nu are rost sa mai comentam, e clar, nu risca nimic.

Iar Valeriu Tabara (Agricultura) a avut asa noroc de recolta imbelsugata anul asta incat ar fi o pierdere de timp sa ne gandim ca ar putea fi schimbat, chiar daca, de exemplu, in sectorul panificatiei sau al legumelor si fructelor, evazionistii continua sa colcaie la lumina zilei.

Ar mai ramane 8 ministri in catarea remanierii. De unii ati auzit destul de des, de altii aproape niciodata.

Printre cei "sfiosi" ii regasim pe Ion Ariton (Economie si Comert) si Valerian Vreme (Comunicatii), despre care putini cetateni romani stiu cu ce isi ocupa timpul de dimineata pana seara. Noroc ca in domeniile lor lucrurile par sa mearga de la sine - economia spre prapastie, in rand cu celelalte economii ale lumii, iar comunicatiile, aproape un moft, cel mai probabil spre nicaieri.

Ceilalti doi ministri UDMR, Laszlo Borbely (Mediu) si Ladislau Ritli (Sanatate) nu par sa aiba fotolii prea confortabile la Palatul Victoria. Primului i se pot reprosa multe, de la ratarea afacerii cu certificate CO2, pana la rata de absorbtie dezastruoasa (cum altfel ?) a fondurilor europene. Daca nu ar ocupa functia inalta pe care o ocupa in UDMR, mai, mai ca ne-am putea gandi ca premierul va cere schimbarea lui, mai ales ca pretexte s-ar gasi repede - faptul ca ezita sa serveasca o ceasca de cianura de la Rosia Montana, sau dosarelul de la DNA in care numele lui apare scris printre randuri, cu cerneala simpatica.

La domnul Ritli beleaua pare ceva mai mica, dar mai dureroasa, daca ne amintim ca presedintele l-a avertizat, direct si scrasnind din dinti, atunci cand a depus juramantul, ca sta cu ochii pe el ca sa il vada cum inchide cat mai repede "robinetele prin care se scurg bani spre alte directii, nu spre bolnavi". A auzit cineva vreun robinet inchizandu-se intre timp? Asa ma gandeam si eu.

Am lasat la final ministrii grei, cei mai grei: Gheorghe Ialomitianu (Finante) care a reusit sa uimeasca pe toata lumea depasind chiar si cele mai optimiste previziuni in privinta duratei mandatului sau si cei trei "schengeni", Traian Igas (Interne), Teodor Baconschi (Externe) si Catalin Predoiu (Justitie).

Cel mai probabil, unul dintre ei va plati, sau ar trebui sa plateasca, nu numai pentru esecul jenant privind ratarea acestui obiectiv politic major (ROMANIA ARE PARTEA EI DE VINA) dar si pentru coruptia si ineficienta care continua sa macine domeniile pe care cei trei le patroneaza.

Intrebarea e "Cine?".

Ziare.com te invita la dezbatere si la vot: Ce ministru crezi ca ar trebui remaniat cel mai repede si de ce?

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#remaniere guvern, #remaniere ministru, #ministri Guvern Boc , #remaniere