Improbabila remaniere (Opinii)

Vineri, 06 Ianuarie 2012, ora 23:58
2892 citiri
Improbabila remaniere (Opinii)

Din timp in timp, subiectul remanierii este scos de la sertar spre obosirea presei care sa-l rontaie pana isi toceste dintii, avansand scenariu dupa scenariu in privinta potentialilor "reamaniati". Si cum subiectul isi consuma intreg potentialul in timpul disecarii acestor scenarii, pana la urma nimeni nu mai observa ca remanierea reala nu mai are loc.

Nici de aceasta data, cand remanierea a fost scoasa din posetuta eleganta a Ralucai Turcan, nu cred ca lucrurile vor sta altfel. Sunt posibile unele schimbari la nivelul secretarilor de stat si al directorilor de prin ministere, unele chiar in concordanta cu lista de integritate a Monicai Macovei. Asta pentru ca PDL sa se poata lauda si cu o curatenie la inceput de an electoral. Dar ma indoiesc sa vedem ceva mai mult de atat.

In Romania, remanierile guvernamentale nu au niciodata nimic de-a face cu criteriile de competenta sau, Doamne ferste de asa vorba proasta!, integritate. Cum nici investirea guvernului nu are nicio legatura cu ele. Sigurul motor al oricaror miscari guvernamentale este jocul de putere intre sau din partide.

Daca ne uitam la actuala componenta a Guvernului, nu vom vedea mari competente, ci doar centre de putere. Gheorghe Ialomiteanu (cel care, sa fim seriosi, a ridicat recent premiul acordat politicilor FMI) este omul baronului de Brasov, Traian Igas este mana lunga a lui Gheorghe Falca, iar Ion Ariton a lui Adriean Videanu. Elena Udrea, Sulfina Barbu si Anca Boagiu sunt oamenii presedintelui, iar reprezentantii UNPR si ai UDMR in Guvern depind exlusiv de jocurile de putere din aceste partide.

S-a mai vorbit despre necesara, in opinia mea, inlocuire a lui Teodor Baconschi, insa subiectul a creat unele tensiuni in colitie, cat timp UNPR doreste acest portofoliu pentru Cristian Diaconescu. E drept ca in PDL s-au mai intamplat recent cateva schimbari importante, prin revenirea in forta a garzii vechi. Insa ea a fost recompensata pentru suferintele indurate cu pozitia a doua in stat, adjudecata de Vasile Blaga, ajuns in cea mai inalta demnitate a carierei sale politice.

Deci, in acest moment, toate piesele din complicatul puzzle al puterii se afla pe locurile lor, iar echilibrul pare destul de stabil. Tulburarea lui in acest moment ar fi foarte riscanta cat timp suntem la inceputul unui an electroal, in care fiecare jucator incearca sa traga cat mai multe avantaje pe turta proprie, pe de-o parte pentru a-si maximiza sansele de pastrare la putere, pe de alta parte, pentru ca ce-i in mana nu-i minciuna. Si cine ar fi acum indepartat de la masa bogatilor ar putea avea o reactie destul de dura.

Sigur ca la nivel de imagine publica coalitia ar avea nevoie de o improspatare. Acesta este si motivul pentru care subiectul este din nou vanturat ca preocupare sincera. Dar actuala Putere a preferat intotdeauna sa piarda bataliile de imagine pentru a-si atinge scopurile pragmatice.

O remaniere va fi cu adevarat posibila in primavara sau la inceputul verii, in functie de dispozitivul de campanie in care se vor aseza trupele politice. Se va intra, asadar, intr-o logica de campanie si ea va dicta toti pasii, inclusiv componenta guvernului. Atat si nimic mai mult.

#remaniere guvern Boc, #remaniere ministru Guvern Boc , #remaniere