Opinii: Optiunile lui Traian Basescu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 12:10
5882 citiri
Opinii: Optiunile lui Traian Basescu

Traian Basescu este cel care a avansat termenul de 1 septembrie pentru analiza activitatii fiecarui ministru si a trasat astfel un punct fix spre care s-au canalizat nemultumirile populare, dar si din interiorul PD-L.

Termenul a fost atins, asa ca este firesc ca din acest moment toate privirile sa fie indreptate catre domnia sa, iar o eventuala ratare a momentului sa-i fie imputata.

Dar ce optiuni are, in mod real, Traian Basescu in acest moment politic cheie?

Cea mai mare asteptare, care depinde, de altfel, exclusiv de presedinte, vizeaza inlocuirea lui Emil Boc. Premierul este total impopular si a reusit performanta de a fi perceput de opinia publica, dar si in cadrul aripii reformiste din PD-L, drept un simbol al incompetentei si ineficientei. Este insa Traian Basescu in situatia de a-l inlocui in acest moment pe Emil Boc?

Ma tem ca nu, din cel putin patru motive. In primul rand, nu are inlocuitor dezirabil atat din punctul sau de vedere, cat si din cel al tuturor aripilor si grupurilor din PD-L. Cum sa multumesti si reformistii, si tripleta BVB, dar si nevoia de obedienta a presedintelui? In plus, premierul trebuie sa fie dezirabil si pentru maghiari, si pentru UNPR. Si daca el ar fi totusi gasit, cine-si poate imagina ca ar avea si mana libera sa-si alcatuiasca echipa, cat timp interesele sunt atat de aprige si divergente, iar resursele atat de limitate?

Apoi, noul premier si noul guvern ar trebui sa primeasca votul de investitura al parlamentului si este mai mult decat probabil ca el sa pice daca macar una dintre taberele concurente ar fi nemultumita. O remaniere guvernamentala simpla, fara schimbarea premierului, nu ar obliga insa la votul de investitura al Parlamentului, cu mult mai periculos decat o motiune de cenzura.

In al treilea rand, inlocuirea lui Emil Boc din fruntea guvernului ar pecetlui si soarta in fruntea partidului si ar duce la declansarea Jihadului in PD-L, aflat si asa pe un butori de pulbere. Pistoalele sunt deja pe masa, incarcate, vorbele grele curg, insa mazilirea lui Emil Boc ar fi semnalul declansarii razboiului. Ar fi ultimul lucru de care are nevoie un partid eterogen, necicatrizat, fracturat in multe locuri si aflat deja in picaj electoral.

Sa nu uitam si ca eliminarea lui Emil Boc ar insemna ca presedintele sa-si asume public esecul premierului si, implicit, eroarea de a-l fi desemnat de doua ori in fruntea guvernului. Nu cred ca Traian Basescu este dispus la asa ceva.

Prin urmare, optiunea care-i ramane la dispozitie este remanierea, dar nu fara conditionari. Daca opteaza pentru una profunda va trebui sa-l determine si pe Emil Boc sa-i infrunte pe baronii PD-L. Oricat de mare ar fi presiunea de la Cotroceni, eu nu-l vad pe Emil Boc apt sa-i infrunte pe Adriean Videanu, Radu Berceanu sau Vasile Blaga, caci, indiferent care este decizia prezidentiala, propunerea de revocare trebuie semnata si avansata de premier.

Pe de alta parte, daca totusi ii face lui Emil Boc un transplant de autoritate si curaj si reuseste remanierea profunda, Traian Basescu ar schimba raporturi de forte foarte importante in PD-L si ar risca din nou sa declasneze Jihadul intr-un partid pe care nu-l mai controleaza ca odinioara. Credeti cumva ca, odata eliminata si pusa sa deconteze esecul guvernamental, tripleta BVB se va resemna si nu va trece la represalii? Sa nu uitam ca in 2008 si-au fortat intrarea in guvern impotriva vointei lui Traian Basescu.

Iar Jihadul in PD-L, la fel ca ruperea coalitiei, ar avea ca efect imediat pierderea majoritatii in Parlament, cu o consecinta previzibila: suspendarea presedintelui. Exact asta, nu preluarea efectiva a guvernarii, de care se feresc ca dracul de tamaie, asteapta PSD si PNL, pentru aceasta ipoteza negociaza, iar scenariul e simplu: noua majoritate tranteste guvernul prin motiune sau nu valideaza noul guvern, dupa care pretinde preluarea guvernarii, iar daca presedintele refuza sa le desemneze premierul, il suspenda. De aceasta data este foarte probabil ca referendumul de demitere sa aiba rezultate cu totul diferite de cele din 2007.

Pe de alta parte, daca ar accepta numirea premierului noii majoritati, Traian Basescu ar arunca opozitia in iadul guvernarii de criza, dar si-ar asuma la randul sau repetarea cosmarului din timpul guvernarii Tariceanu. Cristian Preda are, probabil, dreptate cand estimeaza ca presedintele nu poate evita pana la uma coabitarea cu PSD sau PNL, dar una este sa o faca fortat, fara a avea in guvern parghia PD-L, cat e ea de subreda, si alta sa o faca negociat, dupa alegerile din 2012, in conditii care sa-i conserve anumite atu-uri, nu doar perspectiva unui prizonierat in Palatul Cotroceni.

In aceste conditii, marja de manevra a lui Traian Basescu este cu mult redusa fata de perioada in care intoarcerea la popor reprezenta un panaceu, iar mentinerea actualei majoritati pare un obiectiv esential. Iar majoritatea nu poate fi pastrata decat cu pretul unei remanieri limitate care sa nu deranjeze in profunzime raporturile de forte nici in PD-L, nici in coalitie. Dezamagiti ar fi doar reformistii in partid, culmea, chiar principalii sustinatori ai presedintelui, care insa nu au pondrea sa rastoarne majoritatea si nici nu pot schimba tabara pentru ca nu sunt compatibili cu Adrian Nastase si Ion Iliescu.

De fapt, Traian Basescu are de ales intre o politica de supravietuire si asumarea unor riscuri uriase in numele principiilor pe care le-a sustinut candva si care i-au adus puterea.

Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea cosumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
#remaniere guvern Boc, #remaniere guvern, #remaniere guvernamentala , #remaniere
Comentarii
Poza Jerome
Jerome
rank 5
Din pacate pentru Traian Basescu nu exista si optinea constitutonalitatii
Poza jelu
jelu
rank 4
Termenul de 1 septembrie a fost valabil numai pentru analiza activitatii fiecarui ministru....nu cumva Dinu Patriciu avea termen limita la aceasta data ca sa-si plateasca datoria colosala de 600 milioane de Euro catre statul roman