Presa de azi: PD-L flutura cinci remaniabili sa ramana cu trei

Marti, 31 August 2010, ora 08:35
3677 citiri
Presa de azi: PD-L flutura cinci remaniabili sa ramana cu trei
Foto: Gandul

Politicienii romani par pusi pe treaba, dar in loc sa rezolve problemele cetatenilor, ei sunt preocupati de cine va ajunge pe lista remanierii, daca ea se va face, sa faca Guverne din umbra si sa propuna masuri guvernamentale, desi fac parte din Opozitie.

Gandul anunta in editia de marti o posibila intalnire intre Boc-Basescu marti seara, insa remanierea este tinuta la secret pana miercuri. Evenimentul Zilei titreaza in editia de marti ca PD-L flutura cinci remaniabili sa ramana cu trei, iar Adevarul dezvaluie Guvernul din umbra a lui Antonescu. Si Puterea scrie ca desi sunt in Opozitie, liberalii anunta masuri guvernamentale aplicabile de la 1 octombrie.

Gandul: Posibila intalnire Boc-Basescu marti seara

PD-L se afla sub "securea" remanierii care este ceruta insistent de pedelistii din parlament. Gandul scrie in editia de marti ca remanierea guvernului a fost driblata, luni seara, de premierul Boc in ultima sedinta oficiala la varf a democrat liberalilor dinaintea expirarii termenului de 1 septembrie.

Subiectul schimbarii ministrilor a fost adus in discutie doar de deputatul Raluca Turcan, care i-a solicitat lui Emil Boc sa ia o decizie clara. Surse participante la discutia Biroului Permanent au precizat pentru Gandul ca tema remanierii a fost incheiata la fel de brusc precum a inceput.

"Prezentarea evaluarii ministrilor trebuie sa aiba si rezultate! Nu mai putem amana remanierea, presiunea este prea mare", i-a spus Turcan premierului, Boc aproband evaziv. Nici un nume nu a fost insa rostit si nici macar o aluzie nu a fost adusa, in privinta numarului ministrilor care ar urma sa paraseasca executivul.

Singura certitudine: evaluarea guvernului va fi prezentata grupurilor parlamentare ale PD-L, miercuri seara, la ora 19, locul intalnirii nefiind precizat.

Desi, oficial, planul lui Boc va fi prezentat direct pedelistilor din parlament, o discutie dintre premier si Traian Basescu este data ca sigura de liderii democrat-liberali. Concret, primul-ministru, insotit de doi-trei lideri ai PD-L ar urma sa aiba o discutie privata cu seful statului, marti seara, pentru a primi unda verde din partea Cotroceniului.

Evenimentul Zilei: PD-L flutura cinci remaniabili sa ramana cu trei

Si Evenimentul Zilei scrie in editia de marti ca PD-L flutura cinci remaniabili ca sa ramana doar cu trei.

Desi din tabara ministrilor PD-L si UDMR, semnalul initial a fost pentru amanarea unei schimbari la nivelul guvernului, dupa o discutie neoficiala cu presedintele Traian Basescu, in weekend, mai-marii PD-L inclinau luni catre varianta remanierii inevitabile, cel putin pentru calmarea spiritelor in randul parlamentarilor. Varianta de compromis: o remaniere de trei, dar care sa includa macar unul dintre numele grele.

Tensiunile din jurul remanierii au impartit partidul in doua. Ministrii, pe de-o parte, carora li s-au alaturat lideri ca Theodor Stolojan sau Valeriu Stoica, sustin ca remanierea trebuie sa fie strict o decizie a premierului si a presedintelui, fara presiuni din partea partidului. "In acest moment, trebuie sa fie strict decizia premierului", a comentat pentru EVZ si vicele PD-L Sorin Frunzaverde, reprezentant al aripii vechi a partidului.

Asa-zisii reformisti, pe de alta parte - de la Sever Voinescu la Cristian Preda -, cer inclusiv capul lui Boc, varianta exclusa insa in acest moment. Presiunile sunt intretinute insa si de parlamentarii cu functii in PD-L - Ioan Oltean, Cezar Preda, Roberta Anastase, Raluca Turcan. "Sigur e nevoie de remaniere", a reiterat luni Preda, in timp ce Anastase i-a numarat zilele lui Boc pana la anuntarea schimbarilor: "Poate fi 1, 2, 3 septembrie, vom decide in BPN, unde majoritatea sunt parlamentari".

Numarul remaniabililor vechiculat in ambele tabere e insa acelasi: cinci, avand de altfel in vedere ca din titularii celor noua portofolii ale PD-L patru sunt considerati ca si intangibili: Vasile Blaga si Elena Udrea, datorita pozitiei in partid, Sebastian Vladescu, datorita sustinerii de la Cotroceni, si Daniel Funeriu, datorita aceluiasi tip de sprijin la care se adauga conventia sa cu UDMR pentru trecerea legii invatamantului. Ioan Oltean pluseaza insa: "4, 5 chiar 6 cred ca vor fi remaniati", a declarat el pentru EVZ.

Jurnalul National: Guvernul Boc, zero barat

Jurnalul National face in editia de marti o istorie a acestui Guvern.

In 24 decembrie 2009, data la care a fost investit, Cabinetul Boc IV n-a suferit nici o modificare, dar istoria guvernelor conduse de presedintele PD-L n-a fost deloc una linistita.

Aproape 200 de ordonante de urgenta au iesit din pixul lui Emil Boc & company in timpul celor aproape 22 de luni de guvernare in diverse formule: noua in ultima luna a primului an de guvernare, 111 anul trecut si inca 75 anul acesta. Dintre ele, cinci nu au reusit sa treaca testul controlului de constitutionalitate - cele doua ordonante de urgenta consecutive privind servicii publice deconcentratele menite a instala si apoi pastra clientela politica in functie.

Cele doua ordonante au generat haos in tara si s-a lasat cu procese din partea celor destituiti abuziv si in urma carora guvernul Boc e bun de plata. De asemenea, a fost declarata neconstitutionala ordonanta prin care se amana majorarea salariilor dascalilor cu 50%, ordonanta care interzicea cumulul pensie-salariu, dar si OUG prin care se reduceau pensiile cu 15%. Executivul Boc a avut timp, printre doua OUG-uri, sa elaboreze si modificari legislative in domenii importante, de cele mai multe ori facute alandala.

Exemplele ar putea incepe cu legea invatamantului, pe care mai intai Executivul si-a asumat raspunderea, pentru ca apoi, dupa ce CCR a declarat actul neconstitutional, acesta sa fie modificat si trimis spre dezbatere Legislativului. La telenovela ANI si Guvernul Boc a avut o contributie importanta, dupa ce modificarile facute au fost declarate neconstitutionale si au trebuit remodificate de Parlament. Codul fiscal a suportat modificari importante in ultimele luni, in ideea largirii categoriilor impozitate, persoanele platite pe DDA, PFA sau conventii civile fiind puse sa plateasca noi impozite. Scandalul acestor modificari, considerate neconstitutionale de societatea civila, este in plina desfasurare, Guvernul fiind chemat in instanta pentru anularea acestora. Legea salarizarii unitare, adoptata prin asumarea raspunderii si intrata in vigoare la inceputul anului, se pregateste de noi modificari, un alt proiect aflandu-se acum in dezbatere publica.

Adevarul: Cabinetul din umbra al lui Antonescu

In timp ce Puterea este preocupata de remaniere, Opozitia se pregateste sa ii ia locul. Adevarul titreaza in editia de marti ca liderul PNL a fost mandatat sa alcatuiasca lista guvernului din umbra. Printre optiunile sale nu s-ar numara liderii controversati. Mariana Campeanu (Ministerul Muncii), Andrei Marga (Educatie) sau Mircea Diaconu (Cultura) vor face parte din guvernul din umbra al PNL.

In privinta postului de premier, Antonescu asteapta un raspuns de la Klaus Iohannis care insa, potrivit unor surse liberale, nu este foarte dornic sa accepte sa fie premier din umbra, dupa experienta de anul trecut. In cazul in care Iohannis nu accepta o posibila varianta, ar fi Antonescu insusi.

Daniel Chitoiu, fostul sef al ANAF, ar putea prelua Ministerul Finantelor, in timp ce Varujan Vosganian ar putea fi ministrul Economiei.

Exista si posibilitatea ca, in schema lui Antonescu, cele doua ministere sa fie comasate. O situatie particulara este cea a Ministerului de Externe, unde Antonescu ia in calcul doi candidati care au detinut deja portofoliul: Teodor Melescanu si Petre Roman. De asemenea, Mihai Voicu ar putea fi plasat in fruntea Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul.

Chiar daca discutiile despre guvernul din umbra sunt la inceput, cateva nume sunt date deja ca sigure: Mariana Campeanu pentru Ministerul Muncii, Andrei Marga pentru Educatie si Mircea Diaconu pentru Cultura. Daniel Chitoiu, fostul sef al ANAF, ar putea prelua Ministerul Finantelor, in timp ce Varujan Vosganian ar putea fi ministrul Economiei.

Exista si posibilitatea ca, in schema lui Antonescu, cele doua ministere sa fie comasate. O situatie particulara este cea a Ministerului de Externe, unde Antonescu ia in calcul doi candidati care au detinut deja portofoliul: Teodor Melescanu si Petre Roman. De asemenea, Mihai Voicu ar putea fi plasat in fruntea Departamentului pentru Relatia cu Parlamentul.

Puterea: Desi sunt in opozitie, liberalii anunta masuri guvernamentale aplicabile de la 1 octombrie

Si nu doar ministrii sunt pregatiti de PNL si si masuri guvernamentale, anunta Puterea in editia de marti.

Partidul National Liberal a dat publicitatii un document care se doreste a fi o schita a unui program de guvernare. Textul nu a fost aprobat in nici un for de conducere al PNL, dar el a fost postat, spre consultare, pe mai multe pagini de internet. Unele dintre masurile propuse de liberali incep cu data de 1 octombrie 2010, adica peste numai o luna de zile. Cu toate acestea, liberalii se afla in opozitie si declara raspicat ca nu doresc sa intre la guvernare alaturi de PD-L sau de PSD.

In urma reprosului facut recent de presedintele Traian Basescu cum ca liberalii nu au un program de guvernare, PNL a dat drumul pe internet la un document care contine masuri de actiune guvernamentala. Schita programului PNL de guvernare se numeste "Pentru o noua economie" si abordeaza mai toate dimensiunile social-economice, de la fiscalitate, pana la politica externa, sau probleme ce tin de reglementarile serviciilor secrete. Intrebati cand vor intra la guvernare pentru a pune in aplicare aceste masuri, liberalii dau din colt in colt.

Multe dintre obiectivele programului de guvernare penelist sunt aidoma promisiunilor din campaniile electorale. Pentru o Romanie aflata in recesiune economica, masurile pe care ei le prezinta pot parea nerealiste.

Romania Libera: Cum a adus o corporatie-fantoma 3% din PIB in 2009

Daca politicienii par rupti de lumea reala, cei de la Romania Libera incearca in editia de marti sa dezvaluie cum a adus o corporatie fantoma 3% din PIB, in 2009.

Firma American European Marketing & Enterprises, care a raportat o cifra de afaceri si un profit fabulos in 2009, a fost luata in calcul la formarea PIB, potrivit presedintelui INS, Vergil Voineagu. Asta inseamna ca, in realitate, economia a cazut nu cu 7%, ci cu 10% iar deficitul bugetar a fost cu 0,2% mai mare.

Din PIB-ul Romaniei pe anul 2009, de 497 miliarde lei, 15,47 miliarde de lei reprezinta majorarea de capital fictiva cu care firma American European Marketing&Enterprises SA (AEME) si-a umflat rezultatele pe 2009. Firma nu are nici un angajat, nici o activitate public cunoscuta, detine un sediu fictiv si a "obtinut" aceste venituri prin umflarea valorii contabile a actiunilor detinute la o obscura firma din SUA.

Potrivit datelor Ministerului Finantelor, AEME a inregistrat anul trecut venituri de 15,47 miliarde lei, adica 3,68 miliarde euro, fara a avea un leu cheltuieli sau impozit platit la stat, profiturile, cel brut si cel net, fiind la acelasi nivel. Povestindu-i-se performantele firmei-fantoma si intrebat daca acest rezultat a fost luat in calcul la stabilirea PIB, Virgil Voineagu, seful Institutului national de Statistica confirma: "Sigur ca da, intra dupa metoda veniturilor. Intra precis in PIB", spune acesta. Mai multe detalii despre firma in cauza Voineagu nu stie deoarece se afla in concediu de odihna. Intrebat daca PIB va fi recalculat, oficialul INS a spus ca nu se poate, pentru ca bugetul pe 2009 este deja definitivat.

In mod normal, o companie nu are nici un motiv sa-si umfle bilanturile, pentru ca ar plati impozite mai mari. Asa se face ca Fiscul nu verifica veridicitatea datelor. In schimb, ONRC a refuzat majorarea, dar asta s-a intamplat abia saptamana trecuta. Pentru ca valoarea actiunilor a intrat in activele imobilizate ale AEME, firma nu datoreaza impozit pe profit, dar se considera ca a realizat deja valoare adaugata, adica componenta necesara la calculul PIB. Potrivit metodologiei statistice, calcul PIB se face, in cazul metodei veniturilor, prin insumarea excedentului brut de exploatare (ca de exeplu profitul declarat de firma in cauza la Finante) cu remuneratiile din economie, impozitele si taxele, scazandu-se apoi subventiile acordate. Anul trecut, PIB a scazut cu 7,2%, dar fara "contributia AEME, scaderea reala ar fi de 10,2%, iar deficitul bugetar ar inregistra un spor de 0,2%.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#remaniere guvern Boc, #Crin Antonescu guvern umbra , #remaniere