Presa de azi: Remaniere cu forcepsul

Vineri, 03 Septembrie 2010, ora 08:33
2369 citiri
Presa de azi: Remaniere cu forcepsul
Foto: Romania Libera

Dupa doua zile lungi de negocieri, de mape plimbate de la partid la Guvern, de la Guvern la Cotroceni, premierul Emil Boc a reusit sa isi pastreze scaunul, dar sa lase si iluzia ca a devenit autonom de vointa presedintelui, remaniindu-i pe Radu Berceanu, Adriean Videanu si Sebastian Vladescu, insa asta nu va ajuta mai cu nimic Romania.

Gandul dezvaluie in editia de vineri ca Ministrul Muncii creste pensiile, iar cel al Economiei are un NUP. Adevarul scrie ca Boc a remaniat ministrii "slabi" si ca greii PD-L sunt pe picior de plecare. Evenimentul Zilei titreaza in editia de vineri ca Berceanu si Videanu au fost pretul armistitiului dintre Basescu si Boc, Romania Libera noteaza ca de fapt a fost o remaniere cu forcepsul, iar Puterea explica cum au jucat baronii PD-L ping-pong cu Emil Boc.

Romania Libera: Remaniere cu forcepsul

Tensiunile interne acumulate in ultima vreme in PD-L au rabufnit joi intr un conflict deschis. Daca initial Emil Boc era decis sa schimbe doar doi-trei ministri fara sustinere puternica in partid, in final el s-a vazut nevoit sa accepte o remaniere mai ampla, scrie Romania Libera.

Demiterea unor ministri nepopulari si aplanarea temporara a conflictului intern nu garanteaza insa ca noul Guvern Boc va supravietui unei viitoare motiuni de cenzura a opozitiei.

Intr-una dintre cele mai dure confruntari din istoria PD-L, un nucleu de apropiati ai presedintelui Basescu a reusit sa impuna plecarea din Guvern a doi ministri importanti din garda veche a partidului: Radu Berceanu si Adriean Videanu. Inlocuirea celor doi este menita sa dea consistenta unui sir de schimbari care i-au vizat pe Sebastian Vladescu, Mihai Seitan, Gabriel Sandu si Mihai Dumitru, schimbari considerate insuficiente de catre parlamentarii PD-L, profund afectati de scaderea increderii publicului in Guvern.

Disputele au fost atat de aprinse, incat plecarea premierului Boc insusi a mai fost pusa inca o data pe tapet. Emil Boc a pus partidului pe tava capetele lui Radu Berceanu si Adriean Videanu, salvandu-si in schimb, propria functie de premier. El a cedat astfel atat presiunilor parlamentarilor (care s-au simtit atrasi intr-o capcana, dandu-i girul premierului sa remanieze pe cine vrea), cat si Cotrocenilor, unde vestea unei "mici remanieri" nu a fost primita prea bine joi dimineata.

Puterea: Cum au jucat baronii PDL ping-pong cu Emil Boc

Dupa o zi plina, se pare ca premierul a cedat. In fata amenintarilor parlamentarilor ca rup partidul si voteaza pentru motiunea de cenzura a opozitiei, sub privirile incruntate ale lui Basescu de la Cotroceni, Emil Boc a acceptat in cadrul sedintei de joi-seara a Colegiului Director al PD-L sa faca si alte schimbari, titreaza Puterea in editia de vineri.

Astfel, ministrul comunicatiilor, Gabirel Sandu, a fost si el anuntat in plina sedinta de partid ca trebuie sa-si ia "la revedere" de la Guvern, iar pe lista au mai fost ministrul economiei, Adriean Videanu, si cel al transporturilor, Radu Berceanu. Videanu l-a scutit pe Boc de chin si a anuntat ca este gata sa plece de bunavoie din Guvern si sa se ocupe la modul serios de partid.

Evenimentul Zilei: Berceanu si Videanu, pretul armistitiului dintre Basescu si Boc

Cu tabara "reformistilor" condusa de Elena Udrea pe punctul de a declansa razboiul in PD-L, Emil Boc a largit aseara lista remaniabililor, dezvaluie Evenimentul Zilei.

Mutare strategica ieri, in Colegiul Director, in frontul deschis de Emil Boc in PD-L. Cu tabara "reformista" condusa de Elena Udrea in blockstarturi, premierul a cerut el primul reluarea discutiei despre depunerea mandatului sau remanierea guvernului in conditiile sale.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a plusat, punandu-si postul din guvern la dispozitia lui Boc, in schimbul unui rol de jucator in partid. Acceptul sefului executivului nu a linistit insa spiritele, apropiatii Cotroceniului insistand ca este nevoie de mai mult. In aceste conditii, Emil Boc "i-a cedat" si pe Radu Berceanu (Transporturi), dar si pe protejatul lui, Gabriel Sandu (Comunicatii). Acestia au fost adaugati astfel pe lista remaniabililor pe care Boc trecuse, inca de dimineata, numele lui Sebastian Vladescu (Finante), Mihai Seitan (Munca) si Mihail Dumitru (Agricultura).

Adevarul: Boc a remaniat ministrii "slabi"

Premierul ii anuntase pe Sebastian Vladescu, Mihail Dumitru si Mihai Seitan ca

trebuie sa plece acasa, inainte de sedinta Colegiului Director. Greii PD-L Adriean Videanu si Radu Berceanu au constituit "surpriza", in conditiile in care, desi nu se aflau pe lista lui Boc, au facut singuri pasul inapoi din guvern.Si ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu, a cerut sa parasesca Executivul, noteaza Adevarul in editia de vineri.

In spatele usilor inchise, ministrul Radu Berceanu a sustinut un discurs prin care isi lua "adio" de la Guvern, multumindu-le colegilor si facand apel la unitatea partidului.

Surse politice au declarat pentru "Adevarul" ca Berceanu a fost primit cu aplauze de colegii sai din Colegiul Director. "Suntem niste gaini zburatacite in toate partile cu un cocos care nu stie ce sa faca", le-a spus Berceanu colegilor, potrivit surselor citate. El s-a declarat "tradat" de Emil Boc.

Gandul: Cine sunt noii ministri

Gandul prezinta in editia de vineri cine sunt noii ministri.

Prim-ministrul Emil Boc a anuntat, la sfarsitul sedintei Colegiului Director al PD-L, lista celor sase ministri care au fost remaniati, precum si numele celor care ii vor inlocui. Astfel, la Ministerul Finantelor va veni Gheorghe Ialomitianu, la Ministerul Agriculturii Valeriu Tabara, la Ministerul Muncii - Ioan Botis, la Ministerul Transporturilor - Anca Boagiu, la Ministerul Comunicatiilor - Valerian Vreme, iar la Ministerul Economiei - Ion Ariton.

Premierul a adaugat ca remaniatii Adriean Videanu, Radu Berceanu si Gabriel Sandu, numele cele mai controversate din cabinetul Boc 4, si-au depus de buna-voie mandatele la dispozitia partidului pentru a le fi utilizata experienta politica. In privinta obiectivelor noului Guvern, Emil Boc a precizat ca exista doua prioritati: "in primul rand continuarea proceselor de reforma si, in al doilea rand, in 2011 Romania sa treaca pe crestere economica".

MINISTERUL AGRICULTURII - VALERIU TABARA - deputat PD-L de Timis, este un apropiat al lui Constantin Ostaficiuc- presedintele filialei democrat-liberale Timis, impus la sefia organizatiei chiar de Emil Boc.

MINISTERUL TRANSPORTURILOR SI INFRASTRUCTURII - ANCA BOAGIU, senator PD-L. Este apropiata de presedintele Traian Basescu. La 32 de ani a fost cel mai tanar ministru al Romaniei dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial si, in acelasi timp, prima femeie ministru al Transporturilor.

MINISTERUL MUNCII - IOAN NELU BOTIS - deputat PDL de Bistrita, vicepresedintele Comisiei pentru Munca si Protectie Sociala. . Este considerat un apropiat al vicepresedintelui PDL Ioan Oltean. Are 43 de ani.

MINISTERUL ECONOMIEI - ION ARITON - senator PD-L, fost prefect de Sibiu si este considerat un apropiat al lui Vasile Blaga. Este economist si unul dintre membrii mai vechi ai PD, fiind in prezent presedintele organizatiei PD-L Sibiu.

MINISTERUL FINANTELOR - GHEORGHE IALOMITIANU - deputat PD-L de Brasov, vicepresedinte al Comisiei pentru buget, finante si banci. Este considerat un apropiat al vicepresedintelui PD-L George Scripcaru, cel care detine, de altfel, si sefia organizatiei judetene Brasov.

MINISTERUL COMUNICATIILOR - Valerian Vreme, deputat PD-L de Bacau, vicepresedinte al Comisiei pentru tehnologia informatiei si comunicatiilor. Este venit pe filiera PLD, fiind un apropiat al lui Theodor Stolojan.

Jurnalul National: Motiunea Opozitiei ii pune lui Basescu toate cartile in mana

Desi a reusit sa mai carpeasca pe moment situatia si sa obtina votul parlamentarilor PD-L pentru a-si continua mandatul, premierul Emil Boc nu e scutit de emotii, titreaza Jurnalul National in editia de vineri.

PSD, PC si PNL au hotarat sa depuna impreuna o motiune de cenzura, in momentul in care vor considera ca exista mai multe sanse sa fie adoptata, surse parlamentare spunand ca probabil documentul va fi inaintat Parlamentului la jumatatea lunii octombrie. Astfel, Guvernul Boc V s-ar putea confrunta cu testul motiunii la doar o luna si jumatate de la formarea noii echipe ministeriale.

Initiatorii motiunii, adica PSD, PC si PNL, au planuri mari, dar si multe probleme. Teoretic, cele trei partide au decis sa depuna motiune de cenzura impreuna, daca motiunea trece sa formeze o majoritate parlamentara care sa poata propune un premier si un guvern nou - de criza, iar guvernul respectiv sa organizeze alegeri anticipate. Planul nu este insa atat de simplu precum l-au prezentat liderii celor trei partide, pentru ca, in aproape toti pasii lui, depinde de Traian Basescu.

Cu alte cuvinte, orice ar face Opozitia, tot la Cotroceni ajunge. Daca se vor confrunta cu refuzul lui Traian Basescu de a desemna un premier din partea majoritatii PSD-PC-PNL sau de a declansa alegeri anticipate, liderii celor trei partide afirma ca declanseaza procedura de suspendare si demitere a acestuia.

Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#remaniere Guvern Emil Boc, #ministrii noi remaniati , #remaniere