Presa de azi: Remanierea relanseaza competitia in PD-L

Sambata, 04 Septembrie 2010, ora 09:10
2763 citiri
Presa de azi: Remanierea relanseaza competitia in PD-L
Foto: Adevarul

Presa centrala de sambata continua sa scrie despre remanierea guvernamentala si noii ministri din Cabinetul Boc 5. In timp ce din Gandul aflam ca angajatii de la Economie l-au cautat pe noul ministru pe Google, iar Jurnalul National ne dezvaluie misterul absentei lui Berceanu de la minister, Adevarul ne informeaza ca remanierea relanseaza competitia in PD-L.

Adevarul: Remanierea relanseaza competitia interna in PDL

Dupa batalia pentru Executiv, taberele din PD-L se regrupeaza in perspectiva congresului partidului. Remanierea lui Adriean Videanu si Radu Berceanu deschide noi fronturi de lupta, dupa ce conducerea centrala a decis sa dea liber la alegerile pentru sefia organizatiilor judetene.

Razboiul din PD-L este departe de a se fi incheiat odata cu remanierea ministrilor, in conditiile in care democrat-liberalii vor intra in alegerile interne pentru sefia organizatiilor judetene, prima etapa inaintea congresului din 2011, scrie Adevarul.

Conflictele dintre "gastile" PD-L s-ar putea acutiza avand in vedere ca sunt sanse mici ca remanierea Cabinetului Boc sa stopeze declinul partidului in sondajele de opinie. In perspectiva congresului din 2011, batalia va consta in incercarea greilor PD-L si a gruparii Udrea de a-si numi oamenii in fruntea organizatiilor.

Adriean Videanu a anuntat deja ca se va dedica vietii de partid si ca va putea fi gasit zilnic la sediul central din Aleea Modrogan nr. 1, iar Radu Berceanu are intentii similare. La o aruncatura de bat, la sediul PD-L Bucuresti, in Aleea Modrogan 22, Elena Udrea si democrat-liberalii care graviteaza in jurul sau se pregatesc si ei de batalie.

Care sunt armele celor doua tabere? Cea mai importanta pare sa fie accesul la resursele bugetare, pentru ca un ministru are influenta in partid in masura in care instaleaza oameni din teritoriu in functii si dirijeaza banii de la buget. La acest capitol, tabara condusa de Udrea, care are fonduri uriase la Dezvoltare pare sa fie in avantaj. Totusi, noul ministrul al Economiei, Ion Ariton, este un apropiat la lui Vasile Blaga si Adriean Videanu.

Vechea garda se bazeaza pe o sustinere mai puternica in partid chiar daca cel mai influent lider in PDL, Vasile Blaga, nu pare sa mai fie 100% alaturi de Videanu, Berceanu sau Boc. Lupta pentru influenta dintre cele doua tabere pare sa se extinda si la nivelul Legislativului. Daca tabara pro-Basescu detine sefia Camerei, prin Roberta Anastase, vechea garda ar vrea sa il plaseze in fruntea Senatului pe Radu Berceanu. El va prelua functia de vicepresedinte al acestei Camere.

Gandul: Cum l-au cautat angajatii de la Economie pe noul ministru Ion Ariton pe Google ca sa nu-l confunde

Daca la partid se relansa razboiul intern, ministrii erau ocupati cu predarea stafetei si cunoasterea subalternilor. Doar ca unii subalterni nu isi cunosteau noul sef.

Atmosfera incordata ieri dimineata la Ministerul Economiei. Angajatii se foiesc pe holuri si discuta in soapta. La etajul trei, ministrul Adriean Videanu ajunsese la munca inca de la ora 7,30. "Asa vine totdeauna, deschide usa inainte de ora 8", ne confirma jandarmul de la poarta, informeaza Gandul.

La ora 11, incepe conferinta de presa, pentru prezentarea bilantului. La cabinetul ministrului usa este larg deschisa, doua angajate se uita la televizor, unde conferinta se transmitea in direct. Pe fata lui Videanu se citeste o usoara tristete.

"Nu sunt trist. Sunt un om responsabil. (...) Am intentionat sa iau aceasta decizie (de a pleca din Guvern - n.red.) cu mult inainte si am anuntat asta, in februarie-martie, din dorinta de a ma ocupa mai mult de partid. Daca mi-as fi dat demisia atunci (in februarie-martie, n.red.), m-ati fi catalogat ca un las, deoarece atunci era momentul cand aveau loc discutii cu Fondul Monetar International". Este convins ca in mandatul sau a facut si erori. "Mi le veti spune dvs, iar eu o sa le recunosc", marturiseste Videanu.

Dupa ce a trecut in revista principalele proiecte demarate si a vorbit si despre "variabile endogene si exogene", a adaugat cu modestie ca se fereste de aprecieri triumfaliste, "sa nu ziceti ca a venit si asta sa ne spuna ce mari realizari a avut".

Ii ia apararea succesorului sau, Ion Ariton, lider al PDL Sibiu, despre care spune ca s-a interesat si nu are niciun dosar penal. "De ce sa il stigmatizam pe acel om, are problema de natura legala, penala? Absolut deloc. (...) Este ca in bancul cu bicicleta, nu s-a constatat o pierdere, ci un excedent", a mai aratat Videanu. La inceputul anului 2002, cand Ion Ariton era director comercial la Petrom, sucursala Sibiu, presa locala a scris ca in bugetul companiei ar fi fost descoperita o gaura de 10 miliarde de lei.

Nimeni din minister nu stia vineri dimineata cum arata noul sef. "Am dat cautare pe google image ca sa il vad cum arata. Nu am auzit de el. Stiu doar ca a fost de dimineata pe aici prin minister si a spus ca revine", marturiseste o secretara, care are in fata un calculator cu un joc de solitaire. La conferinta de presa, Videanu o da la intors, cand i se spune ca nimeni din minister nu are habar despre succesorul sau: "Vedeti cat este de discret?"

Jurnalul National: Misterul absentei lui Berceanu de la minister

Daca la ministerul Economiei s-a predat stafeta, la Transporturi fostul ministru a lipsit. Berceanu si-a adus brusc aminte de niste analize medicale care nu suporta amanare si a plecat din tara. Insa, potrivit unor informatii neoficiale, Berceanu ar fi plecat in mare viteza in strainatate impreuna cu mana sa dreapta, Adrian Ionescu, director Proiecte Autostrazi in Compania Nationala a Drumurilor (CNADNR), pentru a-si inchide un cont.

Adrian Ionescu nu a fost vazut prin minister, ceea ce a alimentat suspiciunile ca ar fi plecat din tara, asa cum sustine deputatul PSD Cristian Rizea, aflam din Jurnalul National.

"Berceanu este plecat in acest moment la Geneva, impreuna cu Adrian Ionescu. Banca unde are Ionescu contul se numeste Clarident Bank, are sediul in Geneva, este o banca privata elevetiana micuta. Pe numele lui Adrian Ionescu este deschis un cont cu cateva zeci de milioane de euro. Nu mi se pare normal ca un bugetar sa aiba atatia bani si trebuie intrebat de unde ii are", a declarat Cristian Rizea pentru Jurnalul National.

El a adaugat ca in acest cont cotizau beneficiarii contractelor mari de lucrari publice pe mandatul lui Radu Berceanu.

Pe de alta parte, contactat telefonic, Adrian Ionescu sustine ca este in tara, dar confirma ca Radu Berceanu este plecat in strainatate, insa din motive medicale.

Evenimentul Zilei: Remaniatul Mihail Dumitru, numit sef al unei Comisii prezidentiale pe agricultura

Unii ministri au fost totusi mai norocosi. Mihail Dumitru e unui dintre ei deoarece l-a preluat Presedintia chiar daca nu a fost suficient de bun pentru Guvern.

Mihail Dumitru, proaspat remaniat de la Ministerul Agriculturii, a fost numit seful Comisiei prezidentiale pentru dezvoltarea agriculturii, scrie Evenimentul Zilei.

La o zi dupa ce a plecat din Guvern, Mihail Dumitru a fost numit presedinte al Comisiei prezidentiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii in Romania. Anuntul a fost facut printr-un comunicat de presa al Presedintiei.

"Traian Basescu a semnat decizia de numire a domnului Mihail Dumitru in functia de membru, presedinte al Comisiei Prezidentiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii in Romania", se anunta in document.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#remaniere guvernamentala PDL, #remaniere guvern Boc, #ministri noi Guvern Boc , #remaniere
Comentarii
Poza gelu
gelu
rank 1
Dorin Cocos si Elena Udrea s-au asociat cu Niro din perioada cand Basescu era primar. Fosta consiliera a presedintelui Romaniei, varful de lance al luptei lui Traian Basescu impotriva «grupurilor de interese nelegitime», s-a asociat cu Nicolae Dumitru!!!