Alegeri locale pe noua organizare teritoriala: Ce spun liderii UDMR?

Marti, 14 Iunie 2011, ora 21:37
2668 citiri
Alegeri locale pe noua organizare teritoriala: Ce spun liderii UDMR?
Foto: Adevarul

Mai multi lideri ai UDMR sunt impotriva organizarii viitoarelor alegeri locale din 2012 pe o noua forma administrativ-teritoriala, optand pentru remodelarea regiunilor de dezvoltare, dar nu si pentru reorganizarea teritoriala, au declarat surse din conducerea UDMR.

"In niciun caz nu cred ca e posibila adoptarea unui proiect (privind reorganizarea teritoriala, n.r.) in actuala sesiune parlamentara. Nici in actuala legislatura, poate mai tarziu. Nu poti sa impui alegeri pentru o intreaga tara in 2012, nici nu poti sa-ti permiti sa amani alegerile, chestiunea asta s-a facut pe picior", a afirmat unul dintre liderii Uniunii.

Acesta a mai precizat ca UDMR nu poate fi de acord in niciun caz cu angajarea raspunderii, mai ales in situatia in care o serie de norme europene arata in mod clar ca o comunitate etnica nu poate fi sectionata prin instituirea unor granite teritoriale in cazul unei reorganizari teritoriale, respectiv Harghita - Covasna - Mures ar trebui sa faca parte din aceeasi unitate administrativ teritoriala.

"Avem nevoie de studiu de impact, avem nevoie sa vedem posibilitatile de dezvoltare economica, acest lucru nu se poate face nici macar in cateva luni de zile", au mai sustinut sursele citate.

Kelemen Hunor si subiectul pus la "sertar"

Presedintele UDMR Kelemen Hunor a declarat, marti, ca reorganizarea teritoriala in opt judete mari nu va fi adoptata pana in alegerile din 2012, cel putin nu cu sprijinul Uniunii, precizand ca, daca discutiile in coalitie nu duc la niciun rezultat, atunci subiectul poate fi pus la "sertar".

Kelemen Hunor ameninta PDL ca-si va pierde majoritatea in Parlament

Kelemen a precizat ca in sedinta de marti doar cei din PDL si-au prezentat punctul de vedere de sustinere a celor opt regiuni transformate in opt judete, in timp ce UDMR a transmis ca "nu se poate astepta sustinerea" Uniunii pe aceasta varianta.

"Probabil maine-poimaine vom mai avea discutii si atunci dam si alte detalii (...) Nu exista compromis pe opt judete", a subliniat el.

Liderul UDMR a sustinut ca nu simte sa existe o tensiune in Coalitie, discutandu-se calm, fara reprosuri. "In acest moment, nu exista o pozitie oficiala privind asumarea, daca nu exista asumare, nu exista motiune de cenzura, daca nu exista o motiune de cenzura nu avem nicio problema", a explicat el.

Kelemen a mentionat ca, daca nu se ajunge la o intelegere, la un punct comun in coalitie, atunci subiectul se poate pune "in sertar", iar discutiile ar urma sa fie reluate "la anul viitor sau dupa alegerile de anul viitor".

"Forma propusa de PDL, cu opt judete-mamut, nu se poate (pana la alegerile urmatoare n.r.), cel putin nu cu sprijinul nostru", a spus el, intrebat daca proiectul dorit de PDL poate fi adoptat pana in 2012.

Antal Istvan: Maghiarii nu pot fi "stransi cu usa"

Deputatul UDMR Antal Istvan a declarat, marti, ca nici nu se pune problema ca Uniunea sa accepte o reimpartire administrativa a Romaniei in opt judete, afirmand ca maghiarii nu pot fi "stransi cu usa".

"Este nevoie de un dialog. Nu suntem de acord sa facem o reimpartire asa pe picior cum vrea PDL, nu inghitim chestia asta, nu putem fi stransi cu usa", a sustinut Antal Istvan, precizand ca Uniunea a depus la Parlament mai demult un proiect de lege privitor la reimpartirea administrativa asupra caruia trebuie discutat si care se afla in comisiile Camerei Deputatilor.

Mai mult, el a spus ca nu este de acord nici cu trecerea "la pachet" a reorganizarii administrative a tarii si a Statutului minoritatilor. "Nu vrem sa ni se serveasca la pachet statutul si reorganizarea (...) si din doua miscari sa ridicam mana si gata", a mai explicat parlamentarul.

Antal Istvan a mai subliniat ca, in urmatoarea perioada, in data de 25 iunie va avea loc Consiliul Reprezentantilor Unionali unde se vor discuta si problemele din Coalitie. "Am convocat cu circa doua luni in urma un Consiliu al Reprezentantilor Unionali pentru 25 iunie, avem niste foruri de decizie, avem o dezbatere si pe urma luam niste decizii, nu asa cand ni se trezeste cineva de dimineata cu idei", a sustinut deputatul.

Peter Lakatos si amanarea alegerilor

Si deputatul UDMR Peter Lakatos a declarat, marti, ca Uniunea nu este de acord cu reimpartirea administrativa a Romaniei promovata de PDL, sustinand ca aceasta schimbari ar putea duce la amanarea alegerilor din 2012.

"Nu suntem de acord cu aceasta reimpartire, cu angajarea raspunderii Guvernului pe acesta lege. Nu putem fi pusi in fata faptului implinit, trebuie sa ne gandim la multe efecte, cum ar fi cel referitor la elementul etnic, cand facem o asemenea reimpartire. Mai mult, o lege de reasezare administrativa a Romaniei ar putea duce la amanarea alegerilor din 2012 pentru ca ea presupune modificari in cascada a altor legi referitoare la alegerile locale si parlamentare, modificari ce vor dura pentru ca ele trebuie dezbatute de Parlament", a explicat Peter Lakatos.

"Ce o sa faca Guvernul? O sa dea ordonante peste ordonante ca sa modifice toata legislatia privitoare la alegeri? O sa puna Parlamentul intre paranteze pentru a schimba toate actele normative pana la alegeri?", s-a intrebat retoric deputatul UDMR, afirmand ca o nici nu vrea sa se gandeasca la o asemenea posibilitate de abordare a reformei administrative.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#lideri UDMR reorganizare teritoriala, #structura administrativ teritoriala , #reorganizare teritoriala Romania