Ambasadorul Frantei: Exista puternice inegalitati in dezvoltarea teritoriala a Romaniei

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 21:35
3476 citiri
Ambasadorul Frantei: Exista puternice inegalitati in dezvoltarea teritoriala a Romaniei

Exista puternice inegalitati in dezvoltarea teritoriala a Romaniei, dar si o nevoie si o vointa de a reduce aceste diferente si de a creste rata absorbtiei fondurilor europene, a declarat marti ambasadorul francez Henri Paul, la o conferinta despre convergenta si competitivitatea din UE.

"Romania pregateste o decizie privind politica sa de regionalizare si are in fata sa o negociere dificila. Noua politica de coeziune de dupa 2013 va produce alte echilibre ale bugetului european. De asemenea, exista problema absorbtiei fondurilor europene, o problema recurenta si noi am vorbit si la ambasada si in presa despre acest subiect.

Exista un ministru insarcinat cu aceasta problema, a absorbtiei, si cred ca aceasta este o masura buna, dar este o masura ale carei implicatii sunt pentru viitor, a declarat ambasadorul francez Henri Paul, la conferinta "Viitorul politicii de coeziune in Uniunea Europeana, intre convergenta si competitivitatea teritoriilor", organizata de Institutul European Roman si ambasada Frantei.

"Este suficienta vizitarea Romaniei pentru a constata ca exista puternice inegalitati in dezvoltarea teritoriala si de a constata ca exista o dorinta de dezvoltare in teritoriile romanesti. Peste tot unde merg (n.r. - in Romania), in Nord, in Sud, in Est, in Vest, exista o nevoie si o vointa de a reduce aceste diferente si de a creste rata absorbtiei fondurilor europene", a mai spus diplomatul francez.

"Poate ca exista o problema de coordonare si aceasta explica partial problemele de absorbtie a fondurilor europene. Contextul crizei economice pentru Romania aduce elemente noi - primul element este blocarea bugetului. Si bugetul francez are aceleasi probleme si exista necesitatea de a face cateva economii care se impun si care se vor impune probabil si mai mult in viitor", a mai declarat Henri Paul, adaugand ca restructurarea creditarii face si mai dificila absorbtia fondurilor europene, care la randul ei pune piedici politicii de coeziune.

La randul sau, Emmanuel Berther, delegat interministerial pentru amenajarea si competitivitatea teritoriilor, a reamintit ca politica de coeziune si dezvoltarea regionala sunt obiective centrale ale politicii UE, dar obiectivul principal este "competitivitatea Europei in batalia mondiala".

"In toate tarile au existat perioade in care statul a construit piscine sau a renovat centrele satelor. Uneori e util pentru dezvoltarea economica, e util pentru ameliorarea vietii cetatenilor nostri", a declarat Emmanuel Berther, intrebat despre efectele perverse ale folosirii fondurile UE, cum ar fi construirea de sali de sport si piscine in exces. In opinia sa, mai importanta este "lupta permanenta, la toate nivelurile, impotriva birocratiei si a coruptiei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#reorganizare teritoriala Romania, #reorganizare teritoriala Henri Paul , #reorganizare teritoriala Romania