Argument pro-regionalizarea lui Basescu: dispare UDMR (Opinii)

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 13:19
5037 citiri
Argument pro-regionalizarea lui Basescu: dispare UDMR (Opinii)

Sunt de inteles frustrarile USL legate de anuntul lui Traian Basescu privind regionalizarea. Si eu mi-as fi pus teava de esapament in gura daca stiam ca peste trei zile lansez public proiectul reformei administrativ-teritoriale si ma uit siderat la televizor cum inamicul public numarul unu vorbeste exact despre chestiune si-mi confisca subiectul, lasandu-ma in chiloti.

Daca lucrurile ar fi stat invers, si Crin Antonescu, locatar la Cotroceni, afla, pe caile sale, ce are de gand PDL, proceda la fel, sa nu aveti nicio indoiala. Dar nu asta vreau eu sa subliniez. Ci ocazia teribila pe care o au PDL, PSD si PNL sa scape de UDMR pe seama proiectului de reorganizare administrativa a Romaniei.

Chestiune pe care o cunoaste Uniunea, doar nu isi imagineaza cineva ca liderii maghiari n-au somn din considerente de interdictie a lui "ozosep", acest "bui-bui" al minoritatii. Totul se reduce, pana la urma, la bani. Bani care vin din politica, din tot ce inseamna administrarea vreunei felii, ca e vorba de un chiosc de sucuri deschis la parterul CJ Harghita sau o firma de constructii din Miercurea Nirajului.

Daca modelul cu opt judete ar deveni functional in viitorul suficient de apropiat, astfel incat alegerile locale sa se desfasoare in conformitate cu noua organizare, Uniunea n-ar mai avea majoritate nicaieri. Localele au loc cu cateva luni inainte de alegerile generale si reprezinta repetitia generala, electoratul maghiar este polarizat, deci este clar ce sanse au politicienii UDMR sa intre in Parlament. O fi el uninominalul, dar mai exista pragul electoral.

Asa ca, daca ar fi destepte, cele trei partide mari ar judeca mai limpede decat o fac la televizor, macar in spatele usilor inchise, si s-ar gandi daca nu s-au saturat ca, de fiecare data cand se formeaza o majoritate, un Guvern sa treaca de plen cu ajutorul Uniunii. Atat democratii, cat si liberalii si socialistii au invatat pe propria piele ca Uniunea isi vinde scump fecioria, mult prea scump pentru ca ei sa-si poata materializa proiectele fara sa enerveze populatia majoritara.

Ca tot veni vorba, subiectul discutat atat de aprins in aceste zile mai are o consecinta: activeaza nationalismul unor romani care au depasit chestiunea, sau il inventeaza in ograda unor oameni care nu au simtit niciodata ca Uniunea intinde coarda prea tare. Si cui foloseste? In niciun caz celor din Covasna, unde drumurile sunt la fel de proaste ca in primul an in care UDMR a descoperit beneficiile Puterii. Sau mai proaste, ca Ceausescu o fi fost imbecil, dictator, cizmar, dar a mai facut cate ceva.

Asa ca, dragi partide politice romanesti, intesate de Farfuridi fara miza, iata cum ati capatat in sfarsit una care merita. Trimiteti UDMR pe tusa si pregatiti-va sa primiti in randurile vostre politicieni maghiari care va imbratiseaza doctrina! Este momentul sa evoluam, iar cramponarea de etnie, cand etnia nu se poate plange ca nu are drepturi, reprezinta inca un obstacol. Oricum, in cartea tehnica a frigiderului, primul capitol este in limba engleza.

Quarterly Report - Editia 4

Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Ei sunt politicienii care nu mai prind un nou mandat în Parlamentul European. Politolog: „Aceste partide nu mai reprezintă niște segmente din populație”
Pe listele partidelor înscrise la alegerile europarlamentare din iunie 2024 s-au produs schimbări majore, față de scrutinul precedent. Multe nume au dispărut, multe au apărut. Pentru 9...
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Noi reguli privind exproprierile. Vor fi posibile și dacă scopul ține de "interes strategic" pentru "industria națională de apărare"
Guvernul a aprobat joi, 30 mai, o ordonanță de urgență care prevede că Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului poate iniţia şi desfăşura proceduri de expropriere pentru...
#reorganizare teritoriala Romania, #UDMR reorganizare Romania, #Traian Basescu reorganizare regiuni , #reorganizare teritoriala Romania