Asumarea raspunderii Guvernului pe reorganizare, tot mai putin probabila

Marti, 14 Iunie 2011, ora 17:46
2674 citiri
Asumarea raspunderii Guvernului pe reorganizare, tot mai putin probabila
Foto:istiri.net

Asumarea raspunderii Guvernului pe reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei a devenit tot mai putin probabila, dupa ce UDMR a afirmat ca exclude varianta propusa de PDL, de angajare a raspunderii pe o impartire in 8 judete-regiuni, iar mai multi dintre pedelisti s-au pronuntat impotriva unei asemenea variante.

Fostul ministru de Interne, Vasile Blaga, a spus marti, dupa intalnirea premierului Emil Boc cu parlamentarii democrat-liberali, ca Guvernul nu ar trebui sa-si asume raspunderea pe reorganizare judetelor, care ar trebui facua in consens cu toate partidele.

"Eu cred ca nu ar trebui sa se ajunga la asumarea raspunderii, ar fi bine ca sa existe un punct de vedere in primul rand in coalitiei si pe urma cu toate fortele politice - e o problema extrem de importanta. Pe urma, regionalizarea este necesara, imi aduc aminte ca a fost prinsa si in programul de guvernare din 2009 cu PSD, si pe urma in programul de guvernare al actualei coalitii.

Trebuie sa ajungem la o concluzie pe regiuni, sau pe judete, ca sa nu modificam Constitutia, ca sa se incadreze in NUTS II (unitati teritoriale cu o populatie cuprinsa intre 800.000 si un million de locuitori, definite astfel de catre Eurostat, in Nomenclatorul Statistic al unitatilor teritoriale ale UE, n.r.), adica undeva intre 800 de mii si trei milioane de locuitori pentru ca vor putea absorbi fonduri direct de la Bruxelles, fara Guvern", a mai argumentat Blaga.

Primvicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a spus pentru Ziare.com ca "n-am discutat despre aceste lucruri, nici de asumare, nici de renuntare". Purtatorul de cuvant al PDL, Sever Voinescu, a declarat si el pentru Ziare.com ca "nu a fost o decizie in privinta renuntarii, cum nu a fost o decizie in privinta asumarii raspunderii".

Asta desi tot marti, un alt lider PDL, presedintele CJ Ilfov, Cristache Radulescu, declarase ca Biroul Permanent al partidului s-a pronuntat de sapatama pentru asumarea raspunderii.

Lider PDL: Am decis saptamana trecuta ca mergem pe asumare cu reorganizarea

"Sigur ca da. Ne-am pronuntat pe aceasta tema ca vom merge pe asumarea raspunderii. Am decis in BPN de saptamana trecuta. Discutia este facuta. Noi sunt hotarati sa mergem pe aceasta varianta si o sa castigam si Bucurestiul", a precizat Cristache Radulescu, inainte de sedinta BPN al PDL.

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, spusese si el ca se va incerca adoptarea reformei administrative prin angajarea raspunderii Guvernului.

"Dorinta noastra este ca viitoarele alegeri care vor avea loc in iunie 2012 sa se realizeze pe noua formula administrativ teritoriala. Cand spun "noi" ma refer la PDL si la actuala majoritate. Vom incerca sa adoptam legea prin angajarea raspunderii Guvernului pe act normativ", a spus Oltean.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a avertizat marti PDL sa nu incerce asumarea raspunderii Guvernului pe reorganizarea administrativa a Romaniei, pentru ca risca sa duca la destramarea majoritatii guvernamentale.

Kelemen Hunor amenintat PDL ca-si va pierde majoritatea in Parlament

"Nu stiu daca PDL si premierul Emil Boc doresc sa-si asume raspunderea. Fara o sustinere in Coalitie, nu va avea majoritate in Parlament. Fara o majoritate in Parlament, nu exista Guvern. Lucrurile sunt foarte clare. Inca nu stiu daca va insista PDL pe acest proiect cu opt regiuni transformate in opt judete, dar, sa fie clar, nu va exista o sustinere din partea noastra pe un astfel de proiect. Daca va merge mai departe premierul, sau PDL, fara sustinerea noastra, inseamna ca vom avea o problema in Parlament, nu va exista o majoritate.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#asumare reorganizare administrativ teritoriala, #angajare raspundere reorganizare , #reorganizare teritoriala Romania