Care e cea mai buna varianta de reorganizare a Romaniei? - Sondaj Ziare.com

Vineri, 17 Iunie 2011, ora 11:59
8140 citiri
Care e cea mai buna varianta de reorganizare a Romaniei? - Sondaj Ziare.com
Foto:clubromania.ro

Proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei propus de PDL si presedintele Traian Basescu a starnit o ampla dezbatere pe scena publica romaneasca si a dus la aparitia unor variante alternative, doua venite din partea USL si una venita din partea UDMR.

In timp ce PDL vrea 8 judete, suprapuse peste actualele regiuni de dezvoltare, UDMR propune deocamdata doar reorganizarea regiunilor de dezvoltare, dorind sa fie de doua ori mai multe - 16. Din tabara USL au aparut pana acum doua variante de reorganizare. Prima, cea oficiala, a fost lansata la prezentarea viziunii USL asupra administratiei locale, care ar trebui sa intre in vigoare din 2016, si o varianta alternativa, lansata de presedintele PNL, Crin Antonescu, cel care a vorbit despre suprapunerea a 16 regiuni de dezvoltare, cu atributii sporite fata de actualele 8, si cu pastrarea celor 41 de judete.

PDL despre reorganizare - plus la bani, dezvoltare, eficienta

Primvicepresedintele PDL Gheorghe Flutur a explicat pentru Ziare.com faptul ca reforma vizeaza o dezvoltare coerenta a Romaniei, intrucat niste regiuni mai mari aduc nu doar economie la buget si o sansa mai mare pentru regiunile mai sarace, ci si posibilitatea de a accesa mai bine fondurile europene.

Sunteti de acord cu reorganizarea judetelor Romaniei? - Sondaj Ziare.com

"Prioritatea zero e continuare modernizarii statului si aici am vorbit de modificara Constitutiei si de reforma administrativ-teritoriala in perspectiva absorbtiei fondurilor europene - 2013 e anul in care noi trebuie sa fim gasiti cu regiuni care sa primeasca fonduri europene direct. Esti obligat sa faci acest lucru, iar doi, pentru noi, ca romani, cel mai important e sa gasesti strategia unitara de dezvoltare, deci niste modele de dezvoltare regionala. Forma actuala, de 40 de judete, n-a avut o coerenta. Unele au avut teritorii mici, in al doilea rand, n-a functionat strategia de dezvoltare regionala in mod coerent - ca sa legi niste drumuri, ca sa lege infrastructura, sa ai o infrastructura coerenta pe combaterea inundatiilor si asa mai departe", a spus Flutur pentru Ziare.com.

Flutur mai crede ca nu poate fi vorba de probleme pentru cetateni, prin faptul ca centrul administrativ al viitoarelor regiuni se va gasi la distante mai mari, pentru ca se va face si o descentralizare ce va duce cele mai multe dintre atributii la primarii.

"(Probleme -n.r) nu vor fi, pentru cetateni primaria e institutia de promixitate la care sa bata la usa. Daca e sa vorbim de descentralizare, trebuie sa transferam tot la primarii, tot ce e de transferat pentru relatia cu cetateanul. Cetateanul nu trebuie sa mearga la regiune, la regiune merg anumite institutii, se stabilesc strategii, prioritati de investitii. Relatia cu publicul o are primaria, de aici e si numele, primarul e in relatia directa cu populatia", a subliniat Flutur pentru Ziare.com.

Boc despre reorganizare, numele judetelor si cate miliarde o sa ia fiecare

Premierul Emil Boc a vorbit la Radio Romania Actualitati despre avantajele pe care le-ar avea pentru cetatean reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii, considerand ca aceasta va aduce mai multi bani europeni direct, nu prin intermediul Bucurestiului, ca va reduce "clicile" de coruptie de la nivel local si ca cetateanul va avea un acces mai usor la serviciile publice.

Seful Guvernului e de parere ca numele viitoarelor judete vor trebui stabilite dupa alegeri, chiar de catre noii consilierii judeteni. In opinia sa, noile judete vor aduce si mai multi bani, putand lua pana la cate 3 miliarde de euro fiecare, prin Programul Operational Sectorial al UE.

Reorganizarea judetelor - vezi singurele atributii cu care raman

Reorganizarea judetelor - vezi pentru ce scoatem bani din buzunar

Reorganizarea judetelor - cum raman cu 10la suta din atributii si de ce ne usureaza viata

Basescu ii ameninta pe ministri si cere reorganizarea Romaniei in maxim 8 judete

UDMR vrea 16 regiuni

UDMR a respins in termenii cei mai categorici varianta de reimpartire a Romaniei in 8 judete si a spus ca ar prefera varianta in care se reimpart doar regiunile de dezvoltare, care ar urma sa devina 16, din 8 cate sunt pana acum.

"Am spus ca nu vom sustine varianta cu 8. Nu am vorbit despre rupere, ca nu era cazul (...) Noi avem un proiect cu 16 regiuni, putem discuta, dar nu poti sa faci un compromis pe 8 judete (...) Cand esti in Coalitie, prima data discuti in Coalitie (...) Discutam atunci, nu intru in speculatii. Pana PDL nu anunta daca merge fara sustinerea noastra, nu discutam", a declarat presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Kelemen, despre reorganizare: O solutie - punem proiectul in sertar si discutam la anul

Deputatul UMDR Edler Andras spune ca formatiunea din care face parte ar vrea mai degraba o reorganizare a regiunilor de dezvoltare, decat o reimpartire a judetelor, in acest moment, dar ca nici aceasta varianta nu este exclusa.

"UDMR are un proiect depus la Parlament privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare, s-a dovedit ca acestea nu functioneaza bine. La momentul de fata, daca ne referim numai la regiunea Centru, au ajuns mai multi bani in judetele "puternice", ca Brasov si Sibiu si mai putini bani in judetele mai sarace, Covasna si Harghita, desi scopul acestor fonduri de coeziune e de a reduce decalajele (...) Noi nu avem nimic cu actualele judete, deocamdata discutam despre reimpartirea Romaniei din punct de vedere al zonelor de dezvoltare economica, regionala (...) Am putea sa avem judete mai mari, dar nu e o problema arzatoare, fara de care nu am putea sa mergem inainte (...) Ne-am concentrat pe dezv economica, am zis sa vedem cum functioneaza aceste regiuni si apoi sa le dam dimensiuni administrative (...) Am putea sa ajungem la un compromis intre 8 si 16 judete, nu sunt eu cel care negociaza", a spus deputatul de Covasna la TV Ziare.com.

Edler Andras crede ca ar fi totusi nevoie de o reorganizare a judetelor, dar nu neaparat acum, insa UDMR nu ar renunta la un judet cu majoritate maghiara, care sa inclusa Harghita, Covasna si o parte din Mures.

"Aceasta reorganizare e necesara, avem 41 de judete, un numar foarte mare. Prea mici pentru a fi eficiente, dar nu trebuie sa reorganizam judetele, putem sa reorganizam regiunile de dezvoltare, mai mici decat sunt acum. Ne-am gandit la gruparea a 2-3-4 judete (...) Nu pot sa vorbesc in numele UDMR, pentru ca nu sunt mandatat. Din punctul meu de vedere, as putea sa accept o regiune de dezvoltare cu Harghita, Covasna si o parte din Mures (...) Da, am putea sa acceptam si un judet mai mare - prima parte cu regiunile de dezvoltare, dar sa vedem daca functioneaza judetele bine. La Mures nu am putea sa renuntam in totalitate, din punct de vedere traditional, al limbii, al traditiei, avem o populatie maghiara, nu am vrea ca ei sa nu participe cu noi la dezvoltarea acestei regiuni", a mai adaugat parlamentarul.

Solutia pentru reorganizare ar fi, in opinia sa, angajarea unor specialisti din afara, pentru a putea redesena regiunile de dezvoltare ale Romaniei.

"Nu se poate lua o astfel de decizie complexa in 3 zile. Vorbesc de regiuni de dezvoltare, nu de reimpartire administrativa. Presupune niste probleme pe termen lung. Din punctul meu de vedere, nu politicienii trebuie sa fie cei care iau acest decizii. Varianta - sa contactam o firma specializata din afara, care sa nu aiba niciun interes, care sa faca un studiu, sa ne spuna cum trebuie reimpartita Romania in regiuni de dezvoltare sau in noi judete astfel incat sa aiba o functionare cat mai buna, sa fie cel mai bine", s-a aratat de parere Edler Andras.

USL are doua variante

Liderul social democrat Victor Ponta a declarat, cu ocazia lansarii programului USL privind administratia publica si dezvoltarea regionala ca propunerea acestei formatiuni prevede ca cele 8 regiuni de dezvoltare sa devina si centre ale administratiei regionale, iar Guvernul sa desemneze opt prefecti ai regiunilor. Acest plan nu ar fi aplicat insa din 2012, precum cel al PDL, ci din 2016.

Viziunea USL - cele 8 regiuni de dezvoltare sa devina si centre ale administratiei

Ponta a precizat ca, in perioada 2012-2016, trebuie sa se construiasca institutii noi, una dintre acestea fiind un consiliu regional condus de un presedinte ales, care sa reprezinte alesii locali, noteaza Mediafax.

In plus, el sustine ca trebuie construita si o Camera superioara a Parlamentului, respectiv Senatul, care sa reprezinte in special interesele politice ale puterilor regionale. Si sistemul judiciar trebuie adaptat, astfel incat fiecare regiune sa aiba o Curte de Apel, a mai afirmat Ponta.

Ponta a aratat ca Guvernul va desemna opt prefecti, dar nu care sa fie sefii presedintilor de Consilii Regionale sau Judetene sau a primarilor, ci sa reprezinte Guvernul si sa sprijine regiunile.

Totodata, liderul PSD a pus in discutie si infiinatarea unui Consiliu economic si social regional, cu rol consultativ in luarea deciziilor executive si cu atributii stabilite prin dezbatere publica.

Copresedintele USL Crin Antonescu a lansat insa si o alta varianta - aceea ca actualele judete sa fie pastrate, iar peste ele sa se suprapuna 16 regiuni de dezvoltare, cu puteri sporite, varianta apropiata de cea a UDMR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#variante reorganizare judete Romania, #reorganizare administrativ teritoriala Romania , #reorganizare teritoriala Romania