Cum vrea PDL sa convinga UDMR - Vezi oferta pentru reorganizare

Luni, 03 Octombrie 2011, ora 19:10
8987 citiri
Cum vrea PDL sa convinga UDMR - Vezi oferta pentru reorganizare

Deputatul PDL Vasile Gherasim, unul din oamenii insarcinati cu negocierile pentru reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, spune ca formatiunea sa vrea din nou sa convinga UDMR sa accepte reorganizarea teritoriala, dar ca, cel mai probabil, nu se poate face o regiune majoritar maghiara.

Gherasim a declarat, pentru Ziare.com, ca PDL nu vrea sa faca o delimitare pe principii etnice, ci dupa alte criterii, dar ca trebuie sa tina cont de sensibilitatea UDMR, care e o "forta".

"O sa negociem de dimineata pana dimineata, pana cineva nu mai rezista nervos. Sa speram ca ajungem la un punct de vedere, daca nu, nu. Dar n-o sa facem sacrificii majore privind structura statala pentru a da satisfactie unor grupuri. Avem criterii publice, functionale, statistice, economice, nu avem criterii etnice.

Tinem cont si de aceste sensibilitati, trebuie sa tinem cont ca reprezinta o forta si, in acelasi timp, si o baza de respect", ne-a declarat deputatul PDL.

Fara regiuni majoritar maghiare

Vasile Gherasim spune ca BPN al PDL a dat mandat pentru a se negocia intre 8 si 12 regiuni, dar ca e greu sa se faca o regiune cu majoritate maghiara, in conditiile in care regiunea trebuie sa aiba circa 3 milioane de locuitori, iar maghiarii sunt 1,6 milioane in Romania.

"Mandatul a fost dat ca BPN va discuta un sistem de regiuni intre 8 si 12 regiuni, va avea un mandat mai larg (...) sunt diverse discutii, deocamdata se contureaza doar ideea de a negocia - au aparut si harti pe la televizor, unele sunt facute in studio, altele sunt cu informatii mai precise, dar configuratia lor ca aparea dupa negocieri.

N-au de unde sa apara mai multe de doua. Regiunile vor fi conform criteriilor europene, care spun ca o regiune sa aiba minim 2,5 milioane de locuitori. E greu de facut o regiune in care sa introducem toti cei 1,6 milioane de maghiari. Nu exista, teritorial, geografic aceasta chestiune, nu se poate.

Daca vrem sa facem o regiune cu populatie majoritar maghiara, nu se poate (...) Nu avem cum sa facem, decat daca ramanem cu Harghita si Covasna ca judete distincte", a mai declarat Gherasim pentru Ziare.com.

In opinia sa, o delimitare etnica nu e criteriu european si ar trebui sa se tina seama de altele, precum numarul de locuitori sau criteriul economic.

De ce nu regiuni peste judete

Fostul primar al Sectorului 1 din Bucuresti a declarat ca respinge ideea pastrarii judetelor actuale si suprapunerii unor regiuni, in conditiile in care si unitatile administrative actuale au probleme in a-si asigura finantarea.

"Retineti ca 84% din unitatile administrativ-teritoriale ale Romaniei, din cele 3.216, sunt finantate de la bugetul consolidat al statului. Cum sa admitem o asemenea trasnaie, sa admitem o suprastructura care consuma bani?

Si asa unitatile administrativ-teritoriale ar trebui comasate, sa se realizeze o fuziune prin absorbtie, ca la firme, pentru ca bugetul consolidat al statului consuma o gramada de bani. Din cele peste 100 de municipii, doar vreo 70% sunt autofinantate. Per total, pe tara, din 3.216, doar 714 unitati administrativ-teritoriale isi asigura banii pentru salarizarea propriului personal. E nenorocire, vrem sa ajungem ca Grecia, sa reducem salariile din administratie cu 40%?", a mai spus Gherasim.

Alti colegi de partid de-ai lui Gherasim, precum Sorin Frunzaverde si Petru Filip, au sustinut, insa, in lunile precedente, ca ar fi posibil sa se pastreze judetele, dar lor sa li se suprapuna si regiunile.

Discutiile pe uninominal - o singura concluzie

Vasle Gherasim a spus si ca discutiile cu UDMR privind votul uninominal au ajuns la o singura concluzie, aceea ca acei care vor castiga colegiile sa mearga direct in Parlament, insa sunt divergente pe ce sistem de compensare se vor alege ceilalti.

"Noi nu mergem pe sistemul german, precum UDMR", a spus Gherasim, care a adaugat ca PDL vrea ca in Parlament sa mearga cei de clasati pe locul doi care au cele mai mari scoruri, in timp ce UDMR vrea lista nationala.

Deputatul PDL spune insa ca se mai asteapta si alte variante din coalitie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#PDL oferta UDMR reorganizare, #PDL UDMR uninominal compensat , #reorganizare teritoriala Romania