De ce nu reusesc proiectele lui Basescu? (Opinii)

Duminica, 23 Octombrie 2011, ora 09:05
4114 citiri
De ce nu reusesc proiectele lui Basescu? (Opinii)
Foto: evz.ro

Ceea ce nu intelege PDL si nici nu concepe domnul Basescu e ca orice proiect national nu poate surveni peste noapte, nici la termene promitatoare de castiguri electorale rapide. Avand o experienta politica de doua decenii, ar fi trebuit sa stie ca reforma constitutionala sau regionalizarea teritoriala nu se fac cat ai bate din palme, caci e nevoie de realizarea unor studii fundamentate, de majoritati critice si de coeziune sociala.

Dar initiative politice fortoase precum mai sus, plus modernizarea educatiei, a altor sectoare vitale ale societatii romanesti ca sanatatea, asistenta sociala, administratia, sunt semne ale arogantei, ale abuzului de putere, caracterizand mai toata epoca postdecembrista. De cele mai multe ori, nici nu s-a incercat obtinerea acordului popular, impunandu-se adesea prerogative fara legatura cu democratia si statul de drept.

Egoism si razboi politic

Desi unele initiative au fost laudabile in sinea lor, procedurile de punere in opera au scos la iveala constanta egoist-belicoasa a politicii romanesti, superficialitatea, incompetenta: de fiecare data legile majore au avut ca scop consolidarea puterii celor aflati momentan la guvernare, destructurarea Opozitiei si tulburarea grava a mecanismelor unei societati in plina transformare.

Nu i-a oprit nimeni dupa revolutie sa faca o Constitutie valabila pentru totdeauna, asemeni celei nord-americane din 1787, pusa la punct atat de bine de catre Parintii Fondatori, incat functioneaza de atunci fara intreruperi si modificari, un model al tuturor democratiilor din lume.

Interesul de partid poarta fesul

Ei bine, interese de partid si personale au imprimat legii noastre fundamentale anumite lectiuni care azi deranjeaza: nu s-au avut in vedere doar patria si poporul, ci viitorul politic al unor insi bolnavi de putere.

Cu toate ca atunci au contribuit mai toti specialistii nostri in drept, alaturi de expertiza constitutionala a UE si modelele occidentale verificate in timp, nu s-au cautat formule care sa ridice patria, nu s-a dorit emanciparea romanilor, ci eternizarea in functii. Unde era acum Romania daca s-ar fi revenit la Constitutia din 1923?

Azi insa fenomenul capata conotatii de-a dreptul periculoase: nu se intentioneaza nici cooptarea celor mai buni specialisti, nici a societatii civile, ci doar a celor de o anumita coloratura politica, a sinecuristilor, a lingusitorilor si a aplaudacilor, ceea ce va face ca viata unei asemenea legi sa fie si mai scurta, iar valoarea, nula. O lucrare asa de importanta nu trebuie sa fie a lui Basescu, nici a PDL, ci a poporului roman in vecii vecilor. Oare de ce nu se intelege?

Cine binemerita de la natiune

Daca o personalitate sau o formatiune politica vrea sa binemerite de la natiune, nu trebuie neaparat sa-si lase numele pe creatii politicianiste efemere, ci e nevoie de efort si sacrificiu pentru a-si scoate tara din inapoiere. E nevoie de coeziunea nationala in jurul unor astfel de proiecte. Din pacate, foarte greu de obtinut. Cand de 7 ani dezbini tot ce se poate dezbina ca sa supravietuiesti politic...

De asemenea, nu sunt de bun augur graba cu care se vrea regionalizarea, renuntarea la judetele traditionale, unele foste "tari" sau banate in zorii feudalismului, ca Tara Vrancei, a lui Dobrotici, Banatul Craiovei ori al Severinului, cand orice proiect de dezvoltare economica, sociala, de ce nu, turistica, n-are cum sa ocoleasca vechile toponime, purtatoare de faima si rezonanta istorica.

Regionalizarea nu are a face cu politica, ci cu stiintele administratiei si traditia, ceea ce lipseste proiectul de valoare, el devenind caduc odata cu pierderea puterii.

Politica ne tine prizonieri

E greu de crezut ca vreo putere politica va fi in stare sa curete sistemul legislatiei actuale de lestul politicianist generator de coruptie, caci pana la urma hotia e cuprinsa implicit in articole de lege. E atat de bine camuflata, incat numai casele de avocatura ale politicienilor care le-au facut o cunosc. De aceea si sunt cele mai profitabile.

La o analiza fie si superficiala a spatiului public romanesc, se poate observa ca proiectele de mai sus au beneficiat de studiile unor personalitati prestigioase si totusi principiile si punctele de vedere expuse cu argumente serioase nu intra in vizorul actualilor legislatori si diriguitori. In schimb, orice aduce un cat de mic castig electoral este luat imediat in calcul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#regionalizare teritoriala, #Basescu proiecte, #Basescu regionalizare, #reorganizare teritoriala Basescu , #reorganizare teritoriala Romania