Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Despre nesupunerea civica maghiara si cum poate fi egala reorganizarea cu puscaria - TV Ziare.com

Joi, 16 Iunie 2011, ora 17:10
3608 citiri
Despre nesupunerea civica maghiara si cum poate fi egala reorganizarea cu puscaria - TV Ziare.com
Foto:Facebook

Deputatul UDMR Edler Andras Gyorgy a explicat, la TV Ziare.com, ce ar presupune un protest al maghiarilor prin nesupunere civica si de ce reorganizarea administrativ - teritoriala in varianta propusa de PDL nu are sanse de a fi adoptata, cel putin anul acesta.

Vezi AICI inregistrarea emisiunii cu Edler Andras

In opinia parlamentarului UDMR, reforma administrativa propusa de PDL nu poate trece fara referendum, iar o adoptare fara asa ceva ar insemna puscarie. Totodata, Edler Andras spuna ca formatiunea din care face parte propune mai intai o reorganizare a regiunilor de dezvoltare, care ar trebuie sa fie micsorate, astfel incat sa avem 16.

Cum ar ajunge maghiarii la nesupunere civica?

Edler Andras a spus ca varianta propusa de colegul sau de partid, presedintele Consiliului Judetean Covasna, Tamas Sandor, care spusese ca maghiarii ar putea recurge la nesupunere civica daca Guvernul ar trece reorganizarea administrativa prin asumarea raspunderii, ar putea fi pusa in aplicare, daca nu se ajunge la un consens.

"Actele de nesupunere civica ar fi o modalitate de manifestare, in cazul in care nu putem sa ajungem la un consens prin alte metode de negociere", a spus reprezentantul UDMR la TV Ziare.com.

El a explicat faptul ca nu poate fi vorba de o recurgere la arme, cum gresit a inteles presa, si ca nesupunerea civica e o miscare nonviolenta ce poate include mai multe lucruri, de la neplata taxelor la proteste pasnice.

"O sa citez din cartea lui John Rowles, 'O teorie a dreptatii' - nesupunerea civica e o incalcare nonviolenta si constienta a legii - dorinta de a reforma sistemul, nu de a-l rasturna. Intr-adevar, eu ca si economist, as vedea ca mod de nesupunere civica neplata unor impozite si taxe, dar mai exista si alte metode, ca proteste de strada, refuzul de a merge la lucru si asa mai departe", a explicat Edler Andras.

Intrebat de cititori de ce un anunt al unui reprezentant maghiar ca s-ar putea recurge la nesupunere civica starneste pasiuni, iar acelasi lucru, spus de Victor Ponta, trece neobservat, deputatul a raspuns ca "e un subiect bun pentru mass media, e mai interesant."

El a mai spus si ca s-ar putea ajunge la nesupunere dupa ce se epuizeaza toate posibilitatile de negociere pe reorganizarea administrativa, dar ca e foarte posibil sa nu se ajunga la asta, pentru ca ar putea fi doar un subiect lansat cu tema politica, fara sanse de realizare.

"Nu cred ca putem spune ca acest lucru functioneaza dupa un algoritm matematic. Trebuie sa asteptam sa vedem pana ce se epuizeaza toate posibilitatile de negociere. Sa vedem trendul de negociere. S-ar putea sa fie doar un subiect de pregatire al campaniei electorale", a mai spus Edler Andras.

El a vorbit de o "retorica nationalista" din partea PSD si PNL, cu care incearca sa capteze vourile unei parti a populatiei, mai ales cand spun ca nu vor "un judet maghiar", in conditiile in care oricum exista doua acum.

"Aceasta e o retorica nationalista. Am vazut ca atat colegii nostri din PSD cat si cei din PNL au atins acest subiect al nationalismului, poate au facut sonsaje si cred ca pot sa atraga 5-6% din populatie cu aceasta retorica", a declarat Edler Andras.

Reorganizarea fara referendum - puscarie

Edler Andras considera ca reorganizarea administrativa a Romaniei nu se poate face fara referendum, pentru ca asta spune legea, care-i pedepseste cu inchisoarea pe cei care nu ar face asta fara consultarea populatiei.

"Nu stiu daca se poate face anul acesta si nu stiu ce implicatii ar putea avea fata de alegerile din anul viitor. Legea referendumului, la articolul 13, proiectul de lege - propunerile privind modifarile administrative - se inainteaza Parlamentului prin referendum - organizarea referendumului e obligatorie.

La articolul 52 spune foarte clar ca impiedicare prin orice mijloace a participarii la referendum se pedepseste - cel care vrea sa faca acest lucru prin referendum e pasibil de inchisoare (...) Un referendum ia ceva timp!!!! Inseamna ca alunecam cu alegerile locale pe sfarsitul anului viitor", s-a aratat de parere deputatul UDMR la TV Ziare.com.

El spune ca nu stie cum s-a gandit PDL sa faca acest lucru fara referendum, in conditiile acestei legi.

UDMR vede altfel lucrurile

Edler Andras spune ca UDMR ar vrea mai degraba o reorganizare a regiunilor de dezvoltare, decat o reimpartire a judetelor, in acest moment, dar ca nici aceasta varianta nu este exclusa.

"UDMR are un proiect depus la Parlament privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare, s-a dovedit ca acestea nu functioneaza bine. La momentul de fata, daca ne referim numai la regiunea Centru, au ajuns mai multi bani in judetele 'puternice', ca Brasov si Sibiu si mai putini bani in judetele mai sarace, Covasna si Harghita, desi scopul acestor fonduri de coeziune e de a reduce decalajele (...) Noi nu avem nimic cu actualele judete, deocamdata discutam despre reimpartirea

Romaniei din punct de vedere al zonelor de dezvoltare economica, regionala (...) Am putea sa avem judete mai mari, dar nu e o problema arzatoare, fara de care nu am putea sa mergem inainte (...) Ne-am concentrat pe dezvoltarea economica, am zis sa vedem cum functioneaza aceste regiuni si apoi sa le dam dimensiuni administrative (...) Am putea sa ajungem la un compromis intre 8 si 16 judete, nu sunt eu cel care negociaza", a spus deputatul de Covasna, la TV Ziare.com.

Edler Andras crede ca ar fi totusi nevoie de o reorganizare a judetelor, dar nu neaparat acum, insa UDMR nu ar renunta la un judet cu majoritate maghiara, care sa inclusa Harghita, Covasna si o parte din Mures.

"Aceasta reorganizare e necesara, avem 41 de judete, un numar foarte mare. Prea mici pentru a fi eficiente, dar nu trebuie sa reorganizam judetele, putem sa reorganizam regiunile de dezvoltare, mai mici decat sunt acum. Ne-am gandit la gruparea a 2-3-4 judete (...) Nu pot sa vorbesc in numele UDMR, pentru ca nu sunt mandatat. Din punctul meu de vedere, as putea sa accept o regiune de dezvoltare cu Harghita, Covasna si o parte din Mures (...)

Da, am putea sa acceptam si un judet mai mare - prima parte cu regiunile de dezvoltare, dar sa vedem daca functioneaza judetele bine. La Mures nu am putea sa renuntam in totalitate, din punct de vedere traditional, al limbii, al traditiei, avem o populatie maghiara, nu am vrea ca ei sa nu participe cu noi la dezvoltarea acestei regiuni", a mai adaugat parlamentarul.

Solutia pentru reorganizare ar fi, in opinia sa, angajarea unor specialisti din afara, pentru a putea redesena regiunile de dezvoltare ale Romaniei.

"Nu se poate lua o astfel de decizie complexa in 3 zile. Vorbesc de regiuni de dezvoltare, nu de reimpartire administrativa. Presupune niste probleme pe termen lung. Din punctul meu de vedere, nu politicienii trebuie sa fie cei care iau aceste decizii. Varianta - sa contactam o firma specializata din afara, care sa nu aiba niciun interes, care sa faca un studiu, sa ne spuna cum trebuie reimpartita Romania in regiuni de dezvoltare sau in noi judete astfel incat sa aiba o functionare cat mai buna, sa fie cel mai bine", s-a aratat de parere Edler Andras.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#nesupunere civica maghiari, #reorganizare administrativa inchisoare, #reorganizare administrativ teritoriala UDMR , #reorganizare teritoriala Romania