Editorial: Noua generatie de baroni, garantat USL

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 12:35
3610 citiri
Editorial: Noua generatie de baroni, garantat USL

Nu imi fac iluzii ca daca PDL ar fi castigat alegerile si ar fi avut o majoritate confortabila pentru a putea revizui Constitutia, sefii regiunilor ar fi urmat sa fie selectati dintre absolventii de Stiinte Politice si Administrative.

Tot Ioan Oltean, Dorin Florea, Gheorghe Falca, Gheorghe Flutur, George Scripcaru si Florin Popescu s-ar fi asternut in fruntea bucatelor, direct sau prin interpusi.

Dar PDL sta pe tusa, unde s-a expediat singur tocmai din considerente de baroniada (romanii ar fi iertat austeritatea, dar ipocrizia le-a stat in gat). Deci este tura lui Liviu Dragnea si compania sa inhate ce-a mai ramas.

Prin urmare le revine sansa de a deschide balul care poate separa Romania de moravurile caracteristice unei societati slab evoluate. Dar de ce s-o faca, or fi prosti?

Iar romanii simt, si-au format un instinct sanatos de a mirosi orice nu le este la indemana, iar aici sansa bogatiei conduce detasat. Si nu e vorba despre capra vecinului.

Aflu de la GeoPOL o cercetatare sociologica proaspata care echivaleaza cu starea natiunii. 53 la suta dintre cei chestionati sunt convinsi ca regionalizarea va duce la aparitia unor lideri politici locali foarte puternici, ceea ce inseamna amplificarea fenomenului de "baronizare". Mai mult, 43,9 la suta dintre romani cred ca odata cu aparitia regiunilor vor creste birocratia si cheltuielile publice.

Sa le luam pe rand. Ce inseamna, pana la urma, o noua arhitectura administrativa? Nimic altceva decat schimbarea regulilor eficientei, coordonarea unor strategii de dezvoltare, ridicarea nivelului de trai. Cu ajutorul banilor europeni, caci ni s-a spus ca acest tip de fonduri au sanse mai mari sa fie atrase de catre structuri asemanatoare celor functionale din Uniunea Europeana.

In regula, numai ca daca pana acum, mai mult de jumatate (o spun cu modestie) dintre proiectele eligibile au fost puse in opera de clienti politici, bani multi sau putini, nu conteaza, se va schimba cumva garnitura de manipulanti de conturi? Nici vorba! Prea dulce a fost mierea putina, si mai dulce va fi mierea multa!

Mai departe: birocratia mai mare, cheltuieli publice asisderea. Pericolul este real, desi se vorbeste despre transferul de competente, fapt care ar desfiinta unele structuri, iar oamenii ar fi mutati la alt nivel de executie. In Romania tainului-rasare, insa, nimic nu se petrece fara sa-si ia cineva partea leului.

Caci servicii mai aproape de cetatean inseamna aceleasi aprobari, autorizari, certificate. Inseamna si informatie (deci putere), prin urmare inseamna bani. La ei nu va renunta nimeni, deoarece desi traim intr-o tara saraca, campanile electorale sunt scumpe.

Colac peste pupaza, orice structura, cat de jos ar functiona ea, trebuie sa aiba un coordonator. Deci si secretara, sofer, sef de serviciu, bufet de incinta si controlor de calitate. E bine, caci sunt locuri de munca, dar pe ce criterii vor fie ocupate?

Mister total, domnul Dragnea lucreaza in spatele usilor inchise si banuiesc ca inca nu stie cum va arata tara peste 5 ani.

Ca sa arate altfel, ca sa nu creada cineva ca ma opun regionalizarii, am o propunere constrcutiva: nu s-ar putea sa o facem in Japonia?

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#regionalizare baroni USL , #reorganizare teritoriala Romania