PDL cedeaza in fata UDMR: Reorganizarea se amana

Luni, 27 Iunie 2011, ora 10:51
5408 citiri
PDL cedeaza in fata UDMR: Reorganizarea se amana

Liderii Coalitiei de guvernare au decis in sedinta de luni ca proiectul reorganizarii teritoriale sa se amane pana in toamna sau pana la anul.

Decizia vine dupa ce PDL si UDMR au gasit un numitor comun in ceea ce priveste reorganizarea teritoriala, propusa initial de presedintele Traian Basescu, informeaza Antena 3.

Astfel, liderii Coalitiei au hotarat ca proiectul regionalizarii sa fie discutat in cadrul unei comisii speciale parlamentare, iar in paralel Guvernul va lucra la descentralizarea atributiilor din administratie. "Vom continua discutiile pentru a avea acest acord politic. Daca nu ai vot in Parlament, nu poti sa treci proiectul", a explicat vicepresedintele PDL Elena Udrea de ce s-a amanat proiectul reorganizarii.

Ultima varianta adusa in discutie de presedinte a fost trecerea de la 41 de judete la 8 regiuni plus doua judete separate, Harghita si Covasna. UDMR a hotarat, sambata, ca nu va sustine sub nicio forma propunerea sefului statului.

Liderul UDMR a amenintat atunci voalat cu iesirea de la guvernare si a facut apel la partenerii de Coalitie sa nu ia o decizie care sa duca la instabilitate politica. Singiura varianta de reorganizare sustinuta de UDMR este aceea de 16 judete, neimpartasita insa de PDL.

Discutiile despre reorganizarea teritoriala ar putea fi reluate in toamna sau in anul electoral 2012, asa cum propunea UDMR. Ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu, anunta recent ca reorganizarea teritoriala "se va face pana in 2012".

Liderii Coalitiei mai au insa de discutat asupra Statutului Minoritatilor, proiect care, potrivit protocolului dintre PDL si UDMR, ar trebui adoptat pana pe 30 iunie. In Camera Deputatilor insa, nu a fost finalizat nici macar raportul proiectului pentru ca in aceasta saptamana, cand se incheie sesiunea legislativa, sa ajunga deja in plen, la vot.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#reorganizare teritoriala Romania , #reorganizare teritoriala Romania