Ponta, despre regionalizare: 8 regiuni, sefii alesi de primari si consilierii judeteni

Vineri, 04 Ianuarie 2013, ora 08:23
8573 citiri
Ponta, despre regionalizare: 8 regiuni, sefii alesi de primari si consilierii judeteni

Premierul Victor Ponta a declarat, joi seara, ca presedintii viitoarelor Consilii Regionale care vor aparea dupa revizuirea Constitutiei vor fi numiti prin "alegeri indirecte", adica de primarii si consilierii judeteni din respectiva regiune.

"Nu, din punctul meu de vedere solutia cea mai buna care se poate aplica imediat dupa modificarea Constitutiei este sa avem alegeri indirecte, adica presedintele Consiliului Regional si Consiliul Regional este ales de toti primarii si consilierii judeteni din regiunea respectiva. Alegeri indirecte, e vorba de 700-800 de oameni care se strang intr-o sala si isi aleg structura de conducere, pentru ca Consiliul Regional lucreaza cu primarii si cu consilierii judeteni", a declarat Ponta, la Romania Tv.

Premierul a precizat ca nu se vor desfiinta Consiliile Judetene, dar ele vor transfera atributii institutionale catre regiuni.

De asemenea, regiunile vor accesa fondurile europene direct, fara sa mai treaca pe la Ministerul Dezvoltarii, vor putea lua credite si in afara de armata, justitie, politie si sisteme de control, toate celelalte domenii precum sistemul de sanatate, drumurile, scolile vor intra in atributiile regiunilor.

"Singura formula posibila, cea cu opt regiuni"

Ponta a mentionat ca singura formula pe care el o vede posibila in ceea ce priveste numarul de regiuni care vor fi trecute in viitoarea Constitutie este de opt astfel de unitati administrativ-teritoriale.

"Singura formula pe care o vad posibila este aceea de a statua in Constitutie cele 8 regiuni actuale de dezvoltare. Ar putea exista variante mai bune decat cele actuale, dar cand deschizi Cutia Pandorei e foarte greu sa o mai inchizi, o luam de la capat cu Tinutul Secuiesc, de ce e Galatiul si Braila...", a declarat Ponta.

Ponta a precizat ca nu va aparea o regiune maghiara. "Niciodata nu s-a pus problema din partea noastra a acceptarii unei regiuni Harghita-Covasna-Mures, pentru ca asta ar insemna o regiune pe criterii etnice, ceea ce nu se intampla in UE", a punctat premierul. "Eu nu cred ca trebuie sa fie o regiune maghiara", a completat prim-ministrul.

Forum constitutional pentru revizuire

Totodata, seful Guvernului a declarat ca doreste infiintarea unui forum constitutional pentru revizuirea legii fundamentale, acest forum urmand sa intocmeasca un raport care sa mearga apoi la comisia parlamentara pentru revizuirea Constitutiei.

"Unul din subiectele pe care le-am abordat si cu dl Basescu si cu dl Antonescu este tocmai intentia mea ca de la 1 februarie sa nu facem in Parlament o comisie de modificare a Constitutiei ci sa facem un forum constitutional condus de o persoana din afara politicului, din societatea civila, in care sa intre toti cei care doresc si au opinii pe aceast tema.

In doua luni acest forum poate sa stranga toate opiniile, dupa care sa le trimita comisiei din Parlament: 'Uite, astea sunt punctele pe care exista un consens si astea sunt punctele unde nu s-a ajuns la un consens si atunci trebuie sa decideti prin vot in Parlament'. Deci nu decid deputatii si senatorii, in primul rand facem forumul constitutional. Forumul are obligatia de a organiza dezbaterile pe aceasta tema si de a realiza pentru comisia parlamentara un raport", a mai spus Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Ponta sefi regiuni primari, #Ponta regionalizare unguri, #Ponta for revizuire Constitutie , #reorganizare teritoriala Romania
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Ponta infiinteaza structuri suprapuse pe banii nostri
Poza bum
bum
rank 5
o brambureala superba care duce exact acolo unde trebuie sa duca !