Propunere maghiara pentru regionalizare: intoarcerea la fostele principate

Miercuri, 27 Martie 2013, ora 00:03
5049 citiri
Propunere maghiara pentru regionalizare: intoarcerea la fostele principate

Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) propune, ca forma de regionalizare, o impartire in trei regiuni istorice mari, fostele principate Transilvania, Moldova si Tara Romaneasca, divizate in 14 regiuni integrate.

"In Transilvania, de exemplu, ne-am gandit la sase regiuni, incepand cu Banatul, cu centrul regional la Timisoara, Partium, centrat pe Oradea, Transilvania de Nord cu centrul pe capitala Transilvaniei, la Cluj, Transilvania de Sud cu centrul regional la Sibiu si ramane Tinutul Secuiesc centrat pe Targu Mures, centrul traditional al sau. Mai ramane o mare aglomeratie urbana, in jurul municipiului Brasov, care are toate conditiile sa primeasca un statut special in aceasta constructie", a explicat Toro T. Tibor, citat de Mediafax.

El a adaugat ca Tara Romaneasca ar urma sa includa regiunile istorice Oltenia, Muntenia de Sus, Muntenia de Jos, Dobrogea, dar si zona metropolitana Bucuresti, iar fosta regiune istorica Moldova ar cuprinde Moldova de Jos, Moldova de Sus, Bucovina si aglomerarea urbana la Gura Dunarii, formata din Galati si Braila.

In plus, liderul PPMT sustine ca judetele ar trebui pastrate, insa granitiile sa fie redesenate, mai ales in cazul Maramuresului.

Intrebat care vor fi sansele ca acest proiect sa fie luat in seama la Bucuresti, Tibor a precizat ca pricipala sa arma este chiar celalalt partid maghiar, UDMR.

De altfel, el sustine ca cele doua formatiuni se gandesc la o regiune administrativa si de dezvoltare Tinutul Secuiesc, cu statut special.

Toro T. Tibor a adaugat ca PPMT mai are "o arma", si anume forta comunitatii, care a dovedit in 10 martie, la mitingul pentru autonomie de la Targu Mures, ca se poate afirma ca actor politic, atunci cand clasa politica "nu-si face treaba".

"UDMR, cu toate ca are monopolul reprezentarii parlamentare, ca este principala forta politica a comunitatii maghiare, ca a castigat concursul maghiar in mod covarsitor, cu toate acestea nu a reusit sa impiedice o asemenea manifestare, desi a incercat, n-a reusit sa demobilizeze. Comunitatea are o forta deosebita si orice partid politic sau formatiune politica trebuie sa tina seama de forta comunitatii", a spus el.

Al treilea instrument pe PPMT il va utiliza in incercarea de a-si impune punctul de vedere il constituie relatiile internationale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#PPMT regionalizare foste principate, #PPMT foste principate, #maghiari regionalizare foste principate, #maghiari regionalizare , #reorganizare teritoriala Romania