Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Editorial: Regionalizarea lui Basescu poate infunda PD-L

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 12:35
3324 citiri
Editorial: Regionalizarea lui Basescu poate infunda PD-L
Foto: Arhiva Ziare.com

Suna frumos ce spune Traian Basescu: este momentul sa evoluam, sa ne gandim la tara.

Partidele trebuie sa se ridice deasupra intereselor de grup, politicianiste, sa renunte la dorinta apriga de a avea sefi la consiliile judetene, care le induce sentimentul ca stapanesc atat din punctul de vedere al influentei, cat si al resurselor financiare.

Gata cu baroniada, devenim eficienti! Dar care e costul? Vor putea politicienii sa se prezinte in fata alegatorilor in vesminte de maicute?

Cum sa renunti la baronii judeteni, de a caror prestatie, garnisita cu alocari pe Ordonanta 7 (dezvoltarea infrastructurii in spatiul rural), expedieri de fonduri din cotele defalcate din impozitul pe profit si TVA, depinde in mare masura succesul in alegeri?

Desigur ca aceste viramente se pot face si fara interventia consiliilor judetene. Da, dar cine se va ocupa sa le spuna beneficiarilor ca, prin grija partidului, micuta lor soarta va suferi transformari?

Doar in cele mai multe din cazuri, sefii de consilii judetene sunt vioara intai si in organizatiile politice. Si detin si monopolul relatiei cu primarii de comune.

Desigur ca in numele unui interes superior, beneficiari de intelepciune evoluata, baronii ar putea sa nu se supere ca li se ia jucaria. Ar fi fericiti ca firmele familiilor lor si ale unor membri ai retelelor de afaceri in fruntea carora troneaza pe burta sa nu mai castige licitatii. Si, desigur, s-ar retrage la biblioteca sau pe camp, fiecare dupa facultati.

Dar domnul Basescu cunoaste foarte bine aceasta stare de fapt. Doar inainte sa devina sef de stat a condus PD, partid care s-a inspirat cu succes din reteta implementata cu brio de PSD pentru a putea castiga alegerile. Si, cum imi place mie sa spun, si-a depasit maestrul.

Dar sa zicem ca a fost acaparat de ideea reformei statului pana intr-atat incat este in stare sa-si sacrifice puii pentru a fi considerat de istorie un fel de Cuza.

Dorinta sa, insa, nu valoreaza nimic fara ajutorul ostirii si tare imi este ca nu-l va obtine.

Pe ce ma bazez? Pe faptul ca teritoriul, baronii locali, constituie o voce prea puternica pentru a fi ignorata. Sa nu uitam ca, fara ajutorul lor, Emil Boc n-ar mai fi astazi premier.

In plus, sa ne amintim ca reforma morala din partid, promovata pe calea introducerii criteriilor de integritate, a avut trei votanti. S-a sacrificat modernizarea cu ajutorul unei galerii de lideri proaspeti, neimbatraniti in rele, s-a ignorat avertismentul lui Traian Basescu referitor la pericolul bolsevizarii partidului, deoarece obiectivul imediat este folosirea activistilor judeteni pentru castigarea alegerilor.

Asa ca despre ce vorbim aici? E drept ca si pesedistii ar fi dezavantajati de reorganizare, si ei ar ramane fara baronii de la CJ-uri, insa exista aici un mic amanunt: ei sunt pe val, deci au capacitatea de a atenua din pierderile cauzate de imputinarea celor apt combatanti.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#reorganizare judete Romania PDL, #reorganizare regiuni Basescu PDL , #reorganizare teritoriala Romania