Reorganizarea administrativa - vezi ce legi vor fi schimbate si daca trebuie referendum

Joi, 16 Iunie 2011, ora 09:12
14393 citiri
Reorganizarea administrativa - vezi ce legi vor fi schimbate si daca trebuie referendum
Foto: b1.ro

Presedintele Comisiei de Administratie, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, a explicat pentru Ziare.com ce legi vor trebui schimbate daca se va realiza reorganizarea administrativ-teritoriala pe care o propune PDL.

Deputatul a mai spus si ca nu e nevoie de un referendum pentru o asemenea schimbare, precizand ca acesta nu este obligatoriu.

Legi si hotarari de Guvern schimbate

Sulfina Barbu spune ca PDL are un inventar exact al legilor si hotararilor de Guvern care vor trebui schimbate, fiind vorba de cinci legi si de hotararile de Guvern care se refera la atributiile ministerelor.

"Avem lista tuturor actelor normative care trebuiesc modificate - Legea 215, a administratiei locale, statutul alesilor locali, Legea 500 a Finantelor Publice, probabil Legea de dezvoltare regionala, e de analizat daca trebuie modificata sau abrogata Legea 2/1968 si toate hotararile de Guvern la nivel de ministere, privind organizarea ministerelor si a structurilor din subordine. Trebuie toate modificate, inclusiv cu atributiile si cu transferul la nivel local. E o lista de acte normative importante, avem inventarierea facuta si stim ce trebuie schimbat", a declarat Sulfina Barbu pentru Ziare.com.

Deputatul PDL spune si ca nu e exclus ca si faza initiala a reformei, adica reimpartirea tarii in 8 judete mari, sa se faca prin lege organica, nu prin asumarea raspunderii Guvernului, cum s-a vehiculat pana acum, varianta pe care UDMR o refuza.

"Putem prin lege organica, ce are nevoie de jumatate plus unu sustinere. Se poate si prin proces legislativ in Parlament, dar trebuie sa vedem in cat timp. Daca exista vointa politica, daca exista intelegere la nivelul Coalitiei, sigur ca se poate", a explicat Barbu.

Ea a mai spus si ca "un grup tehnic" de la Ministerul Administratiei si Internelor are toate amanuntele schimbarilor pe care le va presupune reorganizarea administrativa.

Referendumul nu e obligatoriu, dar e posibil

Sulfina Barbu a raspuns si afirmatiilor deputatului UDMR Peter Lakatos, care spusese pentru Ziare.com faptul ca reimpartirea judetelor se poate face doar dupa referendum, pentru ca ne obliga Charta europeana a autonomiei locale, pe care am ratificat-o.

Lakatos: Reorganizarea nu trece, e pretext ca Basescu sa participe la alegeri

"Din punctul meu de vedere, fara sa fiu jurist, am consultat si eu Legea referendumului si prevederile constitutionale, ceea ce pot sa va spun e ca Legea referendumului spune asa - in momentul in care se propune modificarea limitelor administrative ale unei unitati administrativ teritoriale, atunci cand acel lucru e propus de consiliile judetene, respectiv consiliile locale, este necesar ca aceasta propunere transmisa spre Parlament pentru a fi adoptata ca lege sa fie insotita de un referendum local. Eu interpretez asa - neavand initiativa legislativa cei de la nivel local ci facand propunere catre Parlament, e obligatoriu sa consulte populatia.

Daca ne uitam la ce spune Constitutia, ea spune asa - referendumul la nivel national nu poate fi facut la nivel local. Sunt doua referendumuri nationale care sunt obligatorii, conform Constitutiei - referendumul pentru demiterea presedintelui si referendumul pentru modificarea Constitutiei. Pentru orice alta problema de interes national, referendumul e propus de presedinte dupa consultarea Parlamentului. Haideti sa se consulte presedintele cu partidele parlamentare, vor avea aceasta consultare pe 21 si sa vedem daca din consultarile acestea rezulta ca e necesar un asemenea proces. Daca ne uitam pe Constitutie si pe Legea referendumului, nu e necesar un asemenea proces. Care este finalitatea referendumului? E conditie obligatorie, pentru ca a respecta modificarea unui judet sau a unui oras ca limite administrative in aplicarea Legii 2/1968. Daca modificam Legea 2/1968 sau o abrogam si venim cu o noua lege, e o initiativa legislativa a Guvernului, care are drept de initiativa la nivel national", a mai spus Sulfina Barbu.

Cu toate astea, ea nu exclude ca presedintele sa ceara un referendum pe aceasta tema, dupa consultarile cu partidele parlamentare, care vor avea loc pe 21 iunie.

"Presedintia e singura institutie care poate sa ceara un referendum pe probleme de interes national, dupa ce se consulta cu Parlamentul, cu partidele parlamentare, vom vedea, dar Guvernul nu intra sub incidenta legii referendumului local obligatoriu.

Noi aici discutam de o initiativa nationala, iar Guvernul nu intra sub incidenta referendumului obligatoriu", a declarat deputatul PDL.

Ea a respins si acuzatiile lui Lakatos, conform carora Traian Basescu stie ca reorganizarea nu poate trece, dar ca are nevoie de asta pentru a avea un pretext de implicare in alegerile din 2012.

"Cred ca este o exagerare. Tema presedintelui e modificarea Constitutiei. Daca domnul presedinte doreste sa vorbeasca despre o tema de interes national, poate sa vorbeasca oricand", a explicat Barbu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#reorganizare administrativa legi schimbate, #reorganizare judete schimbare legi, #reorganizare referendum , #reorganizare teritoriala Romania