Reorganizarea, faza zonei metropolitane: Cum devii bucurestean din Ialomita

Miercuri, 15 Iunie 2011, ora 12:59
4053 citiri
Reorganizarea, faza zonei metropolitane: Cum devii bucurestean din Ialomita
Foto:Adevarul

Deputatul PDL Vasile Gherasim a vorbit pentru Ziare.com despre ce va urma dupa reorganizarea administrativa a Romaniei, spunand ca faza a doua e crearea unei zone metropolitane a Bucurestiului la care aderarea sa se faca pe principiul asociativitatii, astfel incat aceasta poate include localitati din alte judete.

Totodata, constituirea zonei metropolitane ar insemna mutarea in afara orasului a campusurilor universitare, a depourilor de tramvaie si a garajelor autobuzelor, pentru fluidizarea traficului in centrul Capitalei.

"Zona metropoliana se face prin principiul asociativitatii. De pilda, orasul Fierbinti, daca vrea sa vina, si si-a si manifestat intentia de a adera la zona metropolitana Bucuresti, nu intra in criterii, dar daca vrea sa adere, va adera in programul viitor. Asta nu inseamna ca pleaca din judetul Ialomita. El adera doar la zona metropolitana Bucuresti. Vreau sa va spun ca la zona metropolitana Paris exista orase din Belgia.

Zona metropolitana nu trebuie sa corespunda geografic cu zona administrativ-teritoriala si nici cu natiunea. In zona metropolitana pot aparea prin dezvoltarea policentrica, entitati care nu sunt de acolo. La noi e atipic, la ei zona metropolitana se face prin coagularea unor interese de tip urban, la noi e si urban si rural. Trebuie sa ajungem ca localitatile din jurul Bucurestiului sa aiba valente urbane consacrate", a declarat Gherasim pentru Ziare.com.

Reorganizarea teritoriala - Ce se intampla cu Bucurestiul si ce rol va avea guvernatorul

El a explicat faptul ca prima faza e reorganizarea administrativa, prin care Bucurestiul sa fie inclus in judetul Bucuresti-Ilfov, care va fi condus de un presedinte de Consiliu Judetean, iar Consiliul General al municipiului Bucuresti ar putea fi inclus in acest Consiliu Judetean.

"Zona metropolitana, etapa 1, avea ca principiu de constituire dreptul de asociere, o localitate putea sau nu putea sa participe, dorea sau nu dorea sa participe, deci principiul asociativitatii libere. Acum nu se mai pune problema. Daca se face o unitate administrativ-teritoriala condusa economic, politic si administrativ, nu se mai pune problema de a face treaba asta liber consimtit, ci este clar.

E o unitate ca orice judet, va avea aceeasi conducere ca judetul Moldova de Nord, ca judetul Banat sau cum se vor chema ele (...) dar zona metropolitana Bucuresti se va face pe principiul asociativitatii, dupa constituirea primei etape. Dupa aceasta reorganizare, poate fi extinsa, conform unor cercetari care s-au facut, pana la 62 de localitati. Asta inseamna 3.800 de kilometri patrati", a mai explicat fostul primar al Sectorului 1 din Capitala.

Depourile si campusurile, in afara

Constituirea zonei metropolitane a Bucurestiului va insemna si mutarea in afara orasului a depourilor si campusurilor universitare, astfel incat traficul sa fie usurat in Capitala.

"E vorba de aplicarea legii metropolitane, e faza a doua (n.r.-a reorganizarii), cand se va aplica faza a doua. Pentru decongestionarea traficului, in mod deosebit, este normal si cred ca se va trece la scoaterea depourilor de tramvaie in afara orasului, a garajelor cap de linie, care sunt in centru, a garajelor grele, a unor campusuri universitare care contribuie efectiv la aglomerare, dandu-le posibilitatea sa-si construiasca in zone mai aerisite, cu terenuri de sport, cum sunt dincolo, adevarate campusuri universitare. La noi sunt niste cladiri in care functioneaza niste facultati, nu sunt campusuri universitare", a spus Vasile Gherasim.

Deputatul PDL a mai explicat si ca zona metropolitana se poate face doar dupa reorganizarea administrativa a tarii, cand vom avea o descentralizare masiva, prin care primariile primesc o parte a atributiilor care acum revin Consiliilor Judetene sau ministerelor.

Sunteti de acord cu reorganizarea judetelor Romaniei? - Sondaj Ziare.com

"(Crearea zonei metropolitane - n.r.) nu intra in legea asta de reorganizare. Ea va continua prin dezbatere, in functie de gradul de atractivitate a regiunii Bucuresti-Ilfov. Primul pas, cel mai greu, se face prin aceasta regionalizare. O sa avem transportul in comun la nivel regional sau metropolitan, Bucuresti-Ilfov, o sa avem invatamant, sanatatea, toate organizate la nivel local", a explicat Gherasim.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Zona Metropolitana Bucuresti, #reorganizare administrativa zona metropolitana , #reorganizare teritoriala Romania