Reorganizarea feudalismului romanesc (Opinii)

Duminica, 12 Iunie 2011, ora 19:14
6198 citiri
Reorganizarea feudalismului romanesc (Opinii)

Pentru a organiza sau reorganiza orice - o afacere, o companie, o institutie si, cu atat mai mult, administratia locala intr-o tara - este nevoie control si putere formala de decizie. Administratia locala a unei tari poate fi "reorganizata" de catre puterea centrala din tara respectiva, daca exista sprijinul politic necesar si parghiile constitutionale si legale de actiune. Oricum am privi lucrurile, Romania anului 2011 nu se califica in aceasta categorie.

In mod halucinant, inainte de a rezolva problemele vitale ale reformei constitutionale si administratiei centrale din Romania, politicienii romani s-au napustit recent asupra problemei "reorganizarii" administratiei locale, lansand proiecte si contraproiecte cu cert potential destabilizator.

Este greu de spus daca sustinatorii celor doua proiecte cred sincer ca administratia locala poate fi "reorganizata", in orice mod, inainte de lichidarea haosului din administratia centrala si a catalepsiei sistemului constitutional. Daca nu cred asta, dar actioneaza totusi, doar pentru a obtine cateva "puncte" patetice in fata adversarilor politici, este cu atat mai grav.

"Reorganizarea" unei administratii este, in sine, o miscare politica ofensiva. Politicianul care o incearca, la fel ca generalul care risca un atac, trebuie sa cunoasca la perfectie nu numai adversarul, dar si starea de fapt din propria tabara, altfel dezastrul este ca si garantat.

Pentru a intelege starea de fapt a Romaniei in 2011, trebuie sa ne amintim evenimentele din 1989-1990. Ceausescu a fost executat, in mare graba, pe 25 decembrie 1989, nu pentru ca cei care l-au "judecat" ar fi varsat vreo lacrima de crocodil pentru suferintele si umilintele indurate de romani sub regimul sau, ci pentru ca noua putere avea nevoie urgenta de noi "reguli ale jocului", iar un adevarat proces, public, al fostului dictator, ar fi presupus riscuri de neacceptat.

Esenta evenimentelor de atunci a fost eliminarea unui autocrat brutal, rupt de realitate si izolat in lume, de catre o "nobilime de curte" la fel de brutala, lacoma, amorala, dispretuitoare fata de propriul popor, dar satula sa depinda de capriciile si vointa puterii centrale. Romania a trecut, 1989-1990, din mana "imparatului" in mana "curtenilor", fapt consfintit, cat se poate de clar, prin Constitutia din 1991.

Trecerea Romaniei de la comunism la feudalism explica si natura administratiei locale actuale. Judetele au devenit, intr-adevar, fiefuri disputate de baronii transpartinici, care controleaza aproape toate resursele locale, precum fanariotii in trecut, blocand dezvoltarea Romaniei. Doar ca inlocuirea a 41 de "mari baroni" cu 8 "mari duci", probabil mult mai periculosi, nu va schimba cu nimic esenta sistemului real de putere din Romania.

PDL ne anunta, cu o bucurie infantila, ca nu este nevoie de modificarea Constitutiei pentru a "comasa" judetele actuale. O astfel de declaratie sugereaza ca liderii sai nu inteleg mai nimic din Romania actuala.

"Nobilimea" din provincie a primit o mare parte a puterii reale la "marea intelegere" din 1989-1990. Ca posesoare a unei puteri pe care Executivul din Bucuresti nu o are, ea isi va salva "vasalii" si "clientii", indiferent de ce comasari vor fi desenate, pe hartie, la Palatul Victoria.

Sistemul de putere al lui Ceausescu nu a fost doborat prin "reorganizari" si "comasari", ci prin cu totul alt gen de metode. Tot ce poate "realiza" PDL daca insista in acest demers - prematur si nerealist - este sa ofere UDMR sansa nesperata de a-si atinge obiectivul tactic al "autonomiei pe criterii etnice", ca etapa spre un obiectiv strategic usor de intuit.

Confruntata cu "proiectul" PDL si speriata, probabil, sa nu piarda in jalnica intrecere electorala, USL a plusat cu un "contraproiect". Daca varianta PDL denota infantilism si induce riscuri majore de separatism etnic, replica USL echivaleaza cu "impingerea" logicii feudalismului romanesc, validat in 1989, pana la ultimele sale consecinte.

Alegerea presedintilor consiliilor judetene, din noile mega-judete, prin "vot popular", cum doreste USL, ar echivala, de fapt, cu lichidarea definitiva a puterii centrale, adica a ceea ce a mai ramas din autoritatea statului, in favoarea "nobilimii" validate de evenimentele din 1989.

PDL deschide calea spre pierderea (cel putin) a 2-3 judete actuale, iar USL spre disolutia definitiva a autoritatii centrale de stat. Tragica dilema pentru electoratul Romaniei.

Citeste si:
Ce s-a întâmplat cu Toby, câinele adus de Ludovic Orban la sediul PNL. „5 ani de zile a fost tratat cu omenie, asta până de curând”
Ce s-a întâmplat cu Toby, câinele adus de Ludovic Orban la sediul PNL. „5 ani de zile a fost tratat cu omenie, asta până de curând”
Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a scris pe Facebook despre câinele Toby, căruia susține că i-a găsit un adăpost la sediul PNL în urmă cu câțiva ani. Animalul ar fi primit acolo...
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Meritocrație politică. Cine este blonda din PSD care a galopat prin funcții date de partid, specializată în ”shamanism”
Înscrisă în PSD încă de la 16 ani, deputata Oana Gianina Bulai a făcut slalom prin mai multe funcții obținute pe linie de partid, fie că au venit de la social-democrați, ori PDL, fiind...