Reorganizarea judetelor - Basescu baga mortu'n casa USL (Opinii)

Sambata, 11 Iunie 2011, ora 23:27
12325 citiri
Reorganizarea judetelor - Basescu baga mortu'n casa USL (Opinii)
Foto: fabricadebani.ro

Sa fie clar, reorganizarea judetelor e o idee excelenta, ca utilitate pentru cetatean. Inainte de a fi o strategie vicleana de-a lui Basescu, e buna si trebuie facuta. Pentru ca asa va exista o coerenta si macar drumurile vor avea o logica, pentru ca vor disparea legiuni de baroni agramati, pentru ca nu vom mai avea faramitarea de acum.

Dar asta nu inseamna ca nu e gandita politic. Pentru ca reforma administrativ-teritoriala e facuta si pentru a baga mortu'n casa USL. Pentru a-i face sa se certe. Nu doar sa se certe oameni din PSD cu oameni din PNL, ci si oameni din interiorul partidelor, pana mai ieri baroni vecini. Pentru a le strica planurile de campanie electorala.

Basescu ii ameninta pe ministri si cere reorganizarea Romaniei

Sunteti de acord cu reorganizarea judetelor Romaniei? Sondaj Ziare.com

Astfel, daca reforma e pusa in practica, alegerile parlamentare din 2012 vor fi total diferite, nu doar fata de ceea ce ne asteptam sa fie si se astepta si USL, ci si fata de tot ceea ce au fost pana acum. Din acest moment, USL trebuie sa schimbe strategia.

Reorganizarea - USL, lovita in trei locuri

Sa zicem ca suntem in vara lui 2012. La alegerile locale. In loc de 41 de judete, avem 8. Sau 12. Sau 16. Desigur, grupate asa cum vrea coalitia de guvernare. Primarii sunt alesi din primul tur.

USL ar trebui sa se astepte la probleme pe trei planuri, in cazul acesta. In primul rand, pe o stricare a planificarii facute. Sondajele pentru desemnarea presedintilor de consilii judetene si primarii de municipii resedinta de judet nu vor mai avea nicio valoare acum. Desi ele deja au fost incepute.

Nu numai ca vor trebui refacute, dar vor fi amanate pana la adoptarea legislatiei care stabileste cate judete raman. Adica prin toamna. In tot timpul asta, USL nu va sti ce-i de facut si nu va putea incepe o planificare adecvata. Si va pierde o parte din tempo-ul pe care l-ar fi avut daca ar fi fost pregatiti cu candidati desemnati din timp.

In al doilea rand, e vorba de faptul ca o reforma care lasa mai putine judete inseamna automat o mare lovitura pentru Partidul National Liberal si tensiuni cu PSD, cu care trebuie sa se lupte pentru posturi. Din simplul motiv ca judetele nu pot fi grupate altfel decat in dauna PNL. Care si asa are doar cinci presedinti de consilii judetene. Si poate sa ramana fara vreunul. Pentru ca, fiind nu doar in competitie cu PDL, ci si cu PSD si fiind un partid mai mic, s-ar putea trezi fara vreun sef de consiliu judeteano-regional.

Mai mult, la cum par ca vor fi desenate noile judete, insasi cursa pentru nominalizare va starni probleme. Inainte de a lupta cu PDL, cele doua partide (daca nu punem la socoteala si PC) s-ar putea lupta intre ele.

Al treilea plan e insa cel mai interesant. Nu numai ca reprezentantii partidelor s-ar putea bate intre ei, dar se vor bate cu siguranta si colegii de partid. Cand noul judet va incluse judetele lui Marian Oprisan si Nicusor Constantinescu sau Liviu Dragnea si pesedistii care conduc judetele invecinate, pare evident ca unii vor fi nemultumiti.

Nu e deloc exclus sa fie toti nemultumiti, pentru ca s-ar putea ca niciun dintre ei sa nu candideze, fiind nevoie de un candidat cu alura nationala, nu judeteana. Si sa fie astfel scosi din joc. Nimeni n-o sa accepte asta linistit.

Reorganizarea judetelor - Vezi pentru ce scoatem bani din buzunar

Reorganizarea judetelor - Cum raman cu zece la suta din atributii si de ce ne usureaza viata

O campanie schimbata

Campania electorala din 2012 nu va semana cu cele obisnuite. Vor fi alte judete, va fi un singur tur de scrutin, vor fi mai putini parlamentari.

Cel mai important lucru e insa acela ca, fara baronii locali traditionali, nu vor mai fi acele retele care aduc de obicei oamenii la vot. Oricum, nici resursele nu vor mai fi aceleasi, consiliile judetene ramanand fara 90% din atributii. Un baron vechi nu va mai putea sa stranga oamenii ca odinioara.

Reorganizarea judetelor - vezi singurele atributii cu care raman

In conditiile astea, PDL e avantajat. Are un nou atu care sa-l ajute sa recupereze din deficitul electoral urias pe care il are. Ce e interesant e faptul ca nu e ultimul lucru pe care-l pregateste Traian Basescu pentru a incurca USL. E sigur.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#reorganizare judete Basescu, #Basescu reorganizare administrativ teritoriala , #reorganizare teritoriala Romania