Reorganizarea judetelor: Cum raman cu 10% din atributii si de ce ne usureaza viata

Vineri, 10 Iunie 2011, ora 10:32
12052 citiri
Reorganizarea judetelor: Cum raman cu 10% din atributii si de ce ne usureaza viata
Foto:tion.ro

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, a explicat pentru Ziare.com ca organizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, propusa de partidul sau, va schimba fundamental rolul judetelor, care vor ramane doar cu 10-20% din atributiile de astazi, in majoritate tinand de dezvoltare sau achizitii.

Vicepresedintele Camerei Deputatilor a mai spus si ca, prin trecerea majoritatii atributiilor la primarii, cetatenii nu vor mai trebui sa mearga pana la resedintele de judet, asa ca isi vor rezolva problemele pe plan local.

El a respins categoric declaratiile secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, care spusese ca PDL vrea, prin aceasta reforma, si desfiintarea a 300 de localitati.

Sunteti de acord cu reorganizarea judetelor Romaniei - Sondaj Ziare.com.

Judetele cu atributii restranse, deplasari mai putine

Ioan Oltean sustine ca reforma administrativ-teritoriala va face ca cetateanul sa se deplaseze mult mai putin pentru a-si rezolva problemele, nemaifiind nevoie sa mearga pana la resedintele de judet, mai ales ca acum vor fi mai departate pentru majoritatea locuitorilor.

"Luam in considerare reorganizari, nu inseamna ca doar diminuam numarul de judete, inseamna in mod obligatoriu descentralizarea, transferul celor mai multe sarcini care astazi sunt la nivelul unor ministere, unor consilii judetene, la nivelul unor primarii. Pentru ca nu putem astazi sa punem cetatenii pe drumuri, sa mearga acum pana la centru de judete 300 de kilometri, sau 150 sau 200.

Foarte multe din atributiile pe care le au astazi consiliile judetene vor fi transferate catre autoritatile publice locale, tocmai pentru a inlesni accesul cetateanului la serviciile respective, pentru a asigura acea descentralizare de care vorbim de 20 de ani", a declarat secretarul general al PDL pentru Ziare.com.

Reorganizarea judetelor - vezi singurele atributii cu care raman.

Noile judete-regiuni ar putea sa fie golite de atributii, astfel incat sa ramana cu doar 10% din cele pe care le au in acest moment.

"Atributii privind achizitii, privind investitiile, dezvoltarea zonei respective, deci atributii cu caracter general, care urmaresc armonizarea dezvoltarii zonei respective, ceea ce e practic imposibil de facut acum pe aceste 41 de judete - intre 80 si 90% din atributiile actuale ale consiliilor judetene vor fi transferate catre consiliile locale, catre autoritatilor locale, astfel incat cetateanul sa nu trebuiasca sa se deplaseze la resedinta de judet pentru chestiuni care-l intereseaza pe el", a mai adaugat Oltean.

Cum se fac noile judete?

Secretarul general al PDL spune ca partidul sau porneste de la ideea ca noile judete vor trebui sa se faca suprapuse pe actualele regiuni de dezvoltare si va incerca sa convinga si UDMR de asta.

"Noi dorim ca noua formula administrativa sa se bazeze pe cele 8 regiuni de dezvoltare economica existente actual. (Cum veti impaca UDMR?) Pai noi speram sa ne intelegem, deocamdata suntem in faza de discutii, argumente pro si contra, sa speram ca pana la urma vom convinge ca aceasta formula e cea mai buna, pentru ca sunt deja cele opt regiuni consacrate.

Sigur, nu au avut personalitate juridica, nu au avut chestiuni care vizeaza anumite responsabilitati de natura juridica, dar ele exista, sunt cunoscute si recunoscute, sunt anumite autoritati care functioneaza la nivelul acestor regiuni si ar simplifica mult transferul atributiilor", a afirmat Ioan Oltean.

Reorganizarea judetelor - vezi pentru ce scoatem bani din buzunar

Totodata, intreaga reforma necesara, incluzand schimbarile de nume si acte, se va realiza prin acte normative normale, doar crearea noilor judete urmand sa fie adoptata prin asumare de raspundere guvernamentala.

"Prima faza e aceea de a identifica solutia optima care vizeaza judetele nou constituite, denumirea acestora si capitalele de judet. De acolo, va ramane adoptarea a o multime de acte normative care vor avea in vedere sa punem de acord noile realitati cu noua legislatie, pentru ca e vorba de modificarea a atator si atator acte normative, de o reforma fundamentala in ceea ce priveste activitatea la nivelul regiunii respective, a judetului respectiv.

Singura lege pe care noi credem (n.r.-ca ar trebui asumata) e aceasta privind impartirea teritoriala, restul sunt acte normative care ar trebui sa fie adoptate pana la sfarsitul anului in procedura parlamentara. Actele normative respective vor urmari transferul de atributii, reasezarea altor institutii in teritoriu, sunt multe care trebuie sa fie regandite - functionarea instantelor de judecata, functionarea inspectoratelor scolare, functionarea multor servicii deconcentrate, functionarea prefecturilor, sunt acte normative care vor trebui sa reglementeze aceste noi realitati.

Nu s-a discutat, dar in opinia mea capitalele de judet vor trebui in marea majoritate cele care sunt si astazi (n.r-capitalele regiunilor de dezvoltare), dar sunt lucruri care pot fi discutate, nu sunt batute in cuie. Fiecare regiune de dezvoltare economica si sociala are o capitala - pot sa ramana sau pot fi rediscutate, in functie de realitati sau de diviziunea care e luata in calcul," a mai spus Ioan Oltean.

Nici vorba de localitati desfiintate

Reorganizarea administrativ teritoriala nu va presupune vreo desfiintare de localitate, asa cum acuzase secretarul general al PSD, Liviu Dragnea.

"Nici vorba de asta. Nu s-a pus si nu se pune in nicio clipa in discutie desfiintarea de comune sau de alte localitati in aceasta perioada. Se pune in discutie doar impartirea administrativ-teritoriala. Atat. Desfiintarea de comune, orase, de alte localitati - exclus", a spus Dragnea pentru Ziare.com.

Social-democratul Dragnea a acuzat Puterea ca vrea sa desfiinteze nu numai judetele, ci si 300 de localitati unde conduce Opozitia. "Am mai auzit ceva aseara - dar n-am verificat - ca nu vor numai umflarea acestor judete, ci si desfiintarea a 300 si ceva de localitati. Banuiesc ca nu e greu de gandit cam ce coloratura politica vor avea localitatile pe care vor sa le desfiinteze", a mai spus seful CJ Teleorman.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#reorganizare administrativ teritoriala Romania, #reorganizare judete Romania , #reorganizare teritoriala Romania