Reorganizarea judetelor - vezi pentru ce scoatem bani din buzunar

Joi, 09 Iunie 2011, ora 08:35
13186 citiri
Reorganizarea judetelor - vezi pentru ce scoatem bani din buzunar
Foto:Romania Libera

Presedintele Comisiei de Administratie Publica, Amenajarea Teritoriului si Echilibru Ecologic din Camera Deputatilor, Sulfina Barbu, a explicat pentru Ziare.com ce cheltuieli presupune pentru populatie modificarea structurii administrativ - teritoriale a Romaniei, prin reducerea numarului judetelor, pe care a initiat-o PDL.

Sunteti de acord cu reorganizarea judetelor Romaniei? - Sondaj Ziare.com

Ea a respins acuzatiile presedintelui PSD Victor Ponta, care declarase ca pe fiecare cetatean al Romaniei il va costa 600-700 de lei noi aceasta reforma, si spune ca vor exista cheltuieli noi doar la schimbarea placutelor de inmatriculare ale masinilor, pentru ca schimbarile de acte oricum fusesera decise de anul trecut.

"Costurile pentru populatie ale reformei administrative - am calculat ce insemna pentru fiecare cetatean al Romaniei schimbarea CI, permis, pasaport, actele de cadastru, pe calcul actual si la preturile actuale - fiecare cetatean va plati in jur 600-700 pentru a schimba documente", afirmase Victor Ponta.

Sulfina Barbu a mai spus si ca schimbarea nu se va face brusc, ci in timp, dar ca aceste cheltuieli erau angajate.

"Sigur ca s-a luat in considerare lucrul acesta, dar va amintesc ca in Parlament, si domnul Victor Ponta n-are de unde sa stie lucru acesta, ca nu vine, noi am aprobat anul trecut, prin lege, modificarea cartilor de identitate, modificarea pasapoartelor - toate trebuie sa fie inlocuite intr-un termen "de". Sigur ca se va da un termen in care inclusiv denumirea judetului sa fie inlocuita.

Oricum era o cheltuiala angajata si din partea statului, si din partea noastra, pentru ca asa am decis, si pe sistemul european au intervenit aceste modificari. E un proces demarat prin lege. Nu va ma amintesc ca si pentru pasapoartele biometrice a fost o intreaga dezbatere. S-a decis ca toate vor fi eliberate pe acest model, cu exceptia celor care solicita un pasaport doar pentru un an de zile si eu un pasaport temporar, cu valabilitate de un an de zile pentru cei care refuza sa mearga pe noul model. Si la cartea de identitate e un nou model si e o cheltuiala angajata. Oricum erau angajate aceste cheltuieli.

(Alte cheltuieli? - n.r) Nu in mod deosebit. Va mai aparea o schimbare pentru numerele de inmatriculare la masini, pentru ca trebuie sa fie stabilit sistemul nou. Am mai avut o schimbare de genul asta, de numere noi pentru masini si au fost in timp inlocuite toate fata de modelul vechi. Avem de unde lua si estimarea cheltuielilor din partea statului si cetatenilor", a declarat Sulfina Barbu pentru Ziare.com.

Deputatul PDL a mai adaugat si ca, daca va fi nevoie, Guvernul va prelungi termenul in care aceste schimbari se vor realiza.

"Se stabileste un termen. Pe actele de identitate, cred ca termenul dat de lege e suficient, a fost prelungit, initial era 2011, cred ca este 2013. Daca trebuie prelungit termenul, il vom prelungi", a subliniat Sulfia Barbu.

Judetele raman doar cu dezvoltarea

Sulfina Barbu a mai anuntat ca, in paralel cu aceasta reorganizare, se vor transfera majoritatea atributiilor de la consiliile judetene la cele locale. In schimb, noile judete vor primi atributiile de dezvoltare, care vor reprezenta principalele lor functii.

"Ce mai depinde de organizarea aparatului executiv de la Consilii Judetene si de la institutiile descentralizate, pentru ca, ce viziune avem noi, tot ce tine de relatia cu cetateanul sa fie descentralizat de la Consiliul Judetean la Consiliile Locale - oras, municipiu, comuna, aviza, acorduri, autorizatii, urbanism, asistenta sociala. Tot ce are azi in asistenta Consiliul Judetean sa mearga spre Consiliile Locale.

Consiliul Regional, chiar daca nu putem sa-i spunem regional fiindca nu ne da voie Constitutia, sa ramana doar cu atributiile de dezvoltare. Ei vor trebui, la nivelul fiecerei regiuni, sa preia organismele intermediere. Astazi avem organisme intermediare pe toate programele operationale descentralizate de la ministere, corect? Daca ei vor prelua, si trebuie sa vrea dezvoltarea regionala si nu numai pe fonduri europene, vor prelua aceste structuri, in care sunt oameni pregatiti, la nivelul consiliului regional. Acest transfer nu stiu daca presupune in mod special cheltuieli, eu zic ca nu, dar, e posibil de un transfer, la un moment dat, de vreun sediu. Exista niste studii pe tema aceasta.

Pentru cetatean, ne dorim sa nu existe cheltuieli in plus, in afara de acestea referitoare la placute, iar, ulterior, tot ce tine de acte de proprietate, de acte de functionare, carti funciare, doar sa se faca modificarea actelor normative, asa cum s-a intamplat - inlocuirea judetului cutare cu judetul regional, ca apartenenta, ca alta modificare nu trebuie facuta", a spus Barbu pentru Ziare.com.

Cum se aleg capitalele de judet?

Deputatul PDL Sulfina Barbu a mai explicat si faptul ca resedintele noilor judete-regiuni vor fi stabilite dupa mai multe criterii, de la cele ale Uniunii Europene pana la ratiunile istorice.

"In primul rand (n.r - se vor alege) pe criteriile de la Programul Operational Regional si de la Uniunea Europeana - polii de dezvoltare urbana, cred eu, dar si pe criterii istorice, si aici e un punct important de dezbatere pentru proiectul de lege", a subliniat Sulfina Barbu.

Fostul ministru al Mediului a mai explicat si ca vor avea de pierdut dupa aceasta reorganizare partidele politice, dar si, posibil, o parte a functionarilor.

"Eu cred ca vor avea de castigat cetatenii, ca se simplifica birocratia. S-ar putea niste functionari, care sunt astazi, sa aiba ceva de pierdut. s-ar putea, nu pot sa estimez cat si acum. S-ar putea, din toate partidele politice, niste functii de consilieri judeteni, presedinti de consilii judetene. Vor fi si niste pierderi din punct de vedere politic", a precizat ea.

Cu toate astea, Sulfina Barbu spune ca exista un sprijin ferm al PDL pentru aceasta reforma, chiar daca nu toti au fost de acord cu ea, dar si ca se va discuta pentru a se ajunge la un consens cu UDMR, care nu vrea 8 regiuni.

"Exista o majoritate consistenta care sustine aceasta reorganizare, altfel conducerea partidului nu ar fi asumat(...) Da, au fost si puncte de vedere contrare, dar votul majoritar a stabilit asumarea acestui proiect. Niciodata n-am avut pe astfel de teme unanimitati in partid", a mai adaugat Sulfina Barbu pentru Ziare.com.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#cheltuieli reorganizare judete, #cheltuieli organizare administrativ teritoriala, #reorganizare judete cheltuieli masini, #reorganizare judete schimbare acte , #reorganizare teritoriala Romania