Reorganizarea teritoriala: Ce se intampla cu Bucurestiul si ce rol va avea guvernatorul

Marti, 14 Iunie 2011, ora 18:34
9335 citiri
Reorganizarea teritoriala: Ce se intampla cu Bucurestiul si ce rol va avea guvernatorul

Deputatul PDL Vasile Gherasim, unul dintre oamenii care lucreaza la proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei, a explicat pentru Ziare.com ce se va intampla cu Consiliul General al Municipiului Bucuresti dupa aceasta reforma, care vor fi atributiile viitorului guvernator si ce sanse are aceasta initiativa.

Gherasim a spus ca exista doua variante pentru consiliul regiunii Bucuresti-Ilfov, una cu doua consilii si alta cu unul singur, prin includerea Consiliului General al Municipiului Bucuresti, ca atributiile primarului general nu vor fi reduse, dar se va infiinta postul de presedinte al consiliului judetean pentru toata regiunea.

Despre posibilitatea aparitiei guvernatorului de judet, deputatul PDL spune ca acesta va fi totuna cu prefectul, dar cu atributii probabil crescute, nu se va infiinta un post separat.

In opinia sa, aceasta reforma are sanse de 85% sa treaca, fiind de parere ca se va ajunge la o intelegere in coalitia de guvernare.

"Parerea mea personala, sunt sanse de 85%. Pentru ca daca vrem sa facem un lucru, trebuie sa il facem, nu numai sa-l comentam. Si odata ce l-am facut, trebuie sa-l punem sa si mearga. Copilul intai se naste, apoi invata sa mearga, sa scrie. Am vazut la televizor diversi politicieni, comentatori 'bine, bine, dar trebuie schimbat buletinul'. Vai de mine, ce mare nenorocire pe capul poporului roman ca trebuie schimbat buletinul. O sa ne vina buletinul acasa, daca avem sistem informatizat si vom avea sistem informatizat", a spus Gherasim, pentru Ziare.com.

Dispare CGMB?

Intrebat ce se va intampla cu Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Gherasim a spus ca acesta ar putea functiona separat sau ar putea fi inclus in consiliul judetean al regiunii Bucuresti-Ilfov.

"Va fi un consiliu de judet, consiliul regiunii Bucuresti-Ilfov, cu aceleasi competente pe care le are consiliul judetean. Va fi ales un presedinte de consiliu, probabil tot prin uninominal, va fi ordonator principal de credite pentru bugetul corespunzator din bugetul national. Bineinteles ca Bucurestiul ramane capitala Romaniei, primarul general ramane primar general, nu se pot face niste schimbari asa", a mai explicat Gherasim.

La aceasta ora, proiectul PDL e inca in faza de variante, dar Gherasim crede ca, cel mai probabil, nu vor exista doua consilii.

"Deocamdata discutam anumite variante. Exista si varianta, mie mi se pare paguboasa din punct de vedere economic, dar s-ar putea ca unii sa propuna ca municipiul Bucuresti sa aiba un consiliul distinct si judetul Ilfov un alt consiliu distinct. Asta inseamna sa avem unii care reprezinta Bucurestiul in calitate de membri ai consiliului judetean si unii in calitate de membri ai consiliului Bucuresti. Nu cred ca se va intampla. Ar fi peste mana treaba asta.

Eu cred ca cel mai corect asa va fi - Consiliul General sa se intregeasca cu ceilalti consilieri la nivelul teritoriului, in functie de populatia fiecarei localitati si eventual chiar o discriminare pozitiva, ca unele localitati pot sa nu aiba suficienta populatie pentru consilieri, dar sa dam aceasta posibilitate, pentru sustinerea principiului participarii cetateanului la actul de decizie", a spus Gherasim.

Deputatul PDL a mai explicat si ca nu e vorba de o extindere a autoritatii primarilor din Bucuresti spre Ilfov, ci de o organizare pe modelul oricarui judet.

"Regiunea Bucuresti-Ilfov va avea un consiliu asa cum are orice judet, un consiliu judetean care va fi peste municipiul Bucuresti si localitatile componente. Daca suntem cinstiti cu noi, trebuie sa ne aducem aminte ca judetul Ilfov din 1996 e trecut ca unitate administrativ-teritoriala separata, ea a apartinut pana in 1996 municipiului Bucuresti, era Sectorul Agricol Ilfov.

El va fi condus de un consiliu, care va avea un presedinte, ales din consilieri, pe legea actuala. Eu vorbesc de materialul de lucru care exista la aceasta ora. El se rezuma la faptul ca porneste de la regiunile economice actuale. Zona Bucuresti-Ilfov va avea o conducere administrativ-politica unica, unitara.

Consiliul General al judetului va fi, va avea si un numar de consilieri desemnati de catre municipiul Bucuresti. Sigur ca ei vor fi cei mai multi, consilierii sunt in functie de numarul de locuitori. Bucurestiul are doua milioane si jumatate de locuitori, va avea 55 de consilieri. Restul populatiei, 400.000 - vreo 25-30 de consilieri.

Nu va lua din atributiile primarului

Vasile Gherasim, fost primar al Sectorului 1 al Capitalei, spune ca noua organizare nu va reduce din atributiile primarului general al Bucurestiului.

"Nu va lua din atributiile primarului general. La ora actuala, doar Bucurestiul nu are presedinte de consiliu cum au celelalte judete. Deci el va avea atributiunile unui presedinte de judet. E cam cate prerogative ia presedintele consiliului judetean Bacau de la primarul municipiului Bacau. Nici acum nu e altfel. Acum, practic Consiliul General aproba regulile din municipiul Bucuresti, primarul general trebuie sa le duca la indeplinire.

Acum primarul general va duce la indeplinire prerogativele lui de primar asupra Capitalei si ceilalti primari vor aduce la indeplinire prerogativele lor pentru locuitorii pe care ii coordoneaza. In loc sa avem un singur primar, vom avea 42, 48 mai exact de primari. Adica, un consiliu general care stabileste reguli pentru 48 de primari, printre care si cel al Capitalei. Dar regulile nu sunt cu privire la ceea ce este in competenta executiva a primarului. Consiliul General nu are dreptul sa intre in separatia puterilor in stat, el este legislativul local", a declarat Gherasim.

Care e rolul guvernatorului?

Noua organizare va include si un personaj cu rol de guvernator, care va fi practic acelasi lucru cu prefectul de acum, dar atributiile lui vor fi sporite.

"Notiunea de guvernator puneti-o in echivalenta cu cea de prefect. E acelasi lucru. Daca vom dori sa avem un guvernator ca si denumire, nu e mare diferenta. Sigur, guvernatorul ar avea mai multe competente decat prefectul, pe linia executiva a accesarii unor fonduri europene pe baza programelor si asa mai departe. Nu cred ca se va ajunge.

Guvernatorul se va ajunge cand zona metropolitana Bucuresti, in perspectiva, se va extinde cu dublu fata de ce este astazi, cand problematica va fi atat de mare incat doar calitatea de prefec va fi insuficienta. Deocamdata nu cred ca este cazul", a declarat Gherasim pentru Ziare.com.

El a explicat faptul ca prefectul va prelua multe din prerogativele ministerelor, dar ca cele mai multe din puterile la nivel local vor apartine primariilor.

"Unele din atributiile de la ministere vor fi trecute la prefect, dar cele mai multe trec la autoritatea primara -orasul, comuna. Autoritatea primara va fi principalul depozitar al competentelor guvernamentale in ceea ce priveste Ministerul Muncii, in ceea ce priveste protectia sociala, APIA, protectia consumatorului. Nu cred ca e normal sa avem institutii la nivel central cand vom avea regiuni (...)

Se va da mai multa putere primarilor?) Asta e stilul european, primarul are si politie, si drept de semnatura," a mai spus Gherasim.

Citeste si:
Cum ne-au năpădit pensiile speciale, marele subiect „tabu” pentru guvernanți. „Șefii au privilegii prin simplul fapt că sunt șefi”
Cum ne-au năpădit pensiile speciale, marele subiect „tabu” pentru guvernanți. „Șefii au privilegii prin simplul fapt că sunt șefi”
Fostul ministrul al Muncii Violeta Alexandru a vorbit miercuri, 17 august, într-o postare pe Facebook, despre pensiile speciale din România. Fostul liberal susține că ideea pensiilor...
Ce s-a întâmplat cu Toby, câinele adus de Ludovic Orban la sediul PNL. „5 ani de zile a fost tratat cu omenie, asta până de curând”
Ce s-a întâmplat cu Toby, câinele adus de Ludovic Orban la sediul PNL. „5 ani de zile a fost tratat cu omenie, asta până de curând”
Fostul președinte al PNL Ludovic Orban a scris pe Facebook despre câinele Toby, căruia susține că i-a găsit un adăpost la sediul PNL în urmă cu câțiva ani. Animalul ar fi primit acolo...