Revista presei: Ceausescu, mai calculat ca Basescu la reorganizarea teritoriala

Marti, 14 Iunie 2011, ora 08:04
3290 citiri
Revista presei: Ceausescu, mai calculat ca Basescu la reorganizarea teritoriala
Foto: Puterea

Proiectul de reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei este si marti pricipalul subiect dezbatut de presa centrala.

Cotidienele centrale compara actualul proiect cu ultima reorganizare, din 1968, propun o harta probabila a noilor voievozi si prezina parerea UDMR legata de proiectul democrat-liberalilor.

Potrivit proiectului, capitalele celor opt noi judete vor fi Cluj-Napoca, Brasov, Timisoara, Craiova, Constanta, Iasi, Ploiesti si Bucuresti.

Jurnalul National face o paralela intre proiectul Puterii si ultima reorganizare teritoriala, care s-a facut dupa doi ani de studii, apreciind ca "Ceausescu era mai calculat ca Basescu".

Cotidianul Puterea propune o "Harta probabila a noilor voievozi ai Romaniei", iar jurnalistii de la Adevarul prezinta declaratiile lui Gyorgy Frunda, care acuza ca "PDL practica santajul".

Nici liderii Opozitiei nu scapa insa de lupa presei. Evenimentul Zilei se intreaba de ce liderul liberal Crin Antonescu a schimbat discursul elegant pe unul incisiv, acid si plin de critici. "Cu Antonescu la psihiatru", isi titreaza jurnalistii materialul, care prezinta parerea specialistilor legata de atacurile sefului PNL.

Jurnalul National: Ceausescu, mai calculat ca Basescu

Liderii comunisti sustineau, in 1968, la ultima reorganizare teritoriala, ca aceasta a fost rezultatul a doi ani de studii.

"Propunerile cu privire la organizarea administrativ-teritoriala a tarii constituie rezultatul unor ample studii desfasurate timp de peste 2 ani. La pregatirea lor au participat comitetele regionale de partid, comitetele executive ale sfaturilor populare regionale, un mare numar de cadre din aparatul de partid si de stat, oameni de stiinta si cultura, specialisti din diferite domenii: economisti, geografi, istorici, geologi, etnografi, sociologi, lingvisti etc. S-a tinut seama de numeroasele sugestii si propuneri facute de oamenii muncii de la orase si sate in adunari, in presa, in scrisori adresate conducerii partidului si statului", se arata in documentul vremii, citat acum de Jurnalul National.

In schimb, tot documente oficiale arata ca in regimul PDL decizia a fost luata rapid, fara sa fie consultati cetatenii ori specialistii.

Puterea: Harta probabila a noilor voievozi ai Romaniei

Astfel, potrivit actualului proiect, opt oameni politici vor deveni si mai puternici decat sunt in acest moment daca Romania va fi impartita in opt regiuni administrative.

Puterea ii prezinta pe cei care au cele mai mari sanse sa devina guvernator, voievod, administrator, presedinte sau premier, pentru ca inca nu se stie cum va fi denumit conducatorul regiunii.

Desi ministrul Turismului, Elena Udrea, a anuntat ca nu va candida la Primaria Capitalei, ea ar putea tinti un loc mai inalt, in ipoteaza in care Bucurestiul si Ilfovul vor deveni o singura entitate. Astfel, Elena Udrea ar putea deveni guvernatoarea zonei mitropolitane anuntate de PDL.

Zona Moldovei va fi un camp de batalie, iar lupta pentru suprematie se va da nu doar intre partide, ci si in interiorul lor.

In cursa ar putea intra, din partea PDL, Gheorghe Flutur, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Suceava si Gheorghe Stefan, primarul din Piatra Neamt. La PSD, plini de influenta locala sunt primarul Iasiului, Gheorghe Nichita, dar si Dragos Benea, presedintele CJ Bacau, un apropiat al lui Viorel Hrebenciuc, dar si al lui Victor Ponta.

Viziunile identice pe care USL si PDL le au asupra Regiunii Centru ii scot din calcule pe liderii maghiari din Covasna si Harghita.

Axa Vrancea-Constanta va fi rosie, potrivit calculelor facute de jurnalisti, iar Oltenia este, si ea, social-democrata. Vestul apartine PDL, iar actual premier Emil Boc poate deveni domnitor de Cluj.

Adevarul: Gyorgy Frunda - PDL practica santajul

Proiectul PDL insa de a imparti Romania in opt regiuni a starnit nemultumirea UDMR, care insista pentru 16 regiuni, cat si posibilitatea ca Guvernul sa-si asume raspunderea "la pachet" pe proiectul privind reorganizarea si pe statutul minoritatilor.

"Nu poti discuta la pachet cele doua proiecte. Este un santaj pe care PDL il practica, asa cum a facut-o si cu alte ocazii", apreciaza Gyorgy Frunda, citat de Adevarul.

"Ne spun 'Sau reconoasteti cele opt judete sau nu va dam nimic!'. UDMR nu poate abdica insa de la proiectul de lege care se afla acum in Parlament si care prevede organizarea in 16 regiuni. Este o impartire mai logica", a declarat senatorul UDMR Gyorgy Frunda.

Evenimentul Zilei: Cu Antonescu la psihiatru

Nici liderul PNL nu scapa de lupa presei, dupa ce a schimbat brusc tactica si a dat discursul elegant pe critica pe invectiva.

Crin Antonescu a ajuns sa spuna despre un adversar politic, despre premierul Emil Boc, ca este "slab de minte", aminteste Evenimentul Zilei. Cu o tusa mai agresiva, Antonescu a spus ciorditori in loc de hoti, iar despre Emil Boc a spus ca minte ca un borfas. Si invectivele continua.

Psihiatri, psihologi si politologi consultati de jurnalisti sunt de parere ca limbajul de mahala ar putea avea o tinta electorala la "nea costicii" din paturile needucate.

"Nu asa s-au ridicat in politica, daca asa ar fi vorbit toata viata, as intelege. Asta cu baga-mi-as e o degradare care vine din mahala. In loc sa ridice nivelul, ei il coboara in mahala. Este victoria mahalalei asupra civilizatiei. Este triumful baietilor de cartier, al smecherilor, al galeriilor de stadion. O intelegere nefericita a libertatii de exprimare", apreciaza politologul Dan Pavel.

"Majoritatea actualilor lideri politici au intrat in politica, pornind de la un comportament de oameni foarte eleganti si au sfarsit in a fi foarte barbari. Ei au identificat o nisa la nivelul electoratului, iar nisa aceasta este esentialmente una tabloida. Cu alte cuvinte, electoratul i-a cerut prosti, coborati la nivelul lor. Tocmai de aceea, politicianul roman nu este genul activ, ci reactiv. In prezent, ei incearca sa-si traduca mesajul catre cei carora le vine mai usor sa-l inteleaga in aceasta maniera. Societatea romaneasca nu este una academica, platoniana, ci una a contactului fizic si verbal foarte dur", a explicat si psihiatrul Gabriel Diaconu.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#reorganizare teritoriala Romania, #reorganizare judete pdl, #ecojudete reorganizare , #reorganizare teritoriala Romania