Revista presei: Harta dupa Basescu - opt judete mari

Joi, 09 Iunie 2011, ora 07:28
4896 citiri
Revista presei: Harta dupa Basescu - opt judete mari

Reorganizarea administrativa pe regiuni s-a discutat miercuri, la sedinta de Guvern, unde presedintele Basescu si-a facut publica optiunea privind organizarea: harta dupa Basescu ar cuprinde opt judete mari, arata presa centrala de joi, care relateaza pe larg subiectul.

Presedintele Basescu a transmis ministrilor sa faca reorganizarea administrativa tinand cont de regiunile de dezvoltare. Seful statului a adaugat ca este nevoie de reorganizare, pentru ca actualul sistem este ineficient, scrie "Adevarul".

Presedintele arata ca reorganizarea ar putea atinge partidele in puncte sensibile, deoarece presedintele Consiliului Judetean este un om important, numit politic, iar planul PDL cuprinde reducerea numarului de astfel de functii.

Viziunea presedintelui, sustinuta si de PDL, nu este insa sprijinita de UDMR, formatiune din coalitia guvernamentala, care si-a exprimat dorinta de a avea 12 sau 14 judete.

Pe de alta parte, "Romania Libera" noteaza ca proiectul PDL este inspirat din modul in care s-a facut reorgnaizarea Poloniei, o tara care exceleaza in multe domenii in care Romania a ramas in urma.

Adevarul: Harta dupa Basescu - opt judete mari

La inceputul sedintei de Guvern la care a participat, seful statului le-a transmis ministrilor sa analizeze reorganizarea administrativa tinand cont de actualele regiuni de dezvoltare.

Acesta a mai spus ca nu este adeptul crearii unor "superjudete", ci al unei descentralizari puternice, aratand ca actualul sistem, mentinut din 1968, genereaza ineficienta in utilizarea banilor UE si coruptie, informeaza Adevarul.

Jurnalul National: Basescu vrea opt judete

O reorganizare pe opt judete ar duce si la eliminarea coruptiei de la nivelul actualelor judete, care sunt controlate de "familii interpartinice", a mai argumentat seful statului.

"Stiu ca este o sensibilitate a partidelor politice, caci tuturor partidelor li se pare ca a avea presedinte de CJ inseamna a stapani judetul, financiar si din punct de vedere al intereselor", a afirmat Basescu, potrivit Jurnalul National.

Evenimentul Zilei: Romania lui Traian Basescu are opt judete

Judetele ar trebui sa corespunda grupajelor reprezentate actualmente de cele opt regiuni de dezvoltare europeneana. Una din principalele probleme este ca viziunea presedintelui, sustinuta si de PDL, nu este sprijinita de UDMR, formatiune din coalitia guvernamentala. Maghiarii s-au pronuntat pentru o Romanie impartita in 12-14 judete, scrie Evenimentul Zilei.

Romania Libera: Romania priveste chioras spre voievodatele poloneze

Miza reorganizarii este atragerea celor 10 miliarde de euro puse la dispozitie, in perioada 2013-2014, de Programul pentru Dezvoltare al Comisiei Europene. Studiul promovat in acest sens de parlamentari ai PDL propune un model de organizare teritoriala aplicat din timp de o tara vecina, Polonia.

Modelul este insa coniderat ineficient de studiul citat. Apreciere cel putin ciudata, mai ales venind din partea Romaniei, o tara care, pana acum, a esuat la capitolele la care Polonia a excelat, arata Romania Libera.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu, #harta Basescu, #Basescu opt judete, #reorganizare administrativa regiuni , #reorganizare teritoriala Romania