Revista presei: Planul de atac al PDL pentru 2012

Marti, 04 Octombrie 2011, ora 07:58
3582 citiri
Revista presei: Planul de atac al PDL pentru 2012
Foto: Puterea

Sedinta in urma careia pedelistii au decis accelerarea planului cu care ei spera sa castige alegerile tine si marti prima pagina a ziarelor centrale.

Totii liderii au cazut de acord asupra reorganizarii administrative in regiuni si asupra faptului ca aceasta trebuie facuta pana la alegerile din 2012.

Subiectul este dezbatut pe larg de Puterea, care prezinta "Planul de atac al PDL pentru 2012". In plus, pedelistii au de gand sa redeseneze harta electorala astfel incat sa desfiinteze colegiile uninominale in care Opozitia este in avantaj, adauga si Adevarul, care apreciaza ca PDL ataca USL cu harta.

Dupa ce subiectul reorganizarii teritoriale a fost abandonat in vara, PDL vine cu o propunere "mai flexibila" pentru UDMR. "PDL, catre UDMR: 12 teritorii istorice", titreaza Romania Libera.

"UDMR transmite PDL ca reorganizarea teritoriala nu este o prioritate", prezinta Evenimentul Zilei, reactia Uniunii, in contextul in care PDL a decis sa ajunga la o solutie cu privire la regionalizare pana la sfarsitul lui noiembrie.

Puterea: Planul de atac al PDL pentru 2012

Pedelistii s-au reunit, duminica seara, la Vila Lac. Dupa o sedinta de patru ore, acestia au stabilit ca anul electoral 2012 sa-i prinda in urmatorul context: Romania sa fie impartita in megaregiuni teritoriale, Parlamentul sa aiba maximum 300 de membri, alesi uninominal prin vot majoritar, iar alegerile locale sa se desfasoare in acelasi timp cu cele parlamentare.

In plus, scrie Puterea, democrat-liberalii au discutat si despre Miscarea Populara, umbrela de aliante pe care vor sa o realizeze in jurul PDL, iar concluzia a fost ca alianta trebuie sa fie una care sa inglobeze doar fortele de dreapta, deci fara UNPR.

Marele absent al intalnirii a fost presedintele Traian Basescu, desi ipoteza ca seful statului va participa la intalnire fusese intens vehiculata printre pedelisti.

Adevarul: PDL ataca USL cu harta

Potrivit unor surse citate de Adevarul, redesenarea hartii - discutata la sedinta de la Vila Lac - se face in asa fel incat sa desfiinteze colegiile uninominale in care Opozitia este in avantaj.

"Dupa schimbarea legii, Guvernul va stabili colegiile electorale si evident ca le vom trasa in favoarea noastra, in functie de primarii pe care ii avem, la fel cum au facut PSD si PNL in 2008", au admis surse din randul democrat-liberalilor.

Romania Libera: PDL, catre UDMR: 12 teritorii istorice

Absenta unui acord intre PDL si UDMR ofera un ragaz Opozitiei. Insa democrat-liberalii vor sa grabeasca lucrurile si au venit cu o oferta "flexibila" pentru colegii de guvernare de la UDMR: 12 regiuni istorice.

"Numarul de 12 regiuni este orientativ, nu e batut in cuie. Cam atatea da, daca e sa ne gandim la regiunile istorice. Ca vor fi 13, ca vor fi 14, ca vor fi 11, nu mai e atat de important. Principiul regiunilor istorice este insa unul care ii satisface pe foarte multi si am considerat ca e modul cel mai rezonabil de a face regionalizarea", a declarat vicepresedintele democrat-liberal Theodor Paleologu, citat de Romania Libera.

In vara, UDMR isi dorea 16 regiuni de dezvoltare, dintre care una formata din Covasna - Harghita - Mures, iar PDL a insistat pentru varianta cu doar 8 regiuni.

Evenimentul Zilei: UDMR transmite PDL ca reorganizarea teritoriala nu este o prioritate

Imedit a venit si raspunsul din partea UDMR, prin vocea lui Mate Andras, liderul grupului UDMR din Camera Deputatilor.

"Azi dimineata la sedinta Coalitiei pe fondul problemei nu s-a discutat deloc tot ce inseamna reorganizarea administrativ-teritoriala a tarii. Eu cred ca o prioritate pentru UDMR va fi aceasta tema doar dupa 2012. Deci, dupa alegeri", a afirmat Mate Andras, potrivit Evenimentul Zilei.

"Daca ei considera ca au majoritate in plen, dar eu cred ca nu avem nici pentru legi organice majoritate suta la suta", a adaugat Mate Andras.

D.R.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#reorganizare teritoriala Romania PDL, #PDL regionalizare UDMR , #reorganizare teritoriala Romania