Ziare.com

Romania ar putea fi impartita in sapte sau opt regiuni - Care sunt acestea

Joi, 16 Mai 2013, ora 20:10

   

Romania ar putea fi impartita in sapte sau opt regiuni - Care sunt acestea
Romania ar putea fi impartita in sapte sau opt regiuni, luand in calcul influentele culturale, migratia populatiei, stadiul de dezvoltare zonala, dar si numarul de locuitori recomandat pentru fiecare regiune, conform raportului Consiliului Consultativ pentru Regionalizare.

Noile regiuni, numarul lor, calculul pentru capitalele de regiune si modul in care regionalizarea Romaniei va influenta viata locuitorilor sunt abordate intr-un document de 56 de pagini emis de catre CONREG, potrivit Pro TV.

Conform raportului, regionalizarea Romaniei ar putea fi facuta in 7 sau 8 regiuni, luand in calcul influentele culturale, migratia populatiei, stadiul de dezvoltare zonala, dar si numarul de locuitori recomandat pentru fiecare regiune.

Preluand modelul regionalizarii din Polonia, tara cu cea mai mare rata de absorbtie a fondurilor europene, Romania ar putea fi impartita in regiuni cu o populatie medie intre 2,4 si 2,7 milioane de locuitori, in functie de numarul de regiuni, 7 sau 8.

Regionalizarea dupa modelul polonez, o lectie pentru Romania?

"Construirea regionalizarii din 2013 in Romania si prin raportare la modelul polonez statuat prin reforma din 1998 trebuie sa aiba in vedere nu numai situatiile de similaritate, ci si pe cele de diferentiere contextuala intre cele doua tari", scrie in raport.

Care ar putea fi regiunile

Raportul prezinta o noua harta a Romaniei regionalizate, cu 7 sau 8 regiuni, in functie de modul in care Bucurestiul va fi repartizat.

Conform acestui raport, Romania va fi impartita in:

1. Muntenia Sud, regiune care ar putea cuprinde si regiunea Bucuresti (Regiunea 8)

2. Dunarea de jos (Regiunea Sud-Est)

3. Moldova de Nord (Regiunea Nord-Est)

4. Transilvania Centrala (Regiunea Centru)

5. Transilvania de Nord Vest (Regiunea Nord Vest)

6. Banat Vest (Regiunea Vest)

7. Oltenia.

Fluxul de migratie a populatiei ar putea fi punctul de plecare pentru calculul noilor capitale regionale ale Romaniei, relateaza PRO TV, mentionand totodata ca, in raport, sunt folosite informatii ale migratiei locuitorilor Romaniei din anii 1992 si 2002.

"Analiza pricipalelor fluxuri de migratie indica in mod clar principalele centre ale regiunilor functionale. Decizia pentru locul de plasare a centrelor administrative ale noilor regiuni nu decurge, insa, automat, din aceasta constatare. Este necesara o abordare separata in care sa fie luate in seama si alte criterii", se mai arata in document, care mentioneaza urmatoarele criterii: centralitatea geografica a orasului capitala in regiune; infrastructura care il leaga de restul judetelor; starea infrastructurii locale pentru comunicare; spatii publice pentru institutiile administratiei.

"Oricum, in afara unei grile de criterii care sa duca la o decizie intemeiata nu poate fi rezolvata problema localizarii centrelor administrative ale regiunilor. O decizie strict politica pe aceasta tema este putin probabila sa fie viabila", precizeaza raportul.

Redesenarea Romaniei in regiuni va fi calculata si in functie de starea actuala a anumitor zone din tara.

Raportul explica: "In estimarea gradului de functionalitate al regiunilor de dezvoltare inainte de a fi institutionalizate ca regiuni administrative, este de luat in consideratie si nivelul lor de urbanizare".

"Lasand la o parte cazul Bucuresti-Ilfov, cu totul special, este mentionat ca regiunile Vest si Centru, cu puternica structurare functionala, sunt si regiuni cu grad ridicat de urbanizare. Toate cele trei regiuni sudice au si un grad mai redus de structurare functionala, au si o rata scazuta de urbanizare", se arata in document.

Raportul mai arata ca "regiunile cu grad redus de urbanizare vor fi obligate sa adopte, ca regiuni administrative, politici adecvate pentru reducerea deficitului de ocupare non-agricola a populatiei, de infrastructura de locuire moderna".

Documentul mentioneaza, de asemenea, ca "segmentarea Transilvaniei (in sens larg), a zonelor de dincolo de Carpati, in trei regiuni de dezvoltare, posibile regiuni administrative devine pe deplin inteligibila daca luam in seama regiunile functionale relevate de fluxurile de migratie interjudeteana".

Sunt date si exemple: "Brasovul, Clujul si Timisul sunt centre pentru trei regiuni functionale puternic structurate. Judetele catre constituie regiunea Centru, spre exemplu, sunt structurate pe retele functionale care leaga, in principal, Sibiu, Covasna, Harghita de Brasov, Harghita de Mures, iar Mures si Alba de Sibiu".

"In Nord-Vest, pricipalele retele de structurare sunt de la Bistrita-Nasaud, Salaj si partial de la Maramures la Cluj, intre Maramures si Satu Mare. Bihor este un judet orientat in afara, in special spre Timis si Arad. In Vest, Timis este centrul de atractie maxima forta pentru Arad, Caras-Severin si Hunedoara", mai precizeaza raportul.

Sursa: MEDIAFAX

Articol citit de 9111 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
11 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

O aberatie!

.

 

Intr-totul de acord!

Daca se vrea regionalizarea Romaniei, trebuie sa se tina seama de legaturile existente intre judete si de istorie.

Ai perfecta dreptate grob

Toti ce fac guvernantii astia este o aberatie in absolut orice activitate. Doar sa distruga ce a fost bun, sa se creeze alte pozitii alte ciolane grase, alte cheltuieli pe seama poporului roman saracit de preturi mari, salarii mici, locuri de munca putine si prost platite, hotie si interlopi. vai de Romania azi...cum a ajuns...Ceausescu se rasucestein mormint, pentru ca el a fost un real patriot. Punct.

 

'Timis este centrul de atractie maxima forta pentru Arad, Caras- ...

... -Severin si Hunedoara"!?
Aceasta este numai una dintre gugumaniile cuprinse in acest asa-zis "raport"!
Daca pe asemenea baze se va face regionalizarea, va fi vai de kourrou' nostru!

 

trebuie sa fie impartita ca sa fie mai usor de condus de afara !

oricum , romanii nu sunt interesati de cei care conduc Romania !
ei au alte treburi de facut !

 

mie unul mi se pare...

destul de argumentat si corect studiul asta! cu observatia ca ar trebui sa se umble putin la denumiri, sa fie mai traditionale! poate ca putem sa denumim si regiunile astea altfel-nu stiu, voievodate sau tinuturi-nu regiuni, ca amintesc de alea 16 de inspiratie sovietica!

 

Tara condusa de bolnavi !

Da cum impartiti maidanezii sa fie peste tot la fel !

 

Nu e corect.

E o impartire anormala.Dupa principiul enuntat Brasovul trebuie neaparat unit cu Timisoara,Botosani,Iasi si Vaslui.Exista si experienta anterioara care a functionat perfect,trenul foamei Iasi-Timisoara ,a mentinut tot timpul legatura.Har-cov-ul cu Oltenia,eventual Tulcea merge perfect.Ca sunt ceva etnici maghiari si pe acolo si de ce sa fie discriminati.Bucurestiul merge perfect cu Stambulul,stai ca asta nici nu e de la noi,atunci cu Valea Jiului,macar in memoria bunelor relatii de la mineriade.Fiecare fitzoasa de Bucuresti sa fie obligata sa ia minimum un miner acasa sa-i puna flori in....par.
Dar cred ca cel mai bun lucru de facut e sa se puna mana la treaba.Ca acum vine iarna si nici cartofi nu o sa aveti.

 

re

Bukowina.............ardeiasul?

 

Guvernanti, nu mai bateti apa in piua, faceti odata regionalizarea

Aceasta regionalizare este vitala pentru dezvoltarea tarii.Lasati odata parerele absurde ale unor indivizi, care tot ce noaptea viseaza, vor sa le aplice ziua. Unii vor regionalizare pe criterii etnice, altii pe criterii istorice etc,etc.. dar nu inteleg ca timpul nu ne mai lasa sa filozofam. Acum avem mare nevoie de fonduri europene, pe care nu le putem obtine decat prin regionalizare. Shalom

 

CORECT !

numai ca mentirerea judetelor ca subunitati ale regiunilor creaza surplus de birocratie si deci de bugetari care sa puna stampile , apostile si semnaturi . ar trebui revizuite si satele/comunele pentru a mai reduce din numarul imens de primari , primarii , consilieri , etc. cel mai suparator e sistemul asta cu zeci de mii de consilieri care isi dau cu parerea in chestiuni pentru care nu au o minima pregatire (tot ce se cere e sa fii membru de partid indiferent nivelul de educatie si experienta profesionala) . iar acum cu consilieri regionali , cu sefi de regiuni , cu lupta pentru putere care va fi generata de acest proces.... circul e usor previzibil .


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor