Secuizarea, un joc viclean (Opinii)

Sambata, 18 Iunie 2011, ora 08:00
6573 citiri
Secuizarea, un joc viclean (Opinii)

Cu vrerea unora putini si detasarea mascata a majoritarilor, ceardasul pe muzica dedicata autonomiei pseudozonei transilvane continua, intr-un ritm suparator de cetera cu coarda rupta si toba cu burduful spart.

Partidul de guvernamant si mentorul sau, Traian Basescu, au cumparat ideea electorala a regionalizarii Romaniei, impreuna cu o oferta nociva la care nu se asteptau, sau, in cel mai bun caz, au chibzuit-o prost: szekely-federalizarea. Pe romaneste, independenta Tinutului Secuiesc.

Altoiul brevetat de fostul regim comunist, pe la mijlocul veacului trecut, este repus pe tulpina geopolitica, cu aproape un an inaintea afacerilor electorale. Sensibila trasatura nationalista, atat a romanilor, mai ales, dar si a maghiarilor din mijlocul tarii, nu putea fi ignorata. Drept urmare, s-au acutizat luarile de pozitie, vorba domoala a lasat loc tonurilor stridente, fruntile s-au incruntat in expresii de avertisment.

Ungurul isi oblojeste de peste 90 de ani cicatricea Trianon, iar acum simte un curent ascendent. Nucleul forte al extremismului reprezentat de Tokes & co joaca acum mult mai incurajator rolul craiului din jiltul cnezatului ardelenesc. Ii convine de minune scena si acompaniamentul operei bufe pe care o exerseaza de ani multi. Un soi de "acum ori niciodata", pre limba lui Petofi Sandor.

Recent, un politician din Opozitie, membru intr-o minoritate, dadea pilda unui primar secui. Il intreba romanul: "domnule, avem turci in tara asta de peste 2.000 de ani si nu cer ceea ce vreti voi astazi". Indemolabila afirmatie!

Autonomia Tinutului Secuiesc face cu ochiul si oamenilor simpli din arealul cu pricina. Unii ar incerca-o pe macar cativa ani. Ca la oferta generoasa de pravalie provinciala. Iei un lucru, il porti ceva timp, iar daca nu-ti convine i-l dai inapoi negustorului.

Acest frivol mod de a privi lucrurile e alimentat din plin de confuzia instalata generalizat. Se fac probe de gandire, se lanseaza ipoteze, se da cu parerea. Acest "se" repetat denota imaturitate, lipsa putintei de inchegare a unui lucru in care echivocul nu are loc.

Maghiarimea pune in oglinda exemplele Catalonia, Elvetia, Italia. Legaturile de cauzalitate logica sunt mai mult decat nonsensuri. Nu se poate pune semnul egal intre Ardeal si Spania, Tara Cantoanelor, sau cizma peninsulara. E ca si cum ai face socoteala fara carciumar, spune un vechi proverb nemtesc.

Apropo, nu ne asemuiesc maghiarii pro-federalizare cu landurile doamnei Merkel? Ar mai fi putin, in mintea lor infierbantata si nu suntem departe de Lumea Noua marginita de doua oceane.

Aceasta este si consecinta starii precare de echilibru in care se gaseste actuala Putere. Spectrul unui divort inaintat de UDMR este echivalent cu un fiasco pentru partidul de guvernamant, iar pretul incalculabil. Aici a ajuns chimismul unei compozitii cu doctrine, ce se suporta reciproc de complezenta.

Totul e ca punctul de fierbere sa fie evitat. Altminteri, se sparge vasul cu amestec, experimentul este ratat, iar rezultatele departe de a fi predictibile. Nerabdarea de a parasi traditionalismul romanesc si identitatea lui personala poate crea un deranj. Cu tot ce deriva din el.

Inainte de propunerile actualei Puteri, ca si spuza trasa de maghiari pe turta lor, proiectul alambicat cu parcelizarea Romaniei este unul facut in pripa, fara un calcul total. Sa nu se mire vreodata cei care astazi incearca neinspirat sa semene vant. Si nici sa-si faca, Doamne fereste!, mea culpa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Tinutul Secuiesc, #reorganizare teritoriala Transilvania, #autonomie secui Transilvania , #reorganizare teritoriala Romania