Un lider al Partidei Romilor vrea ca dupa regionalizare capitala rromilor sa fie la Cluj

Miercuri, 13 Februarie 2013, ora 19:14
2898 citiri
Un lider al Partidei Romilor vrea ca dupa regionalizare capitala rromilor sa fie la Cluj
Foto: renateweber.eu

Prim-vicepresedintele Partidei Romilor Pro Europa Cluj, Aurel Pascu, doreste desemnarea municipiului Cluj-Napoca drept "capitala" a rromilor din Romania, dupa finalizarea procesului de regionalizare.

Prim-vicepresedintele Partidei Romilor Pro Europa Cluj, Aurel Pascu, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, ca la Cluj-Napoca rromii au la dispozitie mai multe posibilitati de integrare sociala si dispun de locuri in scoli si universitati.

"Daca se va ajunge la regionalizare, iar Romania va fi impartita in opt regiuni, noi am dori ca municipiul Cluj-Napoca sa devina capitala rromilor din Romania, pentru ca aici romii au mai multe posibilitati de integrare sociala. Cluj este un centru universitar important, avem locuri pentru rromi, sunt multi studenti rromi, sunt multi elevi rromi la liceele si scolile din municipiu.

La Cluj-Napoca nu avem regi si imparati rromi, nici bulibasa, nu exista clanuri care sa creeze probleme autoritatilor locale, nu avem un stabor al rromilor si nici nu se inregistreaza un numar mare de infractiuni savarsite de rromi. Ne-ar avantaja acest statut de capitala a rromilor din Romania, mai ales ca municipiul Cluj-Napoca va fi si capitala viitoarei regiuni de nord-vest", a spus Pascu.

El a adaugat ca propune Guvernului infiintarea, in fiecare centru de regiune, a unui oficiu regional pentru rromi, care se va ocupa de gestionarea si rezolvarea problemelor cu care se confrunta rromii din punctul de vedere al educatiei, sanatatii, locurilor de munca si al locuintelor.

Potrivit lui Pascu, Partida Romilor Cluj sustine varianta cu opt regiuni, care ar asigura o absorbtie mai buna a fondurilor europene, si se opune variantei de regionalizare avansata de UDMR.

"Suntem deranjati de pretentiile UDMR privind regionalizarea. Noi, rromii, suntem mai numerosi ca maghiarii si vrem sa se tina cont si de rromi in procesul de regionalizare. Daca s-ar face o regiune cu Harghita si Covasna si Mures, rromii din acele judete ar avea de suferit. Nu am dori ca rromii din aceste judete sa fie asimilati ca si maghiari", a conchis prim-vicepresedintele Partidei Romilor Pro Europa Cluj.

Citește și:
Nicușor Dan independent, peste toți candidații dreptei. Cum stă Gabriela Firea SONDAJ
Nicușor Dan independent, peste toți candidații dreptei. Cum stă Gabriela Firea SONDAJ
Primarul Capitalei Nicușor Dan a crescut într-un sondaj publicat de CURS și este din ce în ce mai aproape de Gabriela Firea. Dacă ar candida independent, Nicușor Dan tot ar fi peste toți...
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
De ce are AUR succes în ”afacerea” politică. Comparativ, ”business-ul” USR e în faliment: ”Nu există acolo unde a câștigat alegerile”
AUR și USR sunt în opoziție, însă se pare că doar unul dintre cele două partide are succes în ”afacerile politice”, pe când celălalt arată tot mai mult ca un business în...