Ungaria acuza planul de reorganizare: Problema de viata si moarte pentru maghiari

Joi, 16 Iunie 2011, ora 14:56
6596 citiri
Ungaria acuza planul de reorganizare: Problema de viata si moarte pentru maghiari

Proiectul de reorganizare administrativa a Romaniei ar fi o schimbare intentionata si inacceptabila a hartii etnice, a spus vicepremierul Ungariei, Zsolt Semjen.

Oficialul ungur este de parere ca proiectul reprezinta o amenintare la adresa etnicilor maghiari din Tinutul Secuiesc si Transilvania, informeaza Mediafax.

"Este o problema de viata si de moarte pentru etnicii maghiari ca regiunea istorica a Tinutului Secuiesc si judetele populate de etnici maghiari sa ramana unite. Romania si-a asumat angajamente internationale sa nu schimbe fortat harta etnica", a spus Semjen.

Planul ii reaminteste vicepremierului ungar de masurile antimaghiare din vremea regimului Ceausescu, cand regiunea autonoma Mures a fost desfiintata. Pozitia Ungariei este ca, indiferent daca vor fi operate aceste modificari, "realitatea" Tinutului Secuiesc trebuie respectata.

Propunerea de reorganizare administrativ-teritoriala a Romaniei, prin micsorarea numarului de judete si cresterea dimensiunii lor, adusa in discutie de presedintele Traian Basescu, e considerata una din "prioritatile zero" ale Romaniei de catre PDL.

UDMR nu vrea, PDL ii mai explica

UDMR a respins in termenii cei mai categorici varianta de reimpartire a Romaniei in 8 judete si a spus ca ar prefera varianta in care se reimpart doar regiunile de dezvoltare, care ar urma sa devina 16, din 8 cate sunt pana acum.

"Am spus ca nu vom sustine varianta cu 8. Nu am vorbit despre rupere, ca nu era cazul (...) Noi avem un proiect cu 16 regiuni, putem discuta, dar nu poti sa faci un compromis pe 8 judete (...) Cand esti in Coalitie, prima data discuti in Coalitie (...) Discutam atunci, nu intru in speculatii. Pana PDL nu anunta daca merge fara sustinerea noastra, nu discutam", a declarat presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Kelemen, despre reorganizare: O solutie - punem proiectul in sertar si discutam la anul

Deputatul UMDR Edler Andras spune ca formatiunea din care face parte ar vrea mai degraba o reorganizare a regiunilor de dezvoltare, decat o reimpartire a judetelor, in acest moment, dar ca nici aceasta varianta nu este exclusa.

"UDMR are un proiect depus la Parlament privind reorganizarea regiunilor de dezvoltare, s-a dovedit ca acestea nu functioneaza bine. La momentul de fata, daca ne referim numai la regiunea Centru, au ajuns mai multi bani in judetele 'puternice', ca Brasov si Sibiu si mai putini bani in judetele mai sarace, Covasna si Harghita, desi scopul acestor fonduri de coeziune e de a reduce decalajele (...)

Noi nu avem nimic cu actualele judete, deocamdata discutam despre reimpartirea Romaniei din punct de vedere al zonelor de dezvoltare economica, regionala (...) Am putea sa avem judete mai mari, dar nu e o problema arzatoare, fara de care nu am putea sa mergem inainte (...) Ne-am concentrat pe dezvoltarea economica, am zis sa vedem cum functioneaza aceste regiuni si apoi sa le dam dimensiuni administrative (...) Am putea sa ajungem la un compromis intre 8 si 16 judete, nu sunt eu cel care negociaza", a spus deputatul de Covasna, la TV Ziare.com.

Edler Andras crede ca ar fi totusi nevoie de o reorganizare a judetelor, dar nu neaparat acum, insa UDMR nu ar renunta la un judet cu majoritate maghiara, care sa includa Harghita, Covasna si o parte din Mures.

Cu toate astea, reprezentantii PDL s-au aratat convinsi ca UDMR n-a inteles proiectul cu impartire in 8 judete, dar ca o va face si ca il va adopta, in cele din urma.

Sulfina Barbu, convinsa ca UDMR n-a inteles reorganizarea, dar ca o va adopta

"Din ceea ce stiu eu, discutam cu partenerii de Coalitie aceasta organizare administrativ teritoriala, pentru ca nu s-au inteles toate principiile (...) N-au inteles. Noi nu avem o alta varianta pregatita, vrem sa vedem si argumentele dumnealor. Va repet, nu au inteles exact aceste principii, ca noi vrem ca la cele 8 judete vor ramane doar atributiile de dezvoltare, toate celelalte atributii sa mearga la primarii. Cei de la UDMR au fost cei mai mari mari sustinatori ai descentralizarii si cred ca sunt in continuare. E un element important pe care acum l-au inteles, au vazut exact ce ne-am propus, plus reducerea aparatului de stat", a spus deputatul PDL pentru Ziare.com.

Barbu a spus ca acum e mai clar pentru UDMR despre ce e vorba in procesul de reorganizare, dupa ce PDL a organizat o dezbatere la Parlament pe acest subiect, la care au participat si reprezentanti ai UDMR - deputatul Mate Andras si primarul de Sfantu Gheorghe, Antal Arpad.

"Eu am convingerea ca nu sunt ireconciliabile pozitiile (...) E necesar anul acesta, ca alegerile sa fie pe noile structuri", a mai declarat Sulfina Barbu.

Citeste si:
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Poate fi Maia Sandu o variantă pentru români? Analist: Scoate în evidență criza de leadership de la noi
Prin modestia și discursurile sale, președintele Republicii Moldova Maia Sandu se bucură de o popularitate uriașă atât la Chișinău, cât și în România, acolo unde tot mai mulți se...
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Ce avere declara Sorin Oprescu când era primarul Capitalei. Artă de zeci de mii de euro cu salariu de 6.500 de lei
Sorin Oprescu a fost primarul Bucureștiului începând din 2008 până în 2015, an în care a fost reținut de Direcția Națională Anticorupție după ce a primit o mită de 25.000 de euro,...