21-22, cine trage inca in noi?

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 21 Decembrie 2008, ora 23:11
6321 citiri
21-22, cine trage inca in noi?
Foto: casaromana.org

Ani de zile ne-am framantat cautand un raspuns la "cine a tras in noi pe 21-22?" La 19 ani de la Revolutie am aflat si raspunsul. Scurt pe doi: generalii Chitac si Stanculescu au fost condamnati definitv la 15 ani de inchisoare.

Silviu Brucan a isterizat un popor intreg in momentul in care ne-a prescris, la scurta vreme dupa decembrie '89, un timp de 20 de ani pentru a invata ce este democratia. Ne-am suparat cu totii pe batran atunci. Cum vine asta - 20 de ani? "Noi putem acum, pe loc, sa instauram democratia, noi suntem copiii ei, noi suntem democratia in sine!"

A trecut timpul, iar noi am ajuns aproape la capatul mandatului generos oferit de Brucan. Cum stam cu democratia dupa aproape 20 de ani scursi de la Revolutia din '89?

O democratie perfecta

Putem sa alegem justitia pentru inceput. Dupa cum am vazut, au trebuit sa treaca 19 ani pentru ca judecatorii sa dea o sentinta definitiva in cazul vinovatilor Revolutiei din '89. 19 ani pentru a afla ca doi generali sunt singurii vinovati de crimele din decembrie 1989.

Cat de bine functioneaza democratia in Romania putem sa ne dam seama si dupa eficienta luptei duse impotriva coruptiei. Din aceasta perspectiva, am putea sa banuim ca avem una dintre cele mai cinstite clase politice din lume. Ergo, o democratie perfecta!

In 19 ani de libertate, in Romania, nu a fost gasit, judecat si condamnat definitiv niciun mare nume, nici un politician important, nici un afacerist de avergura.

La aproape 20 de ani de la Revolutie am aflat ca Voiculescu nu a colaborat cu Securitatea si nu a furat banii lui Ceausescu din strainatate, ca Vanghelie "care este" garanteaza pentru profesori universitari, ca seful statului, Traian Basescu, poate gira si ingadui ca un obraz care a fost scuipat sa fie apoi lins.

Dupa 19 ani de practica a democratiei, am sa ajuns sa fim martorii unei uniuni nationale transpartinice si transideologice, unde stanga se infrateste cu dreapta pentru binele poporului.

Se pare ca exercitiul democratiei a atins in Romania cote nemaiintalnite, in incercarea sa de a se perfectiona. Doar intr-o astfel de democratie poti sa afli ca o judecatoare beata crita care face un accident este dovedita nevinovata in instanta, iar apoi ii da in judecata pe politistii care si-au permis sa o "hartuiasca", incercand sa ii faca alcooltestul, si sa ii inventeze vina.

Tinerii Revolutiei din 1989

Nu in cele din urma, tocmai pentru a demonstra ca cei 20 de ani, acordati de Silviu Brucan pentru a invata ce este democratia, au fost cu folos, noul Guvern a promovat, in sfarsit, si tineri.

Astfel, tinerii care au participat si au contribuit la evenimentele din 21-22 decembrie '89 se pot simti impliniti. Din randul lor au fost selectati si promovati la rangul de ministri: Monica Iacob Ridzi, Elena Udrea, Ion Bazac sau Victor Ponta. Alte nume onorante pentru tinerii Revolutiei, precum Raluca Turcan sau binecunoscuta Andreea Vass, au trecut razant pe langa functia de ministru.

Cum altfel s-ar putea rasplati cel mai bine gestul facut de tinerii romani in decembrie '89, cand au uitat de gloante si au iesit pe strazi strigand impotriva comunismului? Ce alta dovada mai buna de apreciere a sacrificiului lor s-ar putea face?

Ce-i drept ar fi existat o solutie si mai buna. Consider ca numirea in functia de prim-ministru a Elenei Udrea ar fi fost dovada suprema ca, in sfarsit, am invatat ce este democratia. Am ratat aceasta sansa, dar inca nu este timpul pierdut, inca nu au trecut cei 20 de ani profetiti in trecut de Silviu Brucan.

Un vis neimplinit

Daca problema democratiei ar fi putut fi rezolvata in 20 de ani, in cat timp vom reusi sa punem pe picioare economia? Am intrat in democratie flamanzi si dezbracati, dupa o perioada cenusie in care regimul comunist ne-a furat vietile si ne-a omorat visele. Am visat cu totii atunci ca vom fi rasplatiti potrivit meritelor noastre, asa cum vedeam ca se intampla in Occident.

Insa, acum incepem sa ne trezim, rand pe rand, si sa ne dam seama ca nici in democratie criteriile pe baza carora suntem rasplatiti nu sunt intotdeauna democratice.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Revolutia din 1989, #21 decembrie, #martiri, #democratie, #Silviu Brucan , #revolutia
Comentarii