Opinii: 21 de ani degeaba

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 21 Decembrie 2010, ora 23:59
6684 citiri
Opinii: 21 de ani degeaba

Asa s-au scurs 21 de ani de la Revolutie. Astazi nu mai intereseaza pe nimeni nici macar adevarul de atunci. Minciunile pe care le-am primit incontinuu ne-au anihilat credinta, ne-au dezgustat pana la umilinta, iar astazi nu ne mai pasa decat de ziua de maine. Exact ca in urma cu 21 de ani.

Am pierdut si pariul lui Brucan. Cel mult, in tot timpul asta am invatat doar ce NU este democratia. De practicat, o facem cum stim dintotdeauna - haiduceste. Asa cum am facut cu toate cele in istoria noastra.

21 decembrie 1989. Pentru prima oara Nicolae Ceausescu era intrerupt in timpul unui discurs de catre multimea care pana atunci il osbinuise cu omagii si gesturi adulatoare. Pamantul se cutremura odata cu camerele de luat vederi ale televiziunii nationale care transmiteau in direct Marea Adunare Nationala unde rasarea samburele de revolta din fata Comitetului Central.

In timp ce fostul presedinte amutea in fata multimii care invata sa strige "Libertate" si "Jos Ceausescu", in inimile a milioane de romani incepea sa rasara speranta. O imensa bucurie se nastea in sufletele chinuite mai bine de 50 de ani de toruta a unui regim tot mai absurd, de intunericul si foamea care bantuiau casele romanilor. Atunci, in acea zi istorica romanii au inceput sa creada ca se poate.

Gustul libertatii venea insotit de cele mai sincere si puternice sperante, de cele mai nevinovate iluzii si de bucuria imensa a unui nou inceput. Ce s-a intamplat de atunci incoace, de am ajuns captivi in acest punct mort, inca nu ne-am lamurit. Inainte de a critica si de a incerca sa aruncam vina aiurea in jurul nostru, sa fim sinceri cu noi insine. Ne-am pacalit singuri si ne-am furat mereu caciula unii altora.

Tragand o linie imaginara dupa cei 21 de ani, constatam ca, in realitate, majoritate a mimat libertatea in acel sfarsit sangeros de decembrie. Nu ne-am rupt nici acum definitiv de trecut. Ne-am adaptat atat de bine la valorile, principiile si practica de dinainte de '89, incat acum nu ne mai putem dezbara de ele. Comunismul ne-a ramas in sange prin spagile si mita pe care le-am dezvoltat si le-am perfectionat dupa '89. Am facut din "relatii" si "interventii" un mod de viata.

Nostalgia tot mai profunda a Epocii de Aur a comunismului din randul romanilor pecetluieste soarta celor 21 de ani scursi de la Revolutie. Ca si cum nu ne-ar fi de ajuns aceste sechele, handicapul cel mai mare cu care s-a ales acest popor, culmea in libertate!, este ca nu mai viseaza si nu mai crede in propriul sau viitor. Un procent tot mai mare vrea sa plece in strainatate, iar cine ramane crede in miracole.

La fel ca in urma cu 21 de ani, ne-am pierdut definitiv increderea in cei care ne conduc, iar dezamagirea generala si repetata a clasei politice ne-a furat castigul din decembrie '89. Nu mai putem crede in niciun proiect sau idee, nu mai putem visa la nimic, pentru ca de 21 de ani traim dezamagiri dupa dezamagiri.

Poate ca undeva in viitor vom invata sa credem in viitorul nostru chiar si impotriva celor care ne conduc intr-un moment sau altul. Atunci poate ca obisnuintele trecutului vor fi uitate si vindicate.

Citeste si:
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Kelemen Hunor, atac la Kovesi pe tema avertizorilor de integritate. „Doamna ar fi fost mai înţeleaptă dacă făcea această declaraţie după ce legea este promulgată”
Vicepremierul Kelemen Hunor a declarat marți, 5 iulie,, referindu-se la declaraţiile Laurei Codruţa Kovesi despre felul în care a fost transpusă Directiva UE privind avertizorii de...
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Cât va fi valabilă măsura compensării prețurilor la carburanți „astfel încât să nu afecteze bugetul”
Compensarea cu 50 de bani a preţului la carburanţi este o măsură care va funcţiona trei luni, luată astfel încât să nu afecteze bugetul, în condiţiile în care în România nu mai...
Comentarii
T. basilic
rank 5
Democratia, mai Leca se aduna strop cu strop, bob cu bob, ea este suma unor nenumarate generatii de fapte, haruri si inspirati marunte, fastiidioase. Ea nu se improvizeaza, nu se mimeaza, nu se ia, nu se da, nu se cucereste. Democratia se dobandeste...