Adevarul: Dan Voinea a distrus dosarul Revolutiei

Marti, 10 August 2010, ora 09:53
3791 citiri
Adevarul: Dan Voinea a distrus dosarul Revolutiei

Dosarul Revolutiei, instrumentat de procurorul Dan Voinea, este analizat de jurnalistii de la Adevarul care au ajuns la concluzia ca acesta nu a fost decat o lunga insiruire de erori judiciare care au permis ca vinovatii pentru mortii din 1989 sa scape.

Dan Voinea a fost procuror la Directia Procuraturii Militare si le-a prezentat sotilor Ceausescu invinuirile in cadrul procesului de la Targoviste, motiv pentru care multi spun ca era incompatibil sa preia acest caz, arata Adevarul.

Cu toate acestea, a fost numit in fruntea Parchetelor Militare de catre regimul Constantinescu, in septembrie 1997, infirmand solutiile de neincepere a urmaririi penale in dosarele privind Revolutia si a creat Dosarul Revolutiei.

Chiar daca zeci de invinuiti erau trimisi in judecata, iar acest lucru era prezentat prezei ca o mare victorie, rechizitoriile erau restituite din cauza unor grave vicii de procedura, asa ca foarte putine persoane au ajuns sa fie judecate.

Capitan acuzat ca a omorat un om - victima dadea declaratii in dosar

In "Dosarul Sibiului", spre exemplu, a intocmit rechizitoriile prin copierea lor din cartile unor fosti ofiteri de Securitate, iar capitanul Francisc Toba a fost acuzat ca a omorat un om care era de fapt viu si aparea ca martor in dosar.

Cercetarile lui Dan Voinea din acea perioada au ocolit numele grele implicate in Revolutie, precum Ion Iliescu, pentru ca s-a concentrat pe represiunea de dinainte de 22 decembrie.

In 2000-2004, cand a fost la putere Ion Iliescu, lucrul la dosar a fost complet abandonat. In 2004, Dan Voinea deschide din nou dosarul, cu cateva zile inainte de prescriptia faptelor.

Rezolutia semnata de Dan Voinea care dispunea inceperea urmaririi penale fata de 102 persoane in urma plangerii Asociatiei 21 Decembrie continea numele: Ion Iliescu, Virgil Magureanu, Gelu Voican Voiculescu, iar acuzatiile erau grave: genocid, propaganda pentru razboi, omor, omor calificat, omor deosebit de grav.

Cu toate acestea, rezolutia a fost scrisa pe o coala A4 de mana, fara a preciza de ce se face vinovata fiecare persoana si in ce imprejurari a savarsit faptele, iar printre nume erau trecute si persoane decedate sau persoane audiate ulterior ca martori, desi erau invinuiti. Nimeni nu a fost trimis in judecata.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#Dan Voinea, #dosar Revolutie, #Dan Voinea Revolutie, #Voinea distrus dosar , #revolutia