Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ce merita revolutionarii care se iau la palme in Cimitirul Eroilor? - Dezbatere Ziare.com

Vineri, 23 Decembrie 2011, ora 16:20
7306 citiri
Ce merita revolutionarii care se iau la palme in Cimitirul Eroilor? - Dezbatere Ziare.com
Foto: Adevarul

22 de ani au trecut de la evenimentele din decembrie 1989, timp berechet ca sa clarificam ce s-a intamplat atunci. Nu am facut-o. Dimpotriva, peste ceata acelor zile s-a asternut si negura timpului. In timp ce pustii timisoreni stiu azi ca Laszlo Tokes e un nume de strada si cam atat, revolutionarii de profesie se iau la palme in cimitirele eroilor.

"M-a lovit cineva in gura, Demeter tiganu'", se plangea joi un revolutionar pe postul public de televiziune. Incidentul s-a petrecut la Brasov, unde in urma cu 22 de ani se striga "Fara violenta!", in timpul comemorarii Revolutiei din 1989. Motivul? Cei doi erau din asociatii "rivale". Revolutionarii s-au huiduit reciproc fara pic de respect fata de rudele mortilor care lacrimau cand preotul rostea "vesnica pomenire" in Cimitirul Eroilor.

Rabufnirea de ura de la Brasov nu a fost nicidecum singulara, iar miza a fost aceeasi in intreaga tara: obtinerea si pastrarea privilegiilor de participant la Revolutie. La Bucuresti, in fata Guvernului au fost organizate zile in sir proteste mai mult sau mai putin autorizate in timpul carora manifestantii s-au imbrancit cu jandarmii si au strigat lozinci la adresa Guvernului care nu mai are de gand sa scoata bistarii.

La Timisoara revolutionarii s-au luat la cearta chiar in timpul sedintei comemorative, atunci cand s-au impartit diplome si plachete revolutionarilor care s-au aflat in greva foamei ca forma de protest fata de suspendarea indemnizatiilor. "Ce sa spun, ca mananca placheta si din diploma isi face salata de taitei", a fost replica unei femei. Conform presei locale, a curs cu insulte, revolutionarii numindu-se intre ei chiar si "nesimtiti" si fiind la un pas sa se imbranceasca. "Este inadmisibil ca tot felul de impostori care s-au aliat cu Ceausescu si cu Iliescu sa beneficieze de indemnizatii. Impostorii trebuie sa dispara", a spus primarul Gheorghe Ciuhandu.

Situatii similare se intalnesc si in orase mai putin "revolutionare". De exemplu, la Bacau, unde in decembrie 1989 multimea s-a strans in fata Prefecturii, iar printre cei care au vorbit de la balcon s-ar fi aflat Viorel Hrebenciuc, Dumitru Sechelariu si Corneliu Iacobov. Ei bine, in Bacau au aparut nu mai putin de 63 de revolutionari, dintre care 11 la Onesti, desi nu s-a tras niciun glonte.

Asa stand lucrurile, cum sa nu te apuce sila, cum sa nu te revolti cand vezi atata impostura? Doi dintre revolutionarii autentici, Ion Caramitru si Radu Filipescu, au si fondat in urma cu mai multi ani Asociatia Revolutionarilor fara Privilegii. Pare incredibil, dar in Romania se pare ca e nevoie si de asa ceva.

"Ne-am infiintat in 2003 tocmai pentru ca eram exasperati de faptul ca miscarea revolutionara era marcata de scandaluri si solicitari ale revolutionarilor care cereau, cereau mereu, tot felul de avantaje materiale", a explicat recent, pentru a nu stiu cata oara, Radu Filipescu.

"Cei care merita sa primeasca ceva sunt ranitii si familiile celor disparuti. Si gata!", crede si Ion Caramitru.

Care este substratul acestor "minirevolutii" izbucnite in Romania lui 2011? Avantajele uriase.

Romania, singura tara din lume unde revolutionarii beneficieaza de asemenea privilegii

Initial s-a pornit de la circa 3.000 de revolutionari cu acte, s-a ajuns apoi la 7.000, iar prin 1997 la circa 19.000. Apogeul a fost atins insa in perioada in care sef peste certificate era pesedistul Bebe Ivanovici, "tatal revolutionarilor"- 32.000 de bucati.

In prezent, in Romania sunt 21.243 de revolutionari dintre care 16.012 luptatori remarcati prin fapte deosebite, 2.226 de raniti in revolutie si 2.059 de urmasi de eroi martiri.

Indemnizatia primita in 2011 de fiecare revolutionar din prima categorie a fost de 2.200 de lei lunar. Alte facilitati de care au beneficiat au fost, in timp, terenuri, bilete de tren gratuite sau spatii comerciale, scutirea de la numeroase impozite sau credite bancare preferentiale. In plus, cei care sunt revolutionari mai pot beneficia de loc gratuit in cimitir, iar Casele de Pensii sunt obligate sa asigure plata tratamentelor medicale lor in spitale, policlinici si in statiunile balneoclimaterice.

Daca Guvernul face ce spune, adica sa restranga aceste privilegii la cei raniti si urmasii celor decedati, doar o cincime dintre revolutionarii cu acte ar mai beneficia de toate cele de mai sus.

Intrebat daca drepturile revolutionarilor ar trebui sa fie sistate, diminuate sau restranse, presedintele Asociatiei 21 Decembrie 1989, Teodor Maries, a raspuns: "Recunostiinta nu are termen de expirare. Recunostinta este recunostinta, care trebuie acordata celor care cu adevarat au adus libertatea in decembrie 1989".

Ce ne facem insa cu falsii revolutionari? Presa a scos la iveala numeroase cazuri incredibile de impostori, cum e cel al lugojeanului Balint Petrica Dorin, zis 'Bedeu', care pe 20 decembrie '89, seara, a fost saltat de Militie de-acasa pentru ca era baut si facea scandal. A primit o condamnare de doi ani de inchisoare si a devenit presedintele filialei Asociatiei 16-21 decembrie 1989, iar acum este membru al Institutului Revolutiei Romane.

"Foarte multi dintre presedintii de asociatii de revolutionari din tara sunt cumparati si mentinuti in functii tocmai de catre smecherii locali, falsi revolutionari", a recunoscut chiar Teodor Maries.

Adrian Cioroianu: Nu faci revolutie ca sa ai facilitati la imprumuturile bancare, Havel nu avea certificat

Presa a scris enorm pe aceasta tema, dar deciziile le iau autoritatile, nu jurnalistii. ProTV a avut o campanie de-a dreptul cutremuratoare, din care orb si surd sa fii si tot trebuia sa intelegi ca e imperios necesar sa se schimbe ceva cat mai repede.

Intrebat ce crede despre razboaiele purtate in aceste zile de revolutionari, intre ei, dar si cu autoritatile, istoricul Adrian Cioroianu ne-a declarat: "Parerea mea este ca recompense materiale ar trebui sa primeasca doar cei raniti, si eventual vaduvele. In rest, eu cred ca ar trebui sa luam exemplul lui Vaclav Havel, care nu cred ca avea certificat de revolutionar si nu cred ca a avut privilegii".

Fostul ministru de Externe a mai explicat ca s-a ajuns in aceasta situatie "din interese de gasca, nici macar nu pot sa le spun interese politice, ca asta nu e politica".

"Mi se pare dezonorant pentru insasi revolutionari, ca nu faci revolutie ca sa ai facilitati la imprumuturile bancare", a comentat acesta.

Adrian Cioroianu a mai declarat ca, din cate stie, in tarile din jurul Romaniei nu exista astfel de privilegii. In schimb, si-a exprimat speranta ca tinerii de azi nu trag concluzii gresite din spectacolele grotesti oferite in aceste zile de revolutionarii de profesie. "Cel putin la nivelul studentilor cu care am de a face protestele acestea creeaza o impresie dezagreabila, asta pot sa va spun foarte categoric", a mai spus Adrian Cioroianu.

Cristian Pirvulescu: A fost un fel de plata pe care regimul Iliescu, la debutul sau, o facea ca revolutionarii sa nu deranjeze

Analistul politic Cristian Pirvulescu vede situatia ceva mai nuantat. "Pentru ca au participat intr-un fel sau altul la Revolutie, multi au cerut sa li se recunoasca acest statut. Intrebarea este: au facut revolutie pentru asta? Probabil ca nu, dar exista o situatie de fapt, la fel ca in cazul pensionarilor anticipate. Daca nu ar fi primit aceste drepturi acum 20 de ani, probabil ca ar fi avut o alta traiectorie, dar le-au primit, din diferite motive. Acum depind intru totul de ele.

Practic, in momentul in care se ia decizia sa se reduca acest venit, ei vor fi intr-o imposibilitate reala de supravietuire. Asa se explica, de fapt sunt proteste reale ale disperarii. Oamenii nu s-au acomodat, au intrat in logica 'revolutionarului de profesie' si au ramas asa, sunt niste inadaptati. In momentul in care nu vor mai primi aceste drepturi, vor deveni asistati social", ne-a declarat Cristian Pirvulescu.

Presedintele Pro Democratia a criticat comentariile facute de presedintele Traian Basescu referitoare la modul in care "ne penibilizam" recunoscand tot mai multe orase-martir ale Revolutiei.

Generalul Stanculescu asteapta sa fie gratiat de Basescu

"Am vazut declaratia presedintelui Basescu de miercuri, este cel putin inadecvata pentru cineva care a stat la televizor pe 22 decembrie. Cel mai simplu ar fi sa taca. Pentru cei care nu au stat in casa, orice miscare in acea zi putea sa fie riscanta. S-a murit peste tot: din greseala, din prostie, nu mai are niciun fel de importanta.

Dar sincer nu cred ca revolutionarii s-au inmultit in ultimii ani, eu cred ca s-au inmultit in anii '90. Cred ca au fost mai multe incercari de refacere a listelor, de revizuire a acelor marturii necesare, credibile, s.a.m.d. De ce? Pentru ca era un avantaj financiar. Exact asa cum e si cu pensia de ajutor social. Pentru ca unii au vazut aici o afacere sau o sursa de venit", a spus Cristian Pirvulescu.

Acesta a respins din start comparatia cu celelalte tari foste comuniste, in care asemenea privilegii nu au fost acordate deloc.

"Nu putem sa comparam cu niciun fel de alte tari foste comuniste pur si simplu pentru ca in celelalte tari lucrurile s-au derulat de la sine. Nu uitati ca ei au avut o revolutie de catifea, noi am avut o revolutie violenta, cu o mie si ceva de morti. Sunt multi, si un mort este mult. Sunt niste oameni care au murit nevinovati. Nu s-a intamplat asta nici la Praga, nici la Budapesta, nici la Sofia. Numai la noi a existat o reactie violenta", a subliniat acesta.

Totodata, Cristian Pirvulescu nu s-a ferit sa puna "punctul pe i". "Eu cred ca la momentul la care au cerut aceste drepturi si cand se 'impartea prada', ca sa zic asa, dupa caderea regimului comunist, sursa de inspiratie a fost indemnizatiile pe care fostii comunisti le primeau in virtutea faptului ca au luptat in ilegalitate. Asta a fost una din sursele nu directe, ci implicite. Si daca vreti, un fel de plata pe care regimul Iliescu, la debutul sau, o facea ca acestia sa nu deranjeze. Pentru ca putea exista riscul unui deranj", a concluzionat Cristian Pirvulescu.

Chiar daca nu stim deocamdata ce privilegii le pregatesc autoritatile tunisienilor, egiptenilor sau libienilor odata incheiata Primavara Araba, pentru a putea face comparatie, Ziare.com va invita la dezbatere: Care credeti ca ar fi solutia pentru revolutionarii romani? Sa se continue platile odata incepute? Sa se sisteze totul? In baza caror acte si caror marturii mai poate cineva sa beneficieze pe drept de un certificat de revolutionar si care ar trebui sa fie avantajele de care sa se poata bucura? Ce merita niste revolutionari de profesie care se iau la palme in Cimitirul Eroilor, in fata preotului?

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#revolutionari indemnizatii, #revolutionari Brasov, #scandal revolutionari, #privilegii revolutionari, #certificate revolutionari , #revolutia