Timisoara, 17 decembrie - Prima zi sangeroasa a Revolutiei romane

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 17 Decembrie 2009, ora 07:40
7446 citiri
Timisoara, 17 decembrie - Prima zi sangeroasa a Revolutiei romane
Foto: Arhiva Romania libera

In urma cu 20 de ani, la Timisoara, au avut loc primele reprimari sangeroase ale revolutionarilor din decembrie '89.

In dimineata zilei de 17 decembrie autoritatile de la Bucuresti au hotarat sa il evacueze fortat pe Laszlo Tokes din casa si sa il duca intr-o alta localitate din judet. Nimeni de la Bucuresti nu se gandise insa ca Tokes nu mai reprezenta un motiv in sine al revoltei timisorenilor.

Inca din ziua precedenta, sustinatorii lui Tokes impreuna cu cei care li se alaturasera incepusera sa lupte pentru o cauza mai mare decat nedreptatea care i se facuse pastorului reformat.

Timisorenii incepusera sa se lupte pentru libertate si pentru o viata mai buna, intr-o tara eliberata de sub regimul de teroare al lui Ceausescu. Ziua de 17 decembrie ramane in istorie ca ziua in care revolta spontana din fata casei lui Tokes se muta in centrul Timisoarei, iar protestatarii striga deja lozinci impotriva lui Ceausescu si impotriva sistemului comunist.

Pentru a-i descuraja pe revolutionarii timisoreni, Ceausescu se hotaraste sa organizeze o defilare militara pe strazile orasului, iar ordinul este executat in aceeasi zi. Masura de la Bucuresti va avea insa un efect de bumerang, caci timisorenii nu numai ca nu se lasa intimidati de parada militarilor, ba dimpotriva. Iritati de gestul militarilor, acompaniat de o muzica mult prea vesela si total nepotrivita momentului, cateva persoane ataca coloanele de militari.

Revolutionarii se aduna apoi in fata sediului Comitetului Judetean al Partidului Comunist, unde incearca si reusesc sa patrunda chiar in cladire si incendiaza parterul imobilului. La auzul vestilor de la Timisoara, Ceausescu da ordin ca mai multe persoane din cadrul Partidului sa se deplaseze in orasul de pe Bega pentru a rezolva cat mai urgent situatia.

Pe 17 decembrie 1989 ajung la Tmisoara pentru a pune capat revoltelor de strada Ion Coman, secretarul Comitetului Central al PCR, insotit de generalii Stefan Gusa, Victor Atanasie Stanculescu, Mihai Chitac, Gheorghe Radu si altii cativa membri importanti din jurul sistemului de teroare al dictatorului.

In aceeasi zi, ordinele venite de la Bucuresti sunt interpretate in diverse moduri, iar autoritatile locale nu inteleg pana la urma daca a fost sau nu instituita starea de necesitate in Timisoara. La un moment dat, pe strazile Timisoarei sunt scoase tancurile militare si TAB-uri.

Multimea de manifestanti crestea de la ora la ora, iar pe strazi aveau loc confruntari directe intre militari si revolutionari. Speriati de amploarea revoltei si condusi dupa ordine care se bat cap in cap, militarii incep sa traga in multime. Acesta este momentul in care cad primele victime ale Revolutiei din 1989.

Spre sfarsitul zilei, Ceausescu convoaca o sedinta a Comitetului Politic Executiv si, nemultumit si panicat de amploarea evenimentelor de la Timisoara, ordona Armatei sa traga in multime fara nicio retinere.

Seara, dupa ora 19.00, sub acoperirea indicativului "Radu cel Frumos", care corespundea starii de razboi, trupe ale Ministerului Apararii Nationale si militieni incep sa traga in protestatari fara a mai tine cont de nimic. Strazile Timisoarei se inrosesc, iar numarul mortilor creste tot mai mult.

In aceeasi seara se declanseaza si actiunea de stergere a urmelor crimelor. Zeci de masini ale Militiei si Armatei sunt trimise in pietele orasului pentru a ridica trupurile neinsufletite ale timisorenilor care au crezut si au luptat pentru libertatea lor si a noastra.

In 17 decembrie, la Timisoara, au fost ucisi aproape 60 de revolutionari. Numele lor au fost inlocuite de Securitate si Militie, potrivit limbajului codificat al actiunii, cu nume de flori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Revolutie aniversare, #Timisoara 1989 , #revolutia