Ziare.com

De ce i s-a retras certificatul de revolutionar generalului Marin Oana

Sambata, 29 Decembrie 2012, ora 15:51

   

De ce i s-a retras certificatul de revolutionar generalului Marin Oana
Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au motivat hotararea care parafeaza retragerea titlului de "Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din decembrie 1989" in cazul generalului Marin Oana.

Judecatorii au apreciat ca acesta "A actionat si a luptat contra manifestantilor din decembrie 1989", scrie Evenimentul Zilei, care citeaza motivarea instantei publicata pe blogul revolutionarului Marius Mioc.

Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR) i-a anulat lui Marin Oana certificatul de revolutionar, iar la 28 februarie 2011, Traian Basescu a semnat un decret prezidential prin care i-a retras titlul de "Luptator pentru Victoria Revolutiei Romane din Decembrie 1989 - Luptator Ranit". Nemultumit pe aceasta decizie, Marian Oana a contestat decizia SSPR in instanta, dar fara succes.

El a sustinut ca decizia SSPR a fost "abuziva, lipsita de orice justificare de fapt si de drept, participarea sa la Revolutia Romana din Decembrie 1989, in calitate de comandant al unei unitati militare fiind de notorietate, la fel si circumstantele ranirii sale in decursul evenimentelor din Decembrie 1989".

In plus, el a aratat ca decizia SSPR a fost luata in lipsa sa, nu a putut sa-si prezinte apararile, neavind cunostinta nici in prezent de motivele care au stat la baza acestei decizii.

Marin Oana a mai explicat ca activitatea sa la revolutie "a fost orientata exclusiv in sensul asigurarii reusitei acesteia", fiind de notorietate ca a avut misiunea de a apara institutia Televiziunii Romane, misiune in cursul careia a si fost ranit prin impuscare.

In replica, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au aratat ca art. 8 din Legea nr. 341/2004 prevede ca nu pot beneficia de aceasta lege persoanele care "au actionat, au instigat si au luptat sub orice forma impotriva Revolutiei".

"Din inscrisul depus de CPRD (fila 98), extras din Registrul istoric al UM 01210 Bucuresti rezulta ca lt. col. Oana Marin la acel moment a actionat si a luptat contra manifestantilor din decembrie 1989", se arata in motivarea hotararii judecatoresti.

Astfel, generalul este acuzat ca a participat la represaliile impotriva manifestantilor, in ziua de 21 decembrie 1989.

"Imprejurarea ca, pana la sfirsitul Revolutiei Romane din Decembrie 1989 fortele militare din care a facut parte si reclamantul au fost de partea manifestantilor nu inlatura incadrarea actiunilor initiale ale reclamantului in categoria celor indreptate impotriva Revolutiei, din moment ce legea prevede "sub orice forma" si nu mentioneaza exceptii de la interdictia de a beneficia de aceasta lege instituita pentru cei care au intreprins asemenea actiuni", mai arata Curtea de Apel Bucuresti.

Principalele acuzatii la adresa lui Marin Oana si detalii despre rolul sau din timpul revolutiei apar in registrul de note al generalului-maior Gheorghe Voinea, comandantul Armatei 1 (reprodus de Alex Mihai Stoenescu in "Istoria loviturilor de stat din Romania", vol. 4 (II), editua Rao 2005.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 5714 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
7 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Legea nu este buna.

Numai cei care au batut, ranit sau ucis revolutionari trebuie pedepsiti astfel. Asta pentru ca niciun militar nu a fost de la inceput de partea manifestantilor. Initial au fost scosi pentru a reprima protestatarii, si numai ulterior s-au alaturat acestora. Cu alte cuvinte, ori se schimba legea in sensul aratat mai sus, ori li se retrage titlul de revolutionar tuturor militarilor, militienilor si securistilor care l-au obtinut. Generalul Oana nu a fost un caz singular. Asa mi se pare corect.

 

Marin Oana este un erou al Revolutiei din '89,

Din nefericire a ajuns victima mafiotilor din conducerea revolutionarilor.

iliescu a inventat

certificatele de revolutionar ca sa justifice "revolutia"!!!ANULATI toate certificatele...platiti numai *** si ranitii...

in primul rand,

DE CE TREBUIE sa avem certificate de revolutionar???nu ti-a placut comunismul?l-ai schimbat!sa-ti fie de bine!de ce mai vrei avantaje materiale???

EU am lucrat in fabrica inainte de 89 si am sabotat comunismul...

am rupt toate suruburile pe care le strangeam, am lasat apa la dus sa curga, si am furat toate becurile din vestiar!

 

TERMINATI toate certificatele...

de revolutionari!!!da impresia ca au fost platiti ca sa faca "revolutia" sau "lovitura de stat" cum se cheama mai nou...!!!

NU poate exista nici un Erou ...

pentru o Lovilutie ...
Indiferent de CE se CREDE despre ei.
Exista

- UCIGASI de Placere care SAR pe Ocaziunea Anarhiei din Toate Taberele, Armata, Gloata, Gura_Casca.

- Exista AGENTI Provocatori, pregatiti DIN_Timp, NU din Iubire fata de Romania, INVERS

- Exista HOTZI, Talhari care au iesiit ca Gandacii la Ocazie.

Exista MIEI dusi la Taiere pentru Acoperirea Lovilutiei in Revolutie.

EXISTA Copii impinsi ACOLO de Prostia Parintilor, care au digerat GREU

un Anti_Comunism Vetust in 1989,
cand el era Originar din Anii 1944 - 1964, cand ERA Alt_CEVA.

Exista Prostanacks care au crezut
TOT CE vedeau Vis a Vis si

care NU putea, ori_CUM, fi pentru EI, la Cata Carte si Minte aveau,

si care a SCAZUT la mai putin de Jumate,

DUPA Scaparea de STAHIA Comunsimului ... :)):)):))

- Exista Indivizi care s-au DUS la Lovilutie din Ura pe PROSTIILE Finale ale lui Ceausescu,

uitand Si Cele BUNE, Esentiale, mai ales la CE AU AZI ...

Ceausescu NU trebuia sa ajunga NICIODATA pe Tronul Romaniei.
Mai precis Tipul SAU Uman.
Carte Putina, tarzie, ne_asimilata.

Dar, ATUNCI,

NU S-A VRUT de catre Initiatori, in Primul Rand, Distrugerea lui Ceausescu, drept persoana.
ROMANI S-A VRUT Distrusa.

Cestie DESTUL de realizata ...

SI cu Concursul TUTUROR Cetelor de Indivizi Descrisi mai sus.

SI, Culmea Umilintei, suntem OBLIGATZI (De CINE ?) sa ii si platim ...

Mai POATE fi Nevoie de EI..
La o NOUA Adica, Pack ! At "The WAR"...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor