Editorial: Activistii nu mor niciodata. Doar golanii

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 09:50
3094 citiri
Editorial: Activistii nu mor niciodata. Doar golanii

Cine nu simte ca odata cu Cristian Paturca i-a pierit o farama din suflet n-a inteles nimic. Numai in Epoca de Aur trebuia ca oamenii sa gandeasca la fel, fireste, dar cine face apel la acest argument, sa dea click pe alt titlu.

M-am saturat de minti ciunte, care ridica sabloanele la rang de piatra filosofala si defileaza cu carbunele din piept printre cadavre, pregatite sa il azvarle mereu in crestetul visatorilor, pe post de rationament.

Cristian Paturca a scris "Imnul golanilor" intr-un sfert de ora. Atat de plin ii era plamanul de asteptare si speranta, temandu-se ca visul revolutiei moare, iar steagul spart va fi aruncat la gunoi, incat a descarcat din minte in istorie cel mai minunat mesaj catre generatiile viitoare. Minunat fie si numai pentru a se intreba de ce e mai bine sa fii rupt in fund, dar cu aripi cusute de glezne, decat rupt in cap, dar cu limuzina cusuta la scara.

Treptat, nici nu l-a mai chemat nimeni sa explice, si pana la urma, a murit ca o haimana. N-avea bani de clinici austriece si, mai important decat atat, nici prieteni cu stare.

Care s-au folosit de cate ori li s-a potrivit la naturelul politic de catastrofa vazuta de Cristian Paturca la orizont prin renasterea socialismului cu fata umana si respingerea, de parca ar fi adus ciuma, a Punctului 8 de la Timisoara.

A murit de boala saraciei, la cativa ani dupa ce am condamnat comunismul si in ziua cand cota nostalgicilor domina topurile. Nici nu-i poti condamna, deruta este atat de mare, si intelepciunea de-a arata norodului calea atat de putina, incat paradoxul nu mai starneste niciun frison.

Mintea pusa in slujba natiunii este un concept atat de ridicol pentru politicieni incat a ramas un mit. La care spera golanul de Cristian Paturca. Sau cel putin a sperat odata. Iar moartea i-a adus certitudinea ca garda comunista n-a pierit, ci s-a autosupus rebrandingului, pentru a momi oamenii la urne si a le promite o lume noua, in care nu credeau nici doua secunde.

Unde ar fi ajuns Romania daca Punctul 8 de la Timisoara ar fi devenit Punctul 8 din Constitutie, iar Ion Ratiu n-ar fi fost creditat cu doua procente, deoarece nu mancase nici salam cu soia, si nici ideologie si amputare de normalitate? Unii spun ca nicaieri, deoarece statul trebuia sa incapa pe mainile unor oameni care au exercitiul administrarii sale si sunt suficient de inteligenti incat sa coteasca spre capitalism cu asistenta internationala.

Baliverne! Si ca sa o iau la scara mica: nu-i asa ce aer proaspat propaga unii dintre romanii nostri intorsi acasa dupa ce au invatat ce inseamna civilizatia?

Cristian Paturca nu a apucat sa o respire, si probabil ca nici nu va explica nimeni, in cartile de istorie, de ce "mai bine mort decat comunist".

Insa dreptatea, linistea, lumina nu se gasesc pe lumea asta. Dormi in pace!

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Cristian Paturca murit, #Cristian Paturca imnul golanilor , #revolutia