Editorial: Drumul Romaniei de la catel la dulau

Vineri, 30 Decembrie 2011, ora 08:24
5716 citiri
Editorial: Drumul Romaniei de la catel la dulau
Foto: Arhiva

De la revolutie incoace, destinul tarii seamana cu doua bancuri. In primul, un ardelean constata, dupa ce analizeaza o testoasa oprita la intrarea in Cluj, ca "asta ori ii ceva, ori mere undeva". Il al doilea, ardeleanul observa un caine alb si exclama: "asta-i nou-nout".

Indecisi pana la naucire, din cauza absentei unui drum fara echivoc imaginat de autoritati, dar si de o ingenuitate copilareasca, romanii au ramas, cu concursul acelorasi autoritati, prizonierii grelei mosteniri. La asta se adauga categoria cea mai familiara, curba de sacrificiu, si iata, pe scurt, starea natiunii.

Dupa ce decembrie 1989 a intrerupt drumul spre comunism plin de discursuri mobilizatoare transmise la televizoare fara curent, democratia originala a instaurat nesiguranta si saracie, adica alta depresie. Regimul Constantinescu a dat semnalul unor reforme, dar a fost invins de sistem - depresia continua -, Guvernul Nastase a ridicat economia, dar si coruptia, la niveluri record - depresia creste -, ardeiul iute varat in poponete de Traian Basescu s-a tuflit din cauza crizei politice - depresie maxima -, dar a venit apoi criza economica globala, iar depresia a devenit mod de viata. Singurul.

Daca la anul, prin absurd, Romania reuseste o crestere economica similara Chinei, ne va prinde nepregatiti. Vom relaxa cureaua, vom consuma rapid, ca niste termite, ce-au pus furnicile pe iarna, si o vom lua de la capat. Ei bine, nu-i momentul.

Austeritatea e buna si ea la ceva, si ma gandesc ca ar fi bine sa se incheie numai odata cu maturizarea noastra. Incercand sa consumam numai cat producem, sa gasim puterea de a planifica, sa ne facem fiecare, in propria camara, un plan de afaceri riguros, si in ultimul rand, sa nu mai amanam deciziile - de la "de maine ma las de fumat" la "maine pun pe hartie cat cheltui" - vom gasi, in cele din urma, ca aceasta curea poate avea o functiune nobila: ne poate invata sa gandim nemteste. Iar pasul urmator va fi sa muncim ca ei.

Nu sunt adeptul teoriei ca romanii sunt niste cretini, teorie careia i se aduce ca argument nivelul lor de trai. Nicio tara europeana nu s-a apropiat mai tare, in perioada comunista, de Coreea de Nord, iar comparatiile din prezent cu Polonia sau Cehia dovedesc ipocrizie, atata vreme cat indobitocirea romanilor a fost maxima, deci mutatia genetica mai greu de relocat. Unde mai pui ca imediat dupa caderea Cortinei de Fier, alte state din blocul sovietic au manifestat o deschidere maxima, au profitat de valul de simpatie, spre deosebire de angoasele si mineriadele regimului Iliescu.

Cumva, undeva, Romania merge. Mai greu, cu pasi mai firavi, aceasta tara ramane inca un caine nou-nout. La un moment dat, crizele, mostenirile grele, curbele de sacrificiu se vor incheia. La un moment dat tinerii, astia aparent haotici, dar care stiu ce vor si nu suporta vorbaria, o vor transforma in dulau. Ca mai exista o vorba ardeleneasca: no musai sa "ham"!

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#editorial Romania, #evolutii Romania, #politica Romania, #analiza societatii, #editorial Chis , #revolutia