Editorial: Haznaua cu parfum

Autor:
Joi, 20 Martie 2008, ora 09:17
1898 citiri
Editorial: Haznaua cu parfum

Nu se poate spune ca exista vreun cetatean obisnuit care realizeaza beneficiile organizarii unui summit NATO la Bucuresti. Sunt convins ca insusi termenul de "summit" nu spune nimic poporului, in afara de o mare revolutie in Planul Urbanistic General.

Am fost la doua reuniuni la nivel inalt ale Aliantei Nord-Atlantice, la Praga si la Istanbul. Vorba vine. Daca la Praga am apucat sa vad orasul, si am constatat ca era deschis, Istanbulul nu l-am zarit decat prin gratiile unei puscarii - securitatea turca s-a uitat in pasaport, i s-a parut ca aduc a arab din aia care explodeaza in tramvaie si sunt un pericol pentru Bush, si nu m-a lasat sa intru in tara.

Dar mi-au povestit niste prieteni, colegi cu mine intr-ale militantismului pe taramul pacii, care erau mai balai si fara barba, ca in afara de culoarul oficial, oamenii si-au vazut de drumuri pe unde au dorit.

Pana si turcii, care la capitolul drepturile omului sunt in evul mediu, avand, dupa mine, restante imposibil de recuperat pentru a deveni membri UE (am sa va povestesc cu alta ocazie ce drama traiesc kurzii), au drumuri mai multe. De praghezi ce sa mai vorbim!

Noi nu avem decat stiri despre largirea unor autostrazi pe hartie si achitarea unor studii de fezabilitate. Ceea ce mai pune o caramida la temelia axiomei ca nu suntem in stare de nimic, decat de impresie artistica.

Sa te intrebi in zilele astea, de fata cu cate-un demnitar tanar, prin urmare pretios, cu ce ne ajuta summit-ul, echivaleaza cu a te pozitiona in hainele unui ins demn de dispret. Vei zari in ochii lui distanta cumplita dintre planeta fiintelor superioare, a lor, si cea a maimutelor, a noastra.

Norodul nu pricepe, spun ei, suferind ca au ajuns sa pastoreasca o natie de idioti, fara organul gandirii. Norodul are nevoi primare - papa, apa, caca - si nu se poate ridica la asteptarile elitei care-l pregateste pentru viitorul indestulat de peste 50 de ani. Nu absoarbe termeni ca "macro", "dezinflatie" sau "bula speculativa", deoarece nu citeste, e chitit pe "leafa", "rata" si "fasole".

Si - sa dea Domnul sa ma insel - singura chestie care s-a lipit de popor legat de summit, in afara de restrictiile dispuse in numele unei planete ce nu-i a lor, si nu pentru ei, este stirea ca familia lui Teo Peter va face o demonstratie pasnica in semn de protest fata de nedreptatea din viata lor. Care ne-a aratat tuturor ca existam numai pentru a se putea raporta presedintii americani la ceva - nu poti sa fii puternic decat daca sunt altii mai mici si mai necajiti, care mananca banane.

La atat se rezuma interesul romanilor: la a avea din cand in cand impresia ca mai au demnitate. Nu se mai cer razbunati - autoritatile sunt incapabile sa stea drepte in fata marilor puteri -, ci protejati. Adunati ca niste pui de gaina la sanul mamei, incalziti, hraniti si iubiti, pentru a nu suferi de rahitism si sinuzita toata viata.

Si nu ca nu le ofera nimeni o perna pe care sa planga, dar nici nu incearca sa le explice ca desi suntem fericitii proprietari ai unui munte de rahat, daca punem pe el un strop de frisca si o cireasa inseamna ca in curand, n-o sa mai mirosim ca niste haznale.

La turci exista sosele fantastice, construite de Bechtel, firma americana care urmeaza declaratiile SUA de ajutor pentru popoarele unde au interese. Si daca tot e destinul implacabil, si americanii dikteaza de unde se da ora exacta, si avand in vedere neputinta noastra de-a avea viziuni, eu spun ca summit-ul NATO ne poate aduce ceva extraordinar. Cu conditia sa ne predam.

Cristian Mihai Chis

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Când va fi pregătită Rusia să atace NATO. Anunțul a fost făcut de cel mai înalt oficial militar german
Rusia ar putea fi pregătită din punct de vedere militar să atace ţările NATO în decurs de 5 până la 8 ani, dacă va alege să facă acest lucru, după ce îşi va reconstrui forţele...
Sistemele antiaeriene pentru Ucraina, prioritate pentru NATO. "Întârzierile înseamnă că alte rachete ruseşti îşi vor atinge ţintele"
Sistemele antiaeriene pentru Ucraina, prioritate pentru NATO. "Întârzierile înseamnă că alte rachete ruseşti îşi vor atinge ţintele"
NATO face tot posibilul să trimită cât mai multe sisteme antiaeriene în Ucraina, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, joi, 18 aprilie, ca răspuns la...
#editorial, #chis, #NATO, #summit , #revolutia