Editorial: Moldova, o iubire imposibila

Miercuri, 08 Aprilie 2009, ora 08:00
3543 citiri
Editorial: Moldova, o iubire imposibila

Cateva laturi are poligonul de incercare de la Chisinau, si toate, in ciuda tipatului care incearca sa sufle praful de pe istorie, duc intr-un punct: o iubire imposibila.

Mirosul cauciucurilor arse care ustura nara si incinge ochiul, strigatul tinerilor care-si sfasie piepturile spre a arata lumii intregi "iata, asta-i locul unde era odata inima noastra", genunchii zdreliti de la singura rugaciune a celor ce simt romaneste si trupul colectiv al unei dezradacinari pe cat de amare, pe atat de definitive, au cativa inamici.

Unii emotionali, in parte copii ai bolovanului mintal care face casa buna cu tubul digestiv urcat in locul creierului, ceilalti geostrategici, care echivaleaza cu bolovanul lui Sisif.

Daca ar depinde numai de noi sa coasem tara la loc si sa o indodolotim, tare mi-e ca in urma unui referendum, am conserva ruptura. In primul rand, nu ne putem scoate din cap ideea ca moldovenii nu ne vor, deoarece de zece ani aleg comunisti in fruntea lor - si nu din astia, ca la noi, ci din aia care saruta pasii tarului - prin urmare suntem tentati sa-i injuram si iubim sa-i abandonam.

Apoi, chiar daca ar reusi, bietii, sa dea la loc comanda din mutatia care-i aduce mai aproape de Moscova decat de Alba Iulia, putem noi oare sa nu ne gandim la unificarea Germaniei, care a adus laolalta o zona puternic dezvoltata si alta inapoiata, in care s-au pompat banii pe care noi nu-i avem? Unde mai pui ca spre deosebire de nemti, moldovenii sunt usor mai puturosi, cel mai sarac stat din Europa, deci nu ne trebuie noua, harnicia prin definitie, sa-i ducem in spate.

Dar hai sa spunem ca ne-am facut lobotomie, am facut referendum si am decis ca ne trebuie inapoi Basarabia. Cine suntem noi astia care avem impresia ca am putea avea vreo importanta pe lumea asta?

Georgienii si ucrainenii au avut ajutorul Occidentului, iar moldovenii, adanc dependenti economic de Moscova, n-au nici o sansa sa-si schimbe conditia.

Decat daca intreaga populatie, circa 4 milioane de suflete, iese in strada, ataca toate institutiile statului, asa cum au facut marti cu Parlamentul si Presedintia, il gasesc pe Voronin si-l belesc, instituie un FSN si cer OSCE si ONU sa instituie provizoriu o conducere internationala a tarii, pana la organizarea de alegeri democratice.

Oamenii n-or sa iasa pe strazi, si nici Occidentul n-o sa miste un deget atata vreme cat banditul de Voronin reprezinta interesele Rusiei. A realizat ca are nevoie ca de aer de ajutorul Moscovei in problema Iranului sau in Afganistan, iar recenta criza a gazului poate recidiva oricand.

Asa ca dupa ce am luptat secole pentru a ne putea proclama independenta, si am castigat dreptul de-a ne numi liberi intr-un perimetru bine stabilit, putem sa facem cateva eseuri, sa-i admiram pe tinerii care isi striga nefericirea, si sa cugetam la nemurirea spiritului romanesc, indiferent pe ce mal ar salasui. Cam atat.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Moldova iubire imposibila, #revolutie Republica Moldova , #revolutia