Huffington Post: Este o rusine ca romanii nu sunt mandri de Revolutia din 1989 (Video)

Duminica, 23 Decembrie 2012, ora 21:23
11762 citiri
Huffington Post: Este o rusine ca romanii nu sunt mandri de Revolutia din 1989 (Video)
Foto: Arhiva

Evenimentele din decembrie 1989 din Romania sunt considerate "cu adevarat" o revolutie, spre deosebire de "multi dintre romani", de catre unul dintre bloggerii care scriu pentru editia britanica a Huffington Post. Bloggerul, de origine scotiana, spune ca romanii nu cred in revolutie, deoarece "iubesc teoria conspiratiei".

"Problema este ca multi dintre romani cred astazi ca revolutia lor nu a fost una 'reala'. Ei spun ca a fost o 'lovitura de stat' - o preluare a puterii de catre o clica formata din comunisti, comandanti militari si agenti KGB. Ei se simt tradati de revolutie, dezamagiti de faptul ca guvernantii de dupa 1989 au esuat in a imbunatati economia sau sa scoata populatia din mizeria saraciei", scrie scotianul Rupert Wolffe-Murray.

El noteaza ca a invatat, in scoala gimnaziala, de la profesorul de istorie, ca "cuvantul revolutie inseamna sa intorci ceva cu 180 de grade. (...) Cand se intampla o revolutie intr-o tara, spunea el, inseamna pur si simplu ca are loc o schimbare de putere violenta si haotica. Atat, fara nicio mentiune ca ar trebui ca lucrurile sa devina mai bune.

Cand am studiat istoria la Universitatea din Liverpool, am citit despre toate distrugerile si haosul care au urmat revolutiilor din Franta si Rusia. In ambele tari, rezultatul revolutiei a fost teroare, dictatura, foamete, razboi, saracie si zeci de ani de instabilitate politica".

Bloggerul scotian se arata convins ca in Romania a avut loc o revolutie.

"Nu am niciun dubiu ca schimbarea de putere din Romania a fost o revolutie - chiar daca multimea a fost manipulata. A avut toate ingredientele unei revolutii clasice: o schimbare totala a sistemului politic; o multime furioasa; cateva zile de haos; grupuri armate care s-au luptat intre ele si o clica de conspiratori care s-au certat cine sa preia puterea. (...) Iar Romania are acum un sistem democratic, oricat de dezamagitor ar fi", aminteste Rupert Wolffe-Murray in Huffington Post.

El spune ca romanii, in special intelectualii romani, au o perceptie gresita despre semnificatia cuvantului "revolutie", deoarece au fost educati in comunism.

"Pentru comunisti, 'revolutia' este marea realizare: este punctul de cotitura, momentul din care lucrurile incep sa se imbunatateasca, o revolta spontana a oamenilor. Iar cand controleaza presa si sistemul educational, cine ii poate contrazice?

Ceea ce pare ca s-a intamplat in Romania este ca asa zisii lor 'intelectuali' - multi dintre ei au fost educati in comunism - au decis ca au fost tradati de revolutia din 1989 intrucat nu a inaugurat o era a prosperitatii si stabilitatii (Romania a fost si este condusa de un grup incompetent de fosti escroci comunisti inca din 1989).

Precum o mare parte a celor crescuti in comunism, romanii iubesc teoriile conspiratiei, iar aceasta este cea mai tare: revolutia din 1989 a fost organizata de niste conspiratori locali, mana in mana cu agentiile de spionaj din strainatate. Aceasta explicatie le permite romanilor sa-i invinovateasca pe altii (conspiratorii, rusii) de problemele lor, cam asa cum fac scotienii cand dau vina pe englezi pentru necazurile lor", sustine autorul scotian.

In final, el considera ca romanii ar trebui sa fie mandri de revolutia lor.

"Cred ca este o adevarata rusine ca romanii nu sunt mandri de marea lor realizare din 1989. Este anul in care am intrat in presa, iar primul meu articol a fost un interviu cu un exilat roman care spunea ca nu exista nicio sansa ca partidul comunist sa fie inlaturat de la putere. Dar, o saptamana mai tarziu, s-a intamplat. A fost derutant si dezamagitor ca nu oamenii care trebuia au ajuns la putere, dar nu asta este esential. Ei au scapat de una dintre cele mai odioase dictaturi din Europa si ar trebui sa fie mandri de asta. Eu, cu siguranta, sunt", concluzioneaza Rupert Wolffe-Murray.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Revolutia romana, #presa straina revolutia romana, #evenimente decembrie 1989 , #revolutia