Inca o revolutie (Opinii)

Joi, 22 Decembrie 2011, ora 01:10
5294 citiri
Inca o revolutie (Opinii)

"Libertate, libertate!" si "Jos dictatura!" au strigat marti revolutionarii in Bucuresti. Ce repede uitam! Romania de astazi este departe de perfectiune, puterea actuala este corupta si incompetenta, dar, in mod cert, libertatea e totala si suntem mai aproape de anarhie decat de dictatura.

Fiecare spune si face ce vrea, cand vrea, unde vrea, regulile sunt orientative din trafic pana la Inalta Curte, Romania este cu adevarat tara tuturor posibilitatilor. Cat despre dictatura, eu n-am vazut incat una in care dictatorii sa fie injurati de dimineata pana seara la televizor si pe strazi de nemultumiti adeseori de profesie, adeseori prosperi si care, in orice caz, nu au niciodata de suferit.

Da, libertatea e totala dupa 22 de ani. Mai mare ca niciodata. Si de miscare, si de exprimare, si de alegere. Ca nu stim ce sa facem cu ea este o alta discutie. Ca ne canalizam toate energiile pe mize mici, pe prostii, ca obosim doar vorbind si gesticuland, asta e alta discutie. Ca debusolarea acestei libertati haotice ne poate duce direct spre dictatura este o cu totul alta problema. Dar libertate avem.

Si cine nu crede sa se uite atent la imaginile cutremuratoare din Coreea de Nord, acolo unde opresiunea a spalat creierele pana la nivelul unui sindrom Stockholm colectiv. Altfel nu cred ca se explica isteria colectiva declansata de moartea unui dictator autentic in randurile unui popor sufocat, flamand si prizonier intr-o uriasa inchisoare, un popor care traieste o nenorocire chiar mai mare decat a romanilor inainte de 1989.

Romania de astazi experimenteaza dureros alte lipsuri majore, in primul rand injustitia si decredibilizarea autoritatilor, bulversarea valorilor, lipsa de respect si de sansa pentru elitele autentice, incoerenta si lipsa de viziune a conducatorilor, ipocrizia si demagogia dincolo de orice limite rezonabile. Romania experimenteaza o teribila polarizare a societatii, prin pauperizarea si asa fragilei clase medii, din cauza unei crize prost gestionate. Experimenteaza ascensiunea dezarmanta a prostiei, a inculturii si a topismului, a parvenitismului si a amoralitatii. Si culmea, multe dintre ele sunt tocmai efecte perverse ale unei libertati totale prost intelese.

Impotriva tuturor acestor metehne ar trebui sa lupte nu numai revolutionarii, ci toti oamenii de bun simt ai acestei tari. Si nu iesind in strada, ci refuzand sa mai faca jocul coruptilor, al impostorilor, ipocritilor si ticalosilor. Este un fel de revolutie pe care o poate incepe tacut fiecare dintre noi, pe bucatica lui de viata profesionala si personala, refuzand sa mai fie calcat in picioare de nulitati si excercitandu-si inteligent si demn libertatea totala pe care o are. Da, e nevoie de o noua revolutie, dar nu pentru a castiga liberatea, ci pentru a o folosi cum se cuvine.

Cat despre supararea revolutionarilor, ea este de inteles in cazul celor autentici. Oamenii care au iesit cu adevarat pe strazi impotriva gloantelor si a tancurilor, care si-au riscat viata, care au fost schiloditi, care au ramas vaduvi sau orfani de atunci merita toata recunostinta societatii romanesti si nimeni nu are dreptul sa se atinga de un ban din sumele, oricum prea mici in comparatie cu sacrificiul lor. Din nefericire, acesti oameni sunt, de fapt, foarte putini.

Au patalama de revolutionari o multime de impostori la fel de eroi precum copiii nenascuti in decembrie 1989, impostori care luna de luna fura din banul public sume importante. Mai pot fi separate oare apele dupa 22 de ani? Ma indoiesc sincer.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Revolutie 1989, #revolutionari libertate dictatori, #revolutionari democratie , #revolutia