Inca o revolutie (Opinii)

Luni, 23 Decembrie 2013, ora 22:03
6592 citiri
Inca o revolutie (Opinii)

"Ultima solutie/Inc-o revolutie". Mergi la orice protest si vei auzi asta. La 24 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, oamenii simt ca nu a iesit asa cum doreau ei sau, pentru cei mai tineri, parintii lor, ar fi dorit sa iasa.

Cred ca sunt putini romani care sa nu fie frustrati de tot ceea ce se intampla in tara asta, de lucrurile anormale, de "asa-i Romania, ce sa-i faci", de o guvernare corupta care ia locul altei guvernari corupte. Cred ca sunt putini, foarte putini romani care cred ca traim intr-o tara exact asa cum ar trebui sa fie.

Pe scurt, cred ca Revolutia Romana si-a atins doar o mica parte din scopuri. Desigur, a adus libertate pentru toti si prosperitate pentru o parte. Insa nu a adus, nici pe departe, viata buna, normala si sigura la care se spera acum 24 de ani. Nu a adus nici macar reparatia morala la care se spera. Daca ar fi adus-o, trusturile fostilor securisti si partidele fostilor comunisti nu ar domina autoritar scena politica din Romania.

Desi a progresat enorm, mai ales din momentul in care a decis ca singura cale de urmat e aceea a integrarii in structurile euro-atlantice, sentimentul predominant e unul de dezamagire. Trebuie doar sa te uiti cati oameni merg la vot, la alegerile care, practic, le determina soarta. 40%. Restul de 60% stau acasa, de cele mai multe ori scarbiti.

Si, daca i-ai intreba pe cei mai multi, sunt sigur ca ar raspunde ca ne mai trebuie o revolutie. Nu una in adevaratul sens al cuvantului, de rasturnare prin violenta a unui regim, ci una care sa termine ce a inceput Revolutia din '89. O revolutie pasnica, dar care sa rastoarne o data pentru totdeauna sistemul asta ultracorupt care ne guverneaza de 24 de ani.

E usor de spus ca trebuie asa ceva, e greu de spus de unde va veni. De la partidele de pe scena politica am putine asteptari. Toate, fara exceptie, chiar si cele mai nou aparute, care inca n-au avut timp sa fie manjite, alearga pe acelasi culoar cu cele vechi si nu gasesc resursele intelectuale sa fie altceva. Cu regret o spun, dar care e marea idee pe care o vedeti la oricare dintre ele? Eu n-am reusit sa o gasesc.

Poate ca va aparea, totusi, un partid suficient de inteligent si puternic incat sa zguduie scena politica, desi e aproape imposibil.

De aceea, singura speranta in momentul asta vine de la strada si de la societatea civila. Cand strada se va trezi cu adevarat, nu cu mitinguri de 4-5.000 de oameni, hai si 20.000 pentru un miting "cool" precum cel pe Rosia Montana, cand vom vedea 200.000 de oameni in strada sau, de ce nu, 1 milion, vom putea spera la o adevarata revolutie in vietile noastre. Vom putea spera ca Romania va putea sa fie cu adevarat ceea ce sperau sa fie cei care au facut Revolutia din 1989.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Revolutia Romana 1989, #urmari revolutie decembrie 1989 , #revolutia