Inca o revolutie (Opinii)

Luni, 23 Decembrie 2013, ora 22:03
6441 citiri
Inca o revolutie (Opinii)

"Ultima solutie/Inc-o revolutie". Mergi la orice protest si vei auzi asta. La 24 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, oamenii simt ca nu a iesit asa cum doreau ei sau, pentru cei mai tineri, parintii lor, ar fi dorit sa iasa.

Cred ca sunt putini romani care sa nu fie frustrati de tot ceea ce se intampla in tara asta, de lucrurile anormale, de "asa-i Romania, ce sa-i faci", de o guvernare corupta care ia locul altei guvernari corupte. Cred ca sunt putini, foarte putini romani care cred ca traim intr-o tara exact asa cum ar trebui sa fie.

Pe scurt, cred ca Revolutia Romana si-a atins doar o mica parte din scopuri. Desigur, a adus libertate pentru toti si prosperitate pentru o parte. Insa nu a adus, nici pe departe, viata buna, normala si sigura la care se spera acum 24 de ani. Nu a adus nici macar reparatia morala la care se spera. Daca ar fi adus-o, trusturile fostilor securisti si partidele fostilor comunisti nu ar domina autoritar scena politica din Romania.

Desi a progresat enorm, mai ales din momentul in care a decis ca singura cale de urmat e aceea a integrarii in structurile euro-atlantice, sentimentul predominant e unul de dezamagire. Trebuie doar sa te uiti cati oameni merg la vot, la alegerile care, practic, le determina soarta. 40%. Restul de 60% stau acasa, de cele mai multe ori scarbiti.

Si, daca i-ai intreba pe cei mai multi, sunt sigur ca ar raspunde ca ne mai trebuie o revolutie. Nu una in adevaratul sens al cuvantului, de rasturnare prin violenta a unui regim, ci una care sa termine ce a inceput Revolutia din '89. O revolutie pasnica, dar care sa rastoarne o data pentru totdeauna sistemul asta ultracorupt care ne guverneaza de 24 de ani.

E usor de spus ca trebuie asa ceva, e greu de spus de unde va veni. De la partidele de pe scena politica am putine asteptari. Toate, fara exceptie, chiar si cele mai nou aparute, care inca n-au avut timp sa fie manjite, alearga pe acelasi culoar cu cele vechi si nu gasesc resursele intelectuale sa fie altceva. Cu regret o spun, dar care e marea idee pe care o vedeti la oricare dintre ele? Eu n-am reusit sa o gasesc.

Poate ca va aparea, totusi, un partid suficient de inteligent si puternic incat sa zguduie scena politica, desi e aproape imposibil.

De aceea, singura speranta in momentul asta vine de la strada si de la societatea civila. Cand strada se va trezi cu adevarat, nu cu mitinguri de 4-5.000 de oameni, hai si 20.000 pentru un miting "cool" precum cel pe Rosia Montana, cand vom vedea 200.000 de oameni in strada sau, de ce nu, 1 milion, vom putea spera la o adevarata revolutie in vietile noastre. Vom putea spera ca Romania va putea sa fie cu adevarat ceea ce sperau sa fie cei care au facut Revolutia din 1989.

Citeste si:
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu afaceri al SUA laudă ”măsurile revoluționare” luate de România: ”Toate vorbesc despre un viitor fantastic”
Însărcinatul cu Afaceri al Ambasadei SUA în România, David Muniz, a lăudat vineri, 1 iulie, alianța cu țara noastră. El a subliniat că prezenţa americană reprezintă dovada că SUA...
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Amenințarea Laurei Codruța Kovesi la adresa României are ecou. ”Reporteri Fără Frontiere”, apel urgent către Klaus Iohannis
Organizaţia Reporteri fără Frontiere a criticat vineri, 1 iulie, forma legii privind protecţia avertizorilor de integritate adoptată de Parlamentul României. Organizația face apel la...